Varkenshouderij

Achtergrond 17 reacties

Nieuwe stallen voor 2.000 zeugen

In Zuidwest-Hongarije is een nieuwe productielocatie voor 2.000 zeugen in gebruik genomen. Petje af: de bouw kostte minder dan €1.500 per zeugenplaats, biggen meegeteld.

Vrijdag 20 maart was er open dag bij de familie Claessens. Tot voor kort hadden ze 1.000 zeugen en bijbehorende vleesvarkens. Op een nieuwe locatie staan nu drie stallen die plaats bieden aan 2.000 zeugen met bijbehorende biggen. Het geheel is in eigen beheer gebouwd, door een bouwploeg van ruim 20 mensen strak aangestuurd door twee gebroeders. Petje af!

Drukke open dag

De open dag was prima georganiseerd en drukbezocht. Bij aankomst stond het zonnetje stralend aan de hemel. Er was goed gezorgd voor een natje en droogje, waarbij het overheerlijke Belgische gerstenat soepeltjes in de droge kelen van de bezoekers gleed. Het een en ander was georganiseerd door een aantal Belgische bedrijven die allen kwaliteit leveren: Vitamex (premixen), Rattlerow-Seghers (fokgelten), Recticel (isolatie), Panel-Tim (wanden), CID-Lines (desinfectie) en Vanpeteghem (stalinrichting).

Optimale productie, geen overbodige luxe

De gehele bedrijfsopzet is gericht op degelijkheid. Alles wat nodig is voor optimale productie, is aanwezig; overbodige luxe is eruit gelaten. Ook is de locatie duidelijk ingericht voor toekomstige groei. Daarnaast gaat familie Claessens op een andere locatie een mesterij bouwen om er weer een gesloten eenheid van te maken. Dit jaar worden de eerste 8.000 vleesvarkensplaatsen in eigen beheer gebouwd. De filosofie is simpel: de marges van de bouwfirma houden we mooi in eigen zak. En dat bewijzen ze met knalharde cijfers: de bouw kostte minder dan €1.500 per zeugenplaats, biggen meegeteld.

Akkerbouw en varkensbedrijf helpen elkaar

hun bedrijfsfilosofie hanteren ze een ’oude wijsheid’: akkerbouwgrond en varkenshouderij staan ten dienste van elkaar. Ze verbouwen CCM, een gezond en goedkoop voer dat volop in de varkensrantsoenen gaat. De varkensmest gaat weer terug naar de eigen akkerbouwgrond. Varkenshouders in België en Nederland betalen noodgewongen €15-20 euro per kuub mest én geven het voordeel (bemestingswaarde) aan de akkerbouwer, om naderhand weer duur graan te kopen…

Eerste gelten binnenkort gedekt

Over enkele weken worden de eerste gelten aangedekt, zodat het bedrijf over circa vier maanden de eerste biggen zal hebben. Tot die tijd heeft men de tijd om het bedrijf af te bouwen en ook de gehele CCM-opslag (overdekt) en de menginstallatie te plaatsen.
Al met al was de open dag interessant en leerzaam.

Foto's: Ronald Scholten

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Die stal ziet er goed uit. Wel sta ik er van te kijken dat de stal bijna af is terwijl er nog geen gelt is gedekt. Nu loop je net de doorgaans beste maanden mis.

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Beste Ronald.


  Nu je het altijd maar hebt over glamoer en glitter in de Hongaarse varkensteelt word het toch tijd dat je eens een saldo ten gronde gaat geven.
  En rekening ten gronde houd met subsidies(al dan niet 100% door ze dubbel in te geven voor investeringen in eigen beheer) en ook bankintresten van 10 tot 20% die indien geen subsidie die zeugenplaats 2200 euro maken!
  Ik zie toch nog altijd liever het mooie ochtendglorend zonnetje glitteren op een vers bewerkt pattatenveld dan deze van een zonnestraal bovenop de mestvarkens

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Dure mais terug kopen is betrekkelijk ik ken geen akkerbouwer die rijk is geworden van mais (met uitzondering die in de ECHTE mais gebieden wonen zoals de U.S. corn belt)en ik weet niet hoe het in hongarije is maar hier betaal ik voor mest als het hebben wil

 • no-profile-image

  ronald

  Patrick, het heeft geen zin om saldos te vermelden. Die ontkracht jij toch weer direct dat ze niet kloppen. Ik mest varkens in Hongarije, en ben op dit moment niet ontevreden. Dat jij liever de akkers ziet is jouw goed recht. Neemt niet weg dat ik er ook wel 1.000 hectare akkerbouw bij willen hebben voor CCM.... om aan de mestvarkens te geven.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ronald ,

  Vooreerst wat die saldo betreft ben ik niet de enige die je de laatste tijd die vraag heeft gesteld.
  Het is ook niet waar dat ik ze zou ontkrachten onlangs heb je iets genoemd in de naam van saldo : Heb je mij dan gehoord? Nee
  Tevreden of ontvreden intresseert mij niet die gedacht is je goed recht .
  Wat mij echter intresseert is volgende
  250 kg tab aan gemiddeld ? ft/kg =
  biggen ? Euro = ? ft
  personeels sanitair medicatie = ? ft
  verkoopsprijs ? ft
  overschot met deze eenvoudige kostenberekening allemaal op basis forint ????
  En voor mij hoeft dat niet meer te zijn .
  Al wat je dan vergeten zou kunnen zijn kan enkel het kostenplaatje opdrijven
  En als dat dan werkelijk zo zou zijn dat je een sojacontract kun maken niet gekoppelt aan de forint-eurokoers wel proficiant van mijnen twege.

  En wat ccm betreft Volg ik nog jou nog Ed Bakker in die gedachte en zal hier op reageren via mijn laatste blog onder reacties.
  Mogelijks staat mijn gedachte wel dichter als je denkt bij die 1000 ha ccmboer.
  En nu ga ik inderdaad terug naar mijn veld hoe lief ik dat ook moge doen ( een vrouwelijke chauffeur even als nachtchauffeur in gang gaan draaien)
 • no-profile-image

  jan

  Beste Ronald, wederom heb ik uw webblog met veel plezier gelezen. Ik wil je ook complimenteren met jouw doorzettingsvermogen om deze leuke weblogs (bijna iedere week) te schrijven. Als ik mijn tijd in een weblog zou steken en krijg iedere keer reacties van een stelletje beroepsklager (lees: triestige zielige mauwers) zou mijn motivatie ver te zoeken zijn. Gelukkig de jouwe niet!

 • no-profile-image

  jan

  Ik wou Patrick nog veel plezier wensen met zijn vrouwelijke chauffeur. Zorg dat je er van de eerste minuut dat ze er is gaat genieten want als ik jouw mag inschatten op basis van jouw teksten op deze site van de boerderij (weblog + reacties) zal ze wel weer snel vertrokken zijn.

 • no-profile-image

  Patrick

  Die Jan Toch , Vlaanderen is Hongarije nog niet , gelukkig maar bestaat antibioticainsest enkel maar bij jullie aldaar . Vooreerst er is personeel en er is een gezin en die twee hou je best gescheiden .
  Ben al bijna 10 jaar getrouwd met dezelfde en deel net zoals vannacht ook terug ,,gemotiveerd" het bed met haar .
  Uitzonderlijk slaapt er op heden een 3de bij ons haar naam is GSM .
  Vele boeren wereldwijd (met of zonder ccm)kunnen dat alvast niet zeggen... .
  Ik schiet ook Ronald niet af hij weet goed genoeg wat ik bedoel , maar ontwijkt het vreemd genoeg alsmaar.
  verwijs naar een aanstormende reactie die zal eindigen met een citaat ( waar enkele ter wereld al van konden genieten)
  ,,Hongarije is God nog niet ... of toch ?"

 • no-profile-image

  jan

  Beste Patrick, wederom ben ik weer onder de indruk en verrast van je goeie inhoudelijke positieve reactie (na de tweede regel ben ik gestopt met lezen, ik wist wel weer genoeg). Verder veel succes en het beste!

 • no-profile-image

  Patrick

  Het internet en zen blogs zijn het prachtigste voorbeeld van vrije meningsuiting , niemand verplicht je reacties of blogs te lezen , ik lees ze ook niet allemaal maar wat ik niet lees hou ik voor mijzelf en uit dit niet on line
  Jammerlijk toch die imense en intense ontwikkelingskloof tussen mensen vlakbij bachtende kupe aan de kust en Oost Vlamingen ;een eeuwig durend hangijzer.

 • no-profile-image

  brabants klootje

  Ronald, ik moet patrick wel een beetje gelijk geven over zijn kritische houding mbt jou saldo blog. Ook ik heb niet gereageerd.. , maar je verhaal rammelt aan alle kanten. Om een voorbeeld te noemen: de groei/dag is bij jullie lager dan in nederland o.a door landklimaat: zeer warme zomers en koude winters in kombinatie met slecht geisoleerde stallen. jullie draaien 2.5 rondes per jaar en wij ruim 3 rondes. Kijk dan maar eens naar het saldo per jaarvarken.

 • no-profile-image

  Patrick

  Hoi Klootje (noem je wel liever met een hoger gelegen naam)

  Gelijk heb je maar dan geef ik Ronald gelijk dat ieder saldo te ontkrachten is .
  Daarom heb ik wijselijk volgende redenatie steeds gemaakt .
  kosten : voerkost - medicatie sanitair en personeel - biggenaankoopkost .

  Inkomen : verkoop van vleesvarken /kg bv 345 of 370 forint/kg prijs btw exclusief .

  Als een Hongaars mestvarkensbedrijf met deze eenvoudige kosten berekening geen 10.000 ft overhoud dan is er op vandaag geen positief saldo mogelijk .
  Die 10.000 ft dekken met moeite (of niet) alle andere kosten gerekend op jaarbasis alle andere kosten gedeeld door het aantal verkochte vleesvarkens(kg) .
  Wie zegt in Hongarije rijk te worden door op heden stroonopwaarts te gaan varen foefelt volgens mijn inziens met oa ,,bepaalde" subsidiesteun in een land waar de regels daarvoor opgesteld zijn door mensen met een laag ecu en doorprikbaar zijn langs alle kanten.
  Aangezien ik het woord rijk nog niet heb zien vallen bij Ronald zijn saldo's zal hij wel netjes bezig zijn.

  en wat je opmerkingen zijn over die rondes en groei kan ik je volgende zeggen .
  Groei heb je volgens mij zelf in de hand met eigen voeder en betrouwbare premix
  landklimaat koude enz gelijk heb je maar dat heb je dan weer in de hand met hypermoderne stallen.
  een ding weet ik echter als je al die factoren hier in de hand wil hebben kom je met oa een zeugenplaats van 1500 euro (terug jammerlijk een te ontkrachten bedrag)niet rond want bij zeugen zal je wel heel hard moeten investeren in geklimatiseerde(airco-heating) stallen om de worpindex op Nederlandspijl te kunnen houden .
  Nogmaals ik verwijs naar een antwoord (en het daarbijhorernde eindcitaat)die ik ga geven aan Ed Bakker op mijn laatste Blog Modder en stof , maar heb nu even geen tijd daarvoor .

 • no-profile-image

  ronald

  Wauw, wat een hoop onzinnige reacties op mijn weblog.... Spijtig.

  Ik ben een hardwerkende ondernemer die in Hongarije met het mesten van varkens zijn geld verdient. De ene keer wordt er goed verdient de andere keer wordt er verloren. Thats all in the game. Maar de calculerende varkenshouder zal het met me eens zijn dat het langjarig vooruitzicht voor het mesten van varkens in Nederland beduidend lager ligt dan in bijvoorbeeld Hongarije.

  En mijn bedrijf is niet "Hongarije", dus waarom zou ik als ondernemer via een weblog inzicht geven in mijn gedetailleerde kostprijs?? "De beste stuurlui staan aan wal". Dat zal altijd zo blijven, dus laat mij maar rustig mn eigen bootje sturen, en het bootje daarheen sturen waar ik hem hebben wil.

 • no-profile-image

  Jan

  Goed zo, Ronald !!!
  Laat je niet ontmoedigen door de stuurlui die aan de wal staan, saldo berekeningen of niet ik lees met zeer veel plezier jou weblog.
  groeten uit Brabant.

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  Heren, moet dat nou zo met de paasdagen? Ik heb geen zin om scheidsrechter te spelen. Als dit zo doorgaat ga ik reacties verwijderen en de zaak dichtgooien.
  RB

 • no-profile-image

  Eduard Lootens

  Lees als leerkracht varkenshouderij, stagebeleider met veel aandacht de reportages. Iedere zomer, juli en augustus lopen heel wat onze leerlingen vrijwillig buitenlandse stage.
  Zijn er mogelijkheden op varkens- en rundveebedrijven in onder andere Hongarije? De leerlingen zijn 17 tot 19 jaar en gaan binnen Europa voor een periode van 4 weken. Graag een reactie. Bedankt.

  Ward Lootens

 • no-profile-image

  Rob van Helmond

  Via deze web wil ik Ronald Scholten comlimenteren voor zijn verslaglegging. Ook wil ik namens Nooyen Pig Flooring de mede-leveranciers aan dit project; Vitamex (premixen), Rattlerow-Seghers (fokgelten), Recticel (isolatie), Panel-Tim (wanden), CID-Lines (desinfectie) en met name Vanpeteghem (stalinrichting) bedanken voor de samenwerking. Wij zijn als Nooyen Pig Flooring blij dat wij als roostervloerproducent hebben mogen meewerken aan de realisatie van het nieuwe zeugenbedrijf van de familie Claessens en wensen hen dan ook veel succes met hun onderneming!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.