Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

4-jarige mogelijk bron besmetting Mexicaanse griep

De Mexicaanse overheid onderzoekt of een 4-jarige, Edgar Hernández Hernández, mogelijk de bron is van de griepbesmetting.

In zijn dorp La Gloria overleden reeds 2 baby's aan de ziekte, en zijn 450 mensen besmet, melden diverse internationale media. Het jongetje zou volgens Mexicaanse autoriteiten mogelijk in contact zijn gekomen met het virus via vliegen. Die zouden makkelijk in staat zijn van een industriële boerderij op 8,5 kilometer afstand naar La Gloria te vliegen. Omdat de helft van de bevolking van La Gloria in Mexico Stad werkt, kon het virus snel verspreiden naar de stad.

Het aantal vliegen rond de boerderij is enorm, aangezien de boerderij volgens lokale inwoners grote hoeveelheden varkensmest tijdelijk opvangt in een soort reservoirs in de buitenlucht. Er leven op de boerderij volgens Amerikaanse media enkele tienduizenden varkens.

De beesten zijn volgens de door Associated Press gequote manager van de boerderij adequaat gevaccineerd, terwijl de feces wordt opgevangen in afgesloten containers, en dus nooit worden blootgesteld aan de buitenlucht. Dat La Gloria, een dorp met 3000 inwoners is getroffen is volgens de manager toeval.

Het beursgenoteerde Smithfield Foods is voor de helft eigenaar van de boerderij en stelt met gezondheidswetenschappers aan hun zijde dat nog altijd bij geen enkel varken het virus is gevonden. De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO bevestigt dit, en waarschuwt voor een stigmatisering van de vleesindustrie.

Smithfield Foods is vaker veroordeeld voor onverantwoord mestbeleid. In oktober van het jaar 2000 miljoenen dollars boete te verwerken, vanwege het dumpen van mest in een rivier in Virginia.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  clappers

  als dat zo is moet de boerderij met spoet sleuten

 • no-profile-image

  Adry Suurmond

  Zielig genoeg voor de ouders wier baby's zijn gestorven aan de besmetting. Van de andere kant bezien: komen niet al sinds eeuwen allerlei smerige ziekten uit achtergebleven, onhygienische gebieden?
  Waarom moet men er zo nodig heen ter-wijl we zolang hebben moeten vechten om hier betere omstandigheden te realiseren! Is het dan zo leuk om te gaan kijken hoe de mensen daar in armoedige ellendige omstandigheden moeten leven?
  Me dunkt, Europa en de USA zijn groot genoeg om rond te kijken en de risico's van gevaarlijke ziekten veel kleiner.

Of registreer je om te kunnen reageren.