Varkenshouderij

Achtergrond

Modern times

Het hightech-apparaat Big OK geeft gemengde gevoelens. Het is bizar en nuttig.

Vorige week op de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij in Gorinchem was de Big OK voor het eerst echt te zien. Het is een wonderlijk apparaat dat, mits bediend door twee man, het mogelijk maakt om per uur 400 biggen twee prikken te geven, hun staarten te couperen en ze te oormerken en te castreren.

Het apparaat, een carrousel waarin biggetjes aan de nek worden opgehangen, begint met ze te verdoven. Als de biggen na een rondje behandeld en wel in een bakje vallen, zijn ze nog voldoende verdoofd om pijnloos te kunnen worden gecastreerd. Het apparaat kost €18.000 en zou rendabel zijn op bedrijven vanaf zo’n 600 zeugen.

Ten opzichte van de situatie nu heeft de Big OK voordelen. Aangezien de big bij de eerste prik al goeddeels verdoofd is, kan rustig worden gewerkt. Geen spartelende big, waar de spuit snel en dus met grote druk ingaat, maar een slappe big die secuur en met lage druk kan worden geprikt.

Het mes dat de staart afknipt, verliest door zijn massa bij het contact met de big minder van zijn hitte dan het soldeerboutachtige coupeermes. Gevolg is dat het snijvlak beter dichtbrandt. Minder ellende achteraf. Onder de voorwaarde van rentabiliteit is de komst van het apparaat zo een technische stap voorwaarts.

Tegelijk is de Big OK een bizar apparaat. De Big OK doet denken aan Charly Chaplins’ film Modern times uit 1936 (www.youtube.com), waarin Chaplin werk vindt in een fabriek die wordt geleid volgens een systeem van scientific management. Lopendebandwerk.
Mensen uit de varkenssector, ook boeren, schrikken even als ze de schriele, pezige biggen in de Big OK zien hangen als waren het vleeskuikens aan een slachtlijn.

Hoe nuttig de big OK ook is en hoe aardig ook de naam (OK staat behalve voor ‘operatiekamer’ ook voor ‘in orde’), de Big OK is niet het aangewezen apparaat om de rest van de samenleving te laten zien hoe economie en meer dierenwelzijn hand in hand kunnen gaan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.