Varkenshouderij

Achtergrond 215 x bekeken

Ban salmonella helemaal uit

Het imago van vlees is kwetsbaar. Reden om nu door te pakken bij Salmonella.

Wie mayonaise maakt met rauwe eieren wordt al gauw waaghals genoemd. Wie kipfilet bereidt, wordt overstelpt met adviezen daarvan niet ziek te worden: snijplank en mes onmiddellijk goed schoonmaken, besmetting met andere etenswaar ten koste van alles zien te voorkomen.

Rond rauwe eieren en kippenvlees hangt een vervelende geur van ziekte. Of mogen we onderhand zeggen hing, de pluimveehouderij is al een heel eind op weg de salmonella-problematiek uit te bannen. Besmette koppels moeten verplicht behandeld worden, besmette eieren mogen alleen worden afgezet naar de verwerkende industrie. Binnenkort geldt dat ook voor besmet kippenvlees. Het gaat langzaam maar zeker de goede kant op. Salmonella en kip worden na jaren hard werken straks niet meer tegelijk genoemd.

Het is nu oppassen dat de varkenshouderij de weinig benijdenswaardige positie van de pluimveesector niet overneemt. Hoewel het salmonellaniveau in de varkenshouderij op zich niet alarmerend hoog is, is het besmettingsniveau wel erg stabiel.

Een klein aantal varkensbedrijven in salmonella-categorie 3 is met naam en toenaam bekend. Daar komt bij dat de kiem vrij eenvoudig is te bedwingen (hygiëne, hygiëne en nog eens hygiëne én aanzuren drinkwater).

Het is nu een kwestie van doorpakken. Het meeste geld voor monitoren, voor het analyseren van de monsters, voor bloedtappen en voor overhead is al uitgegeven. Het PVV adviseert bedrijven in categorie 3 wel om iets aan salmonella te gaan doen, maar het is allemaal erg vrijblijvend. Zolang er geen euro’s tegenover staan of dwingende maatregelen blijkt dat juist de boeren in deze categorie het nauwelijks interesseert dat ze er inzitten. Zonde van alle tijd, moeite en euro’s.

Duitsland neemt wel de laatste stappen. Als de Nederlandse sector de laatste salmonellabedrijven niet aanpakt, kon dat wel eens zeer slecht uitpakken voor het imago van het vlees van alle Nederlandse varkens.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.