Varkenshouderij

Achtergrond 232 x bekeken 1 reactie

Financiële crisis (Afl. 2)

De financiele crisis komt hard aan, zeker hier in Hongarije. Als klap op vuurpijl zit het hier ook politiek niet goed in elkaar.

De Hongaarse regering is al een aantal jaren een redelijk onbestuurbaar schip. Over dit onderwerp zijn vele weblogs te schrijven, maar dat is zonde van de energie: het draagt toch niet bij tot een oplossing. Feit is en blijft dat Hongarije nu het slechtste jongetje van de EU-klas is. Er zal snel en hard gesaneerd moeten worden in de uitgaven van de linkse overheid. Overigens is het fenomeen dat ‘links meer uitgeeft dan er binnenkomt’ niet een typisch Hongaars probleem, maar oké.

Superslechte prijs melkveehouders

De landbouwsector zit zwaar in de problemen. Melkveehouders beuren een superslechte prijs, en er schijnt nog geen licht aan het eind van de tunnel. Akkerbouwers klagen ook steen en been na één goed jaar (2007), en hebben gebrek aan cashflow om alle kosten voor zaaigoed en dure kunstmest te financieren. Overigens heb ik een tip: ze mogen bij mij gratis drijfmest komen laden.

Hongaarse varkenshouders geen klagen

Hongaarse varkenshouders hebben op dit moment volgens mij niet te klagen. Wellicht spreek ik alleen voor ‘eigen parochie’, maar het mesten van varkens gaat redelijk. Tuurlijk, het kan véél beter, maar het eerste kwartaal is winstgevend en dat is sinds ik hier ben nog nooit gebeurd. De reden is simpel: het voer is goedkoop en door de superslechte forint beuren we een goede prijs voor een kilo varkensvlees. Immers, de vleesmarkt is Europees en de afrekening gaat in euro’s, dus: als er nu 300 forintjes in 1 euro gaan, brengt ons varken méér op dan als er 250 forintjes in een euro gaan. Simpel. De importbig is duurder, maar dan zijn maar 25 kilogrammen. Soja is knalduur, maar daar heb ik mazzel gehad om in januari een contract voor het hele jaar te maken voor 74 huf per kilo.

Mestafzetkosten: €1 per kuub

Onze mestafzetkosten zijn 1 euro per m3. Daar besparen we minimaal 14 euro per m3 ten opzichte van Nederland, wat omgerekend bijna 5 euro per verkocht vleesvarken is. Maar dat voordeel hebben we ook absoluut nodig, omdat de importbig aan transport een 3,5 tot 4 euro extra kost. Blijft over: de lage voerprijs én de goede varkensprijs. Echter, de gouden stelregel is simpel: we moeten technisch net zo goed draaien als in Nederland (met name op het punt van voederconversie), dán hebben we minder verlies of een beetje meer winst dan in Nederland. Doe je dat niet, dan garandeer ik dat er ook in Hongarije niets te halen is.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    JP

    Waar zit je bedrijf? Ik heb misschien nog wel een oom die geinterresserd kan zijn in drijf mest (in Hongarije natuurlijk)

Of registreer je om te kunnen reageren.