Varkenshouderij

Achtergrond 210 x bekeken 1 reactie

Melkveehouder in barre tijden

Het valt niet mee om in deze moeilijke tijd de puntjes op de I te blijven zetten.

Het is taai in de melkveehouderij. Bedrijven verkopen quotum om het hoofd boven water te houden, hier en daar is nieuwbouw stilgelegd. Op bedrijven worden, nadat met de bank de balans is opgemaakt, soms drastische maatregelen genomen om het melkprijsdal door te komen. Sommige boeren besluiten na overleg met de bank om hun bedrijf bij de makelaar in stille verkoop te geven. Niet gelijk een bord in de tuin, maar mocht er een goede kandidaat voorbijkomen...

De discussie is al even op gang over hoe het kan dat de melkveehouderij zo zwaar door de melkprijsval wordt getroffen. EDF-voorzitter Harm Holman praat al een tijdje over de kennelijke drang onder melkveehouders om de kostprijs hoog te houden. Lukt dat niet meer door duur quotum te kopen, dan toch altijd nog door dure grond te kopen en te gaan bouwen.

Er is geen reden te denken dat die investeringsdrang verdwijnt. Bij stijgende melkprijzen zal er weer zo geïnvesteerd gaan worden dat de marges krap blijven. Waardoor in elk geval in bedrijfseconomisch opzicht de melkveehouderij een marginale activiteit blijft. Het is de onvermijdelijke tragiek van een grondstofmarkt met veel kleine aanbieders.

Ondertussen sta je als boer voor de eerste snede. Met minimale kosten moet je goed gras in de kuil krijgen én voorbereidingen treffen voor een goede tweede snede én beslissen over wel of geen graslandvernieuwing om ook in 2010 voldoende goed gras te hebben.
Voorlichters becijferen dat het voederwaardeverschil tussen goede en minder goede kuil oploopt tot duizenden euro’s per bedrijf. Hele bedragen, maar ze steken mager af bij het effect van een paar centen melkprijs meer of minder.

Het is om moedeloos van te worden. Waarom zou je als boer nog je best doen voor een paar duizend euro, die zomaar kunnen verdampen? Je moet uit het goede hout gesneden zijn om in zulke barre tijden als vakman de puntjes op de i te blijven zetten.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    landmand

    De crisis word nogal overdreven vergeleken met andere bedrijfs taken zijn er weinig falisementen in de landbouw. En juist in slechte tijden moeten de puntjes op de i want zonder goede technische resultaten krijg je zeker geen geld van de bank.

Of registreer je om te kunnen reageren.