Varkenshouderij

Achtergrond 346 x bekeken 1 reactie

Geboorte van lammetje Gyros

De lente is begonnen, schreef ik enkele weken geleden. Het eerste lam is inmiddels ook geboren.

Het is opnieuw een rare winter geweest. Niet of nauwelijks strenge vorst en weinig sneeuw. Sinds ruim een week is het zelfs dagelijks rond de 10 graden. De eerste vliegen en ander vliegend ongedierte zijn al weer gesignaleerd. Het is lente. En dam starten de schapen met het lammeren.

Hongaarse Racska-schapen

Sinds enkele jaren hebben we een stel schapen. Een schaap is een zeer efficiënte grasmaaier op vier poten, en dus erg handig om de 2,5 hectare bos/gras mooi kort houden. Onze schapen zijn van een eeuwenoud Hongaars ras: de Racska. Deze schapen zijn langharig en hebben kenmerkende horens. De ram is te herkennen aan hoorns die horizontaal wegdraaien, de ooi daarentegen heeft verticaal omhoogdraaiende hoorns.

Ram flinke jongen door alle korrelmais

De ram, Bibor genaamd, is 5 jaar en heeft inmiddels indrukwekkende afmetingen. De afmeting van zijn lichaam is mede indrukwekkend door de wollaag, maar ook door het overmatig eten van korrelmais. Er zitten heel wat kilo’s schapenvlees aan. In gedachte zie ik Bibor als een wandelend oversized broodje gyros. Anderzijds is het een ram, dus het is zeer aannemelijk dat dat broodje gyros ruikt naar vis die over de datum is…

Agressief na moeilijke jeugd

Bibor heeft ook al diverse malen agressief gedrag getoond. Zo houdt hij zichzelf in conditie door dagelijks enkele korte maar krachtige sprintjes te trekken. Dan gaat hij achter de paarden of de visla-honden aan. De kuvas-honden zitten overdag in hun kennel, want deze honden weten wél raad met een schaap. In het verleden hebben we twee ooien verloren aan deze sterke honden. Ook hebben ze de achterhand van Bibor eens los gehaald, en misschien is dit er wel de oorzaak van dat Bibor soms zo agressief is. Immers, om in de termen van een psycholoog te spreken: hij heeft een moeilijk jeugd gehad. Bibor heeft al verschillende malen een werknemer te grazen genomen. Zo vertelde één van hen dat hij een trippelend geluid dichterbij hoorde komen, toen een briezend geluid en voor hij zich om kon keren schoot hij reeds voorover richting de grond. Ja, lekker ding die Bibor.

Ram soms ook romantisch

Toch heeft Bibor ook z’n romantische dagen... Ik zei het immers al, het eerste ooilam van dit jaar is geboren. We verwachten er nog twee. Dan is onze kudde met 60 procent toegenomen. Ik heb al een passende naam voor het al geboren lam voorgesteld: Gyros.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    johan

    gefeliciteerd met de nieuwe ''grasmaaier'' op 4 poten. succes verder!

Of registreer je om te kunnen reageren.