Varkenshouderij

Achtergrond

Duitse varkensprijs 2 cent omhoog

De Duitse slachterijen verhogen hun varkensprijzen volgende week met 2 cent naar € 1,38 per kilo gelsacht gewicht. Varkensvlees levert vandaag zo'n 1,5 cent per kilo meer op dan vorige week vrijdag. De slachterijen geven met hun prijsverhoging een positief signaal af te geven aan de vleesvarkenshouders. Sinds september vorig jaar is de Duitse varkensprijs met 47 cent per kilo gedaald. Die prijsdaling is nu voorbij en misschien zet de prijsverhoging de komende weken door. Vleesvarkenshouders hebben een prijsverhoging hard nodig, omdat zij zwaar verlies lijden op hun vleesvarkens. De opbrengst van varkensvlees gaat nog niet zo snel omhoog als velen gehoopt hadden. Een mooi vorjaar kan daar verandering in brengen. Consumenten halen snel de barbecue tevoorschijn als de temperaturen stijgen. Dat bevordert de afzet van varkensvlees. De Duitse varkensprijs ligt 9 cent per kilo lager dan vorig jaar rond deze tijd.
Peter de Leeuw, de hoogste veterinair op het ministerie van landbouw, onderzoekt aan welke eisen Nederlandse varkensslachterijen moeten voldoen om hun producten naar Rusland te kunnen exporteren. Van Rooi Meat in Helmond is op dit moment het enige Nederlandse varkensvleesbedrijf dat mag exporteren naar Rusland. Rusland houdt zijn grenzen voor de andere Nederlandse varkensvleesbedrijven dicht uit handelspolitieke overwegingen (zogenaamde salmonella-problematiek).

Of registreer je om te kunnen reageren.