Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Mooi beeld, verkeerd signaal

NMV en DDB blijven hardnekkig geloven in de maakbaarheid van de zuivelmarkt.

Het was een mooie actie van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairymen Board (DDB). Waar de afgelopen halve eeuw veemarkten uit steden en stadjes verdwenen, was vorige week in Den Haag de koe voor een paar dagen terug.

Mooie koeien dik in het stro op het zonnige Plein tussen het Tweede Kamergebouw en terrassen. Volop fotografen en cameralui om de mooie taferelen in het hele land breed uit te meten. DDB en NMV hebben het imago van de zuivel een goede dienst bewezen. Mooie beelden, die zeker net zo goed werken als die van de koe in de wei.

Rest de vraag of de actie nog meer dan dat heeft opgeleverd. Daar zijn geen aanwijzingen voor. Er is geen reden om te veronderstellen dat honorering van de kernwens van NMV en DDB, het via een flexibel quotum afstemmen van het melkaanbod op de vraag, dichterbij is gekomen. Er is geen draagvlak voor in Europa. Zelfs niet in Nederland bij hen die het flexibele quotum zouden moeten bepleiten. (Dit los nog van de vraag of juist de Nederlandse boer blij zou moeten zijn met de onvermijdelijk noodzakelijke afkoppeling van Europa van de wereldzuivelmarkt).

In de gesprekken tussen actievoerende boeren en politici, en zo ook in de kranten, kwamen opnieuw weer de vaststellingen voorbij die sommige boeren zo graag horen: het is toch van de gekke dat coöperaties boeren een melkprijs betalen die onder de kostprijs ligt. En: de marges zijn zo onevenredig verdeeld in de keten.

Het is retoriek die weinig oplevert, omdat de suggestie erin zit dat boer en coöperatie tegenover elkaar staan, wat niet zo is. En ook vanwege de suggestie dat in de margeverdeling ingegrepen zou kunnen worden ten gunste van de primaire producent.
De DDB en de NMV blijven geloven in de maakbaarheid van de zuivelmarkt, terwijl daar geen goede argumenten meer voor zijn. Ze geven daarmee melkveehouders valse hoop.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Ik moet nog zien of er een quotumloos tijdperk komt. Het huidige Europese quotum komt te vervallen. Maar neem nu bv FrieslandCampina, dit is een cooperatie met leden die op dit moment een bepaalde hoeveelheid melk leveren en dit na afschaffing van het huidige quotumstelsel ook blijven doen. Is er 2014-2015 een vraagmarkt of een aanbod(overschot)markt? In geval van aanbodmarkt zal de cooperatie de melk van de leden moeten verwerken en dus genoodzaakt zijn om een leveringsquotum in te stellen. Ik verwacht dan ook dat de hoeveelheid melk die de komende jaren geleverd gaat worden als referentie gaat gelden voor het nieuwe fabrieksquotum. Er is ook nog de VION optie om de huidige cooperatiestructuur zo om te gooien dat je als boer blij bent dat je leveren mag.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Een door lto betaald verhaal. De ander afkraken, zelf verder niets doen.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Het lijkt zo dat er niet valt op te boksen tegen de visie die algemeen is, namelijk dat de markt alles zal reguleren. En momenteel is dat ook zo. Dat maakt kritiek niet bij voorbaat zinloos. Beleid is net als een supertanker. Het lijkt of die niet stuurbaar is omdat het vijf tot tien kilometer duurt voordat een koersverandering plaatsvindt. En toch varen ze met die schepen de hele wereld over: netjes een bocht om de golf van Aden, Kaap de Goede Hoop tot exact op de goede plaats in de haven van Rotterdam. Je kunt met een supertanker geen haakse bocht maken, maar als de omweg maar groot genoeg is kun je overal komen. Gerechtvaardigde kritiek niet uitoefenen omdat er toch niets verandert, dat is pas zinloos.

 • no-profile-image

  Consument

  Is het een verkeerd sinaal? Of wil men het niet horen! Mag de boer nog iets macht hebben of wordt het totaal ontnomen? Als de macht ontnomen wordt, betekent ook het einde van de boer, dit is glashard! Als je niks meer te zeggen hebt dan wordt je slaaf van de samenleving. Slavenarbeid is afgeschaft, behalve schijnbaar voor de boer en tuinder! Welke bank geeft nog een hypotheek aan iemand die geen inkomen meer heeft? Dus geen ontwikkeling van bedrijf, dus sluiten! Ik wil nog is duidelijk aangeven dat de visie van de DDB en NMV over de melk geen onzin is maar bittere noodzaak. Of je het klaar speelt is iets anders dan doen en in sprookjes geloven dat de markt het wel doet. Als eenling heb je niets te zeggen, met zijn allen maakt je een hele grote vuist. Het LTO verhaal is te mooi om waar tezijn. Maar een beetje te veel op de super markt en de boer krijgt maar een beetje voor het product. Je ziet het nu met eigen ogen, of zijn ze blind!!!! Straks als de boeren omzeep zijn zal het voedsel zeer duur worden, dit door de macht van de grote supermarktketens. Die kopen in arme landen goedkoop in, om hier tegen woekerprijzen hun slag te slaan!!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Leo er is 1 ding duidelijk namelijk onder leiding lto (lees siem jan s en politiek) zitten we zonder meer met onze hoofd in de strop. Door DDB en NMV krijgen we tenminste nog enige ruimte om door te gaan. Maar dat wil je niet zien.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.