Varkenshouderij

Achtergrond 9 reacties

PVV deed poging tot boerenbedrog

De originele documenten over Ramekers’ vertrekregeling laten zien dat het PVV een loopje nam met voorgeschreven openbaarheid.

Opgeplust met een side-letter die geheim moet blijven, zelfs voor bestuursleden van het Productschap Vee en Vlees én voor de Toezichtskamer van de SER: dat is gebeurd met het wachtgeld dat het PVV vorig jaar zomer wilde toekennen aan zijn vertrekkende voorzitter Jos Ramekers.
De inhoud van die luxueuze vertrekregeling – later versoberd door ingrijpen van minister Donner en de SER (Sociaal Economische Raad) – werd al afgelopen februari bekend. Toen gaf het productschap daar zelf een overzicht van, dat was gevoegd bij de bestuursstukken van de openbare vergadering van 11 februari 2009. Toen lazen we al dat hij voorlopig voor 100 procent zou worden doorbetaald, dat hij de dienstwagen kon overnemen tegen een vriendenprijsje en dat hij een reis naar Zuid-Afrika met echtgenote mocht maken op kosten van het schap.

Loopje met openbaarheid

De originele documenten waarin dat werd afgesproken, werden níet bekend. Die wilde het productschap niet verstrekken. Nu deze desondanks toch op de burelen van Boerderij zijn terechtgekomen, blijkt wel waarom: het productschap wilde dat het ‘opplussen’ in een geheime brief ook maar beter geheim kon blijven. Nu de documenten er liggen, vind ik het eigenlijk schokkend om te zien hoe het productschap op brutale wijze een loopje met de voorgeschreven openbaarheid meende te kunnen/mogen nemen.
Eén document betreft de formele wachtgeldregeling (pagina 1, pagina 2). Daarin wordt Ramekers een doorbetaling van 80 procent van zijn laatstgenoten loon toegezegd. Die formele regeling is ondertekend door de beide vice-voorzitters van het schap, Annechien ten Have-Mellema (bestuurder LTO) en John Klijn (FNV Bondgenoten).

Side-letter: 80 procent wordt 100 procent

Het tweede document geeft een overzicht van aanvullende afspraken (pagina 1, pagina 2) met Ramekers. Daarin staat dat hij de 80 procent-doorbetaling in de formele wachtgeldregeling mag lezen als 100 procent. De officiële regeling wordt hier dus gecorrigeerd door een nevenafspraak, het prototype van een side-letter, zoals bekend van het Ahold-schandaal.

Afspraken moesten geheim blijven

In de side-letter staan ook de afspraken over de auto en de trip naar Afrika.
Maar er staat nóg iets in die bijbrief dat het PVV ook in februari niet bekend heeft gemaakt: Ramekers moest geheimhouding betrachten over de getroffen regeling.
Opmerkelijk is ook de ondertekening van deze bijbrief: daaronder staat alleen de handtekening van Ten Have (en van Ramekers voor akkoord), níet die van FNV’er Klijn. Deze verklaarde tegen Boerderij niets met die afspraken te maken te willen hebben, en hij stelde dat hij die brief zelfs niet heeft gezien. Dat verklaren ook andere leden van het dagelijks bestuur van de PVV, waaraan de afwikkeling van Ramekers’ vertrek was gemandateerd.

Ook SER kreeg side-letter niet te zien

Helemaal grof is dat de Toezichtskamer van de SER alleen de formele regeling ter goedkeuring kreeg voorgelegd en níet de side-letter. Die aanvullende afspraken moesten dus zelfs voor de toezichthouder geheim blijven. Die is er in een laat stadium toch achter gekomen, en heeft de afspraken prompt afgekeurd.

Jongens, dit kán niet

Wat het PVV hier van plan was, kon op geen enkele manier door de beugel. Volstrekt in strijd met de transparantie die de Code Goed Bestuur van de productschappen voorschrijven. Ook de geheimhoudingsverplichting van Ramekers is totaal buiten het boekje.
,,Eerder bestuurlijke naïviteit dan boze opzet”, zo is het nog milde oordeel van Hans Kamps, voorzitter van de Toezichtskamer, in het artikel dat dinsdag 17 maart in Boerderij staat. Afspraken onderhands regelen in een side-letter is in het particuliere bedrijfsleven onbehoorlijk, zo niet verboden, maar het is voor een publiekrechtelijk orgaan volstrekt ongepast. Ik noem het een vorm van boerenbedrog, waarmee het productschap gelukkig tijdig tegen de lamp liep. Was er nou niemand die zei: jongens, dit kán niet?

Bestuur keek bewust de andere kant op

Het zou het bestuur van het PVV niet misstaan zijn eigen handelen aan een kritisch oordeel te onderwerpen. Het ziet ernaar uit dat leden van het dagelijks bestuur (DB) bewust de andere kant op keken, omdat ze niet wílden weten wat Annechien ten Have achter de schermen bekonkelde. Maar dat geldt voor alle bestuursleden. Ze hadden het DB wel gemandateerd, maar dat ontslaat het voltallig bestuur niet van zijn verantwoordelijkheid.

Ten Have bezoedeld

En Annechien ten Have is niet langer geschikt als fungerend voorzitter. Want ze kan met haar bezoedelde blazoen het PVV niet meer met gezag representeren, niet naar de achterban en niet naar de buitenwereld.

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE007714D01
 • GXDOWNLOADS-BOE007714D02
 • GXDOWNLOADS-BOE007714D03
 • GXDOWNLOADS-BOE007714D04

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  broodvechter

  Annechien ,we hebben het nu wel met je gezien.
  Trek je conclusies meid .... wegwezen!!!

 • no-profile-image

  GEEN LTO LID

  ANNECHIEN OPROTTEN !!!!!!!!!

 • no-profile-image

  jan

  Enkele weken geleden hebben we in dit item ook over Ramekers gesproken.
  Toen heb ik al gereageerd dat we weer genaaid zijn door LTO.
  Inderdaad, we zijn wederom genaaid, dubbel genaaid heet dat!
  Maar het is niet lekker, het in en in triest dat z"n club de belangen niet kan behartigen van varkenshouders.
  Ik snap niet dat je het zelf kunt verkroppen om hier de contributie aan te betalen.
  Zeg nu het lidmaatschap op en wordt lid van de NVV welke wel altijd open en eerlijk in het PVE heeft gecommuniseerd en wel opkomt voor onze belangen

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Wie gaat er aangifte doen tegen Anachien ten Have wegens fraude, ik zal mee betalen.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Willie van Gemert, Weet jij als oud NVV voorzitter of het mogelijk is om uit deze corrupte PVV te stappen en een productschap voor alleen varkenshouders te maken?

 • no-profile-image

  Jan

  zo zie je maar, lto is nu niks, is vroeger nooit iets geweest, en zal ook helemaal niks worden. die smerige dingen die ze uitgehaald hebben. en dan wel kansloze jonge boeren bij de ajk`s de kop gek maken om lid te worden van lto. forgett it

 • no-profile-image

  jan

  Toen Ramekers destijds aantrad was alles snel in kannen en kruiken. Van de LTO moest het allemaal snel doorgaan. Er was een organisatie tegen: de nvv.
  Wij vonden dat ramekers teveel de vleesverwerkers pet ophad. Uiteindelijk hebben we hem het voordeel van de twijffel gegeven. En wat heeft Ramekers ons gebracht in die jaren: NIETS.
  En nu wordt door die zelfde LTO ons een duur vertrek door de strot geduwd.

  Volgens mij is tijd dat er nog meer mensen afscheid nemen bij hun organisatie!

  Annechien BEDANKT!!!

 • no-profile-image

  Ani

  Annechien: Ramekers binnen halen en dan naar huis sturen met een zak geld is al voldoende reden om zelf af te treden. In side letter geheime afspraken maken vind ik crimineel handelen. Als LTO jou handhaaft, blijkt duidelijk dat LTO niet voor hun leden, de boeren, opkomt maar een andere agenda op na houdt. Gelukkig zijn er inmiddels ook andere belangenorganisaties zoals NVV. Deze organisatie weet gelukkig wel voor de boeren op te komen en ook duidelijk en openbaar zonder geheime side letters.

 • no-profile-image

  Daag

  Niet alleen Annechien moet opstappen, De hele LTO kan er uit. Het PVV is alleen voor organisaties die de belangen van leden behartigen, dus er is helaas geen plek meer voor de lto....Als ik vannacht nog maar kan slapen. En ik vind dat we de oproep van Willie (als hij het zelf is) moeten steunen. Laat Annechien persoonlijk opdraaien voor de regeling, dan slaap ik zeker goed!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.