Varkenshouderij

Achtergrond

Kaas en tulpen uit Suhareka Vallei

Een klein stukje Nederland in Kosovo. Als het aan Wim Jacobs van AgriTeam Makelaars en de juristen Jim Pura en Shpresa Berisha Rexhepi ligt, is dat straks te zien in de Suhareka Vallei in Kosovo.

Een vruchtbare vallei in het zuiden van Kosovo van 1.200 hectare. Een deel van de vallei is in gebruik voor wijnbouw. De rest is, evenals veel landbouwgrond in dit land, verwaarloosd. Als het aan de initiatiefnemers ligt gaat dat snel veranderen. Vooral met hulp van Nederlandse ondernemers en hun kennis over de land- en tuinbouw. Die kunnen hier aan de slag in de melkveehouderij, fruitteelt, akkerbouw, varkenshouderij, tuinbouw en agrotoerisme. Over de afzet van hun producten hoeven ze zich niet druk te maken, aldus Pura. Aan bijna alles is een tekort in Kosovo, vooral aan melk. Dat moet nu op grote schaal worden geïmporteerd.

In de vallei moeten straks 600 tot 700 koeien worden gemolken. Daarmee is het melktekort natuurlijk niet opgelost, maar het is een begin, zegt Pura. Als het aan hem ligt wordt er op termijn zelfs Goudse kaas in Kosovo geproduceerd. Daarnaast moeten er Nederlandse kassen komen voor de teelt van groente en bloemen. Tulpen mogen in de nieuwe Nederlandse 'kolonie' natuurlijk niet ontbreken. Daarover zijn ze al in gesprek met een Nederlandse bollenteler. De vallei moet een facelift krijgen en aantrekkelijk worden voor toeristen.

Pura en zijn partner Rexhepi willen terug naar Kosovo en hun steentje bijdragen aan de wederopbouw van dit door de oorlog zwaar getroffen land. Dat is hun ideaal. Maar de ondernemers die Pura zoekt om het project te realiseren hoeven geen idealist te zijn, benadrukt hij. "Als zij doen waar ze goed in zijn, en het goed gaat met hun bedrijf, dan dragen ze al bij aan de wederopbouw van dit land." In de vallei is ruimte voor meerdere boeren en tuinders. Ze kunnen de grond kopen of pachten. " Dan zijn ze eigenaar en hebben ze nog meer rechten dan een Kosovaar die grond koopt", zegt Pura.

De overheid probeert dergelijke projecten stimuleren. De import van materialen om een en ander te realiseren is daarom voor een groot deel belastingvrij. Daarnaast verwachten ze financiële steun vanuit het buitenland, onder andere de EU, voor het project.

De derde week van mei organiseren Pura en AgriTeam Makelaars een reis naar de vallei. Boeren en tuinders die geïnteresseerd zijn kunnen zich melden.

Meer informatie:
AgriTeam Makelaars, Wim Jacobs, 0486 – 417 565 of 06-51265611 en Jim Pura: 06 – 136 44 550 (www.agriteam.nl)

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.