Varkenshouderij

Achtergrond 281 x bekeken 3 reacties

'Geen reden voor verplicht verdoofde castratie'

Er is geen enkele reden om verdoofd castreren verplicht te stellen in de varkenshouderij. Dit is de reactie van voorzitter Annechien ten Have van LTO varkenshouderij op de toezegging van minister Verburg aan kamerlid Harm Evert Waalkens om over een mogelijke verplichting na te denken.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg noemt een eventuele verplichting een dolkstoot in de rug van de sector. "Als de minister dat zo nodig vindt, ben ik er voor om de IKB modules die de verdoofde castratie regelen in te trekken. De minister moet het dan zelf allemaal maar regelen, inclusief de controle." Zwanenburg wijst er op dat de sector veel kosten heeft gemaakt om verdoofd castreren in te voeren.

Annechien ten Have verwacht dat de soep niet zo heet zal worden opgediend. "De overgrote meerderheid van de bedrijven castreert al verdoofd. We doen wat we moeten doen. Ik zie ook niet hoe een verplichting strookt met het voornemen van de overheid de administratieve lasten te verminderen." Mocht er een eventuele verplichting komen van de overheid, dan is ook Ten Have van plan om met de vuist op tafel te slaan.

Zowel Ten Have als Zwanenburg wijzen er op dat de minister ook zou moeten bekijken in hoeverre supermarkten beter aan hun betalingsverplichtingen gehouden zouden kunnen worden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Alvorens men denkt te moeten over gaan tot verplichting van verdoofde castratie, pleit ik voor een grondige evaluatie van de huidige werkwijze. Na inmiddels ruim 600 beerbiggen verdoofd te hebben gecastreerd heb ik grote twijfels over het zg. verbeterde welbehagen van het big gedurende en na het castratieproces. In de ruim 30 seconden die nodig zijn om het big gedeeltelijk te verdoven, staat het dier werkelijk doodsangsten uit. Er is geen big dat op het moment van castreren niet volledig met rode vlekken is bedekt vanwege de stress. Daar komt nog eens een keer bij dat in slechts 20% van de gevallen het big dusdanig is verdoofd dat er van een duidelijke pijnprikkel geen sprake meer is. Een onlangs uitgevoerd Duits onderzoek bevestigd deze bevindingen. Het één en ander heb ik inmiddels aan mijn dierenarts doorgegeven. Ik heb niets tegen een proces waarbij de vorm van pijnbestrijding daadwerkelijk voordelen biedt voor het dier maar de huidige methode voegt niets toe! Dat het ook nog eens een keer meer tijd vergt maakt het extra wrang. Die tijd besteed ik liever aan het daadwerkelijk(!) goed verzorgen van de dieren.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Hier in Canada hebben de biggen het geluk dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met de psyche van een aantal mensen die zich dierenvrienden noemen .

 • no-profile-image

  Martens

  Verdoofd castreren is nog niet zo diervriendelijk als men wel denkt, ik ben het dan ook met de vorige meneer eens. Wij zijn nu al enige tijd bezig met verdoofd castreren en heb al twee biggen dood gehad door de verdoving, ze worden gewoon niet meer wakker en bloeden uit keel en neus. Dit is geen dierenwelzijn. Voor de biggen is het één en al gestress.

Of registreer je om te kunnen reageren.