Varkenshouderij

Achtergrond 411 x bekeken 2 reacties

Maatregelen voor slechte tijden

Het is nog lang niet kommer en kwel voor alle boeren. Wie bij de 25 procent beste zit, klaagt niet. En met simpele maatregelen is een slechte tijd een stuk draaglijker te maken.

Het gaat momenteel niet goed in de meeste agrarische sectoren. Of dat reden is tot klagen of acties, is echter de vraag. Wanneer vorig jaar de melkprijs 25 cent was en vandaag 50 cent, zou er geen melkveehouder protesteren. Nu het toevallig andersom is, stijgt de spanning tot ongezonde hoogte.

Overproductie plaatst supermarkten in luxe positie

Een gemiddeld agrarisch bedrijf haalt geen rendement in een gemiddeld jaar. We produceren met zijn allen te veel en plaatsen daarmee de retail in een luxe positie. Er is geen boer met uitbreidingsplannen die zich om de afzet van zijn producten bekommert. Zo maakt iedereen bewust de keuze voor verdringing van de buurman die niet ontwikkelt.

Van idealisme kun je niet eten

In andere sectoren buiten de landbouw is het trouwens met schaalvergroting niet anders gesteld. De agrarische onderneming onderscheidt zich steeds minder. Het grootste verschil is dat we de eerste levensbehoefte voedsel produceren. Zolang er echter geen tekorten zijn, is hieraan geen speciale status te ontlenen. Idealisme is mooi, maar levert geen brood op de plank.

De klagers horen niet bij de toppers

Is het dan allemaal kommer en kwel? Natuurlijk niet, de boer die zijn resultaat bij de beste 25 procent ziet staan, hoor je niet over tijdelijk slechte prijzen. Hij bepaalt zelf hoe lang hij doorboert, of het nou om varkens, koeien of tuinbouw gaat. Varkenshouders richten zich al decennia lang op het langjarig gemiddelde, professionele bankiers evenzo. De top 25 haalt een rendement dat minimaal 30-40 procent boven dit gemiddelde uitstijgt. Het is een uitdaging om te inventariseren waar deze plus vandaan komt.

Samenwerking wordt erg belangrijk

Een technisch goed resultaat staat bovenaan, waarbij een hoge productie niet vanzelfsprekend synoniem is aan een lage kostprijs. Er zijn ook grote verschillen in handelsgeest: slim in- en verkopen loont de moeite. Het belangrijkst voor de komende jaren is samenwerking. Faalkosten die in de productieketen gemaakt worden, zijn gezamenlijk eenvoudiger te elimineren. Samen met collega’s en bedrijfsleven is een flinke win-winsituatie te halen. Onnodige kosten en opbrengstderving bespreekbaar maken zet aan tot creativiteit. Een groep agrarische ondernemers wordt door het bedrijfsleven serieuzer genomen dan een innovatieve eenling, die al snel als afwijkende zonderling beschouwd wordt.

Renterisico’s managen

Wat is er op korte termijn te halen, wanneer prijzen extreem laag zijn? Als eerste de aflossing stopzetten en kijken of er rente bespaard kan worden. Er lopen momenteel leningen met minder dan 2,5 procent rente, maar er zijn ook rentestanden in het kwadraat daarvan. Door in een goede tijd een rentecap te kopen, voelt de huidige lage rente op Euribor luxueus aan. Een hoge investering hiervoor in de prijspiek kan fors beter uitpakken dan die extra gemakstractor.

Anticyclisch investeren

Anticyclisch investeren, dus in een prijsdal, drukt de bouwkosten gigantisch en in de goede tijd is het bedrijf hoogproductief. Arbeidsefficiëntie is niet het werk afstemmen op de beschikbare uren maar kritisch de uren afstemmen op de werkzaamheden die er toe doen. Wanneer er uren resteren, kunnen deze elders tegen een goede vergoeding ingezet worden. Wanneer er uren tekort zijn, kan er op maat uren van derden ingekocht worden. Ieder uur moet uiteindelijk renderen, je doet geen werk omdat de arbeidsuren toch royaal beschikbaar zijn.

Durf kritisch naar huidige locatie te kijken

Als laatste, maar meest ingrijpende punt, het volgende: kijk nog eens kritisch of de vestigingslocatie wel toekomstproof is. Wanneer dit niet zo is, kun je beter geen dubbeltje meer investeren, het is dan immers weggegooid geld. Een radicale ommezwaai kan heel lang uitgesteld worden, maar de confrontatie is wellicht beter voor gezin en bedrijf.
Boeren blijft een schitterende onderneming. De toekomst bepaal je voor een groot deel vandaag.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wilcovanlaar

  Dat ben ik helemaal met je eens johnny,als je maar in hart en nieren ondernemer en boer bent ! wilco van laar

 • no-profile-image

  Landbrug

  Aflossingen stoppen? Men moet die vroeg of laat toch terug betalen.
  Dus lijkt me niet zo goed advies,voor de rest wel mee eens.
  Alleen is de vergelijking tussen koeien en varkens wel moeilijk.
  Wij hebben beiden en laten gerust de varkenstal eens een ronde leegstaan, maar de koeien duurt twee jaar voordat je nw hebt,dus is het moeilijker te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.