Varkenshouderij

Achtergrond 7 reacties

ABN Amro: melkcyclus heviger dan varkenscyclus

De melkcyclus kan wel eens heftiger worden dan de varkenscyclus. Hoe hoog de pieken en dalen worden is echter lastig te voorspellen.

Dit zei Henk Westeneng, sectormanager melkveehouderij van de ABN-Amro vandaag tijdens een zuivelsymposium in Lelystad.

De Dutch Dairymen Board en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond organiseerde het symposium. Westeneng doelde met het woord heftig op meer schommeling in de melkprijs. De melkprijs zal volgens hem blijven tenderen naar kostprijs van de betere producenten. "De melkproductie zal zich verplaatsen naar de meest efficiënt melk producerende landen." Nederland hoort hier volgens hem bij.

Toekomst

"Hoewel de melkcyclus wel eens heftiger kan worden dan de varkenscyclus is er voor de Nederlandse melkveehouders zeker toekomst", aldus Westeneng. Nieuw-Zeeland en Australië produceren al tegen een lage kostprijs maar ook deze landen lopen op den duur tegen hun grenzen aan. "Ook deze landen worden gelimiteerd door natuurlijke omstandigheden."

De Nederlandse melkveesector heeft volgens hem een groot aantal voordelen op melkveehouders in andere landen. "Hierbij moet gedacht worden aan een gunstig klimaat, een gunstige geografische ligging, vakmanschap en een sterke verwerkende industrie." Een groot deel van deze voordelen wordt volgens Westeneng nu nog weggeven aan quotumkosten.

Veel Nederlandse melkveebedrijven hebben volgens Westeneng nog mogelijkheden om de kasstroom te beperken. Zo concludeert hij op basis van de signalen uit de sector. "We zien dat er veel wordt geanticipeerd op de huidige economische omstandigheden." Van belang is volgens hem dat er niet op essentiële zaken wordt bezuinigd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kostprijs van 40 cent? Daar kom je zeker wel aan, reken je arbeid maar mee! Anders doe je uiteindelijk jezelf tekort, en lacht de consument.

 • no-profile-image

  Robert

  Blijkt maar weer eens dat de melkveesector in zichzelf gekeerd en produktie gericht is. Het wordt echt eens tijd om de rekenmachine te pakken en eens rationeel te werk te gaan.
  Zorg voor een lager aanbod en de prijs gaat stijgen. Praat ook maar eens met een glastuinder.

 • no-profile-image

  Boerenvertand

  Het eens goed aan de politiek te vragen af de samenleving dit wil deze liberalisering van de melkmarkt.Immers duidelijk is dat er dan ook massaal koeien worden geslacht in een dal net als in Amerika nu en er wachtlijsten zijn voor de slacht. Dit is nog veel heftiger dan met de mkz-crisis.Denk toch dat iedereen baat heeft bij een vorm van quotering geeft veel rust en is dier/mens vriendelijker.Een blik nieuwe koeien open trekken kan alleen virtueel in een Haags poldermodel.

 • no-profile-image

  ook aan de

  Hoe lang is de melkprijs nu ongeveer de werkelijke kostprijs? Ik hoorde op de radio een protestboer die beweerde dat de kostprijs € 0,40 is. Dat betekend dat de kostprijs bij velen totaal niet bekend is en daar knelt de schoen. Geen rekenmachine op zak en zelfs geen sigarendoos nodig gehad om een nieuwe nog grotere trekker te kopen. Quotum bijkopen uit weelde om minder belasting te betalen. Melkveeboeren, ga eens praten met een zeugenhouder.

 • no-profile-image

  Paul

  Quatering geeft rust in de melkprijs. het einde van het melkquotum is in zicht en niet meer te herstellen vanwege Europese afspraken. In een vrije markt zal de prijs (vooral in het begin) meer schommelen tussen ca. 25 en 38 cent/ltr (gemiddeld over het jaar). De meeste melkveehouders moeten hier nog mee leren omgaan. De toekomst lijkt goed, gezien de groeiende wereldbevolking. Ook waren er velen ongerust toen er landen (zoals Polen e.d.) bij "ons" Europa bijkwamen. Die landen produceren zelf maar mondjesmaat melk, maar zijn wel een onmisbare afzetmarkt geworden voor een hoeveelheid die wij exporteren. Als de welvaart richting Rusland toeneemt betekent dat enorme kansen voor West-Europa. De kostprijs is bij ons ook redelijk stabiel in vergelijking met Nieuw-Zeeland of Amerika. Bij extreme droogte KAN men daar niet veel meer produceren terwijl bij ons de kostprijs 1 a 2 cent stijgt door duurder krachtvoer. Een echt vrije markt (zonder regulering en/of steun) is beter voor de elke ondernemer, glastuinder, varkenshouder of melkveehouder (al hoop ik wel dat het geld van de toeslagrechten nog wel zo lang komt totdat de grootste prijsschommelingen voorbij zijn.).

 • no-profile-image

  aan de zijlijn

  We hoeven tegenwoordig niet alles over ons te laten komen. In de crisisjaren rond 1930 zakte de melkprijs nadat er een stijgende lijn in de productie zat, van 12 cent naar 4,65 cent. De prijs steeg pas nadat de productie fors terugviel, dat duurde een aantal jaren. De economen kunnen beamen dat de prijs stijgt wanneer je het aanbod beperkt. Mijn stelling is; Pas de productie aan aan de vraag. Je voorkomt weggooien en je voorkomt dat veel boeren stoppen en de overblijvers alleen maar groter worden totdat ze niet meer worden getolereerd door de samenleving.

 • no-profile-image

  saldo-boer

  Een dipje in de melkprijs en iedereen is van slag,mijn melkprijs maart 26ct ,kostprijs 20ct, toegeven geen verpot ,word vanzelf weleen keer weer beter.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.