Varkenshouderij

Achtergrond 466 x bekeken 7 reacties

De boer het bed uit

Kalversterfte als uitkomst van een kosten-batenanalyse past niet in Nederland.

Het gaat niet goed met de kalveren. Er worden er te veel ziek en er gaan er te veel dood. Tien procent van de levendgeboren kalveren sterft in het eerste levensjaar, op de slechtste bedrijven haalt zelfs één op de vijf kalveren de eerste verjaardag niet. Dit terwijl een hoog sterftecijfer niet hoeft. Op de groep beste bedrijven sterft in het eerste jaar maar 1,6 procent.

Voor gemiddelde en ondergemiddelde bedrijven is op dit vlak winst te halen. Daling van het sterftepercentage levert een doorsneebedrijf een direct voordeel van enkele duizenden euro’s. Een camera plus monitor kosten minder.

Voor bedrijven met arbeidskrapte komt daar nog bij dat minder zieke kalveren ook leidt tot minder tijdrovend gedoe. Ook als het kalf overleeft is er schade. Kalverdiarree kost gauw drie tientjes per kalf. Plus nog eens de gevolgschade die het dier er in de eerste lactatie door oploopt.

Aan adviezen om ziekte en sterfte te verminderen geen gebrek; te beginnen met het onvolprezen, uitentreuren herhaalde en onvoldoende opgevolgde biestadvies van de drie V’s (Veel, Vroeg en Vaak). Op de kennis zit het niet vast. Zorgwekkend is het niet toepassen van die kennis. Er klinken, als het gaat om kalvergezondheid, signalen van voortgaande verzakelijking in de melkveehouderij. Op steeds meer boerenbijeenkomsten zijn verhalen te beluisteren over melkveehouders die zeggen voor een kalvende koe niet meer uit bed te komen. Niet alleen zou dat het geval zijn op bedrijven met 150 of 200 koeien, ook op kleinere komt het voor.

Dit is een verkeerde ontwikkeling. Eerst omdat het risico bestaat dat door gebrek aan aandacht behalve een kalf af en toe ook een koe verloren gaat. Maar deze vorm van verzakelijking is ook in zichzelf verkeerd. Hij past niet in de Nederlandse melkveehouderij.
Het is maar goed dat op veel bedrijven moeder de vrouw bij het horen van een koe in barensnood de boer nog zo nodig het warme bed uit helpt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Het is heel makkelijk om van achter het buro een oordeel te vellen. Na hoge kalversterfte komt er vaak een nog onbekend erfelijke kwaal aan het licht die nog niet bekend of verzwegen was. Dat kan de boer niet weten maar krijgt wel het predikaat prutser.
  Ook besmettelijke ziekten zoals blauwtong geeft verzwakte kalveren. Dwijlen met de kraan open, een ander rotzooit met ziekte-kiemen en de boer zit met NIET te keren problemen.

 • no-profile-image

  gert

  Op de grote bedrijven kan de boer elke nacht het bed wel uit,dat is niet goed voor zijn eigen gezondheid,ondertussen wordt hij wel gedwongen om steeds meer koeien te melken.Wat kalversterfte betreft ,er wordt tegenwoordig in nederland veel vee geimporteerd uit oosteuropa met onbekende gezondheidsstatus,je zult maar een buurman hebben die zulk vee heeft,het is met de diergezondheid in nederland dweilen met de kraan aan.En de publieke opinie en de overheid de boer maar wijzen op zijn verantwoordelijkheid en dat hij teveel diergeneesmiddelen gebruikt.De beste stuurlui staan aan wal

 • no-profile-image

  fa Timmer

  Ik snap wel dat je stukjes moet schrijven die reacties uitlokken maar bij dit stuk zie je weer dat ze bij het blad boerderij steeds verder van het echte boerenleven af komen te staan.Zelden zoiets doms gelezen over veehouders en hun liefde voor het vee.

 • no-profile-image

  sivert

  Het bed uitgaan voor afkalvende koeien zal eerder een mentaliteitskwestie zijn dan het gevolg van een bepaald aantal koeien. Bij 120 afkalvende koeien worden er 40 (uitgaande van 8 uur nachtrust, is wat aan de ruime kant) 's nachts melk, dat is gemiddeld 1 per 9 dagen. Ervan uitgaande dat niet iedere koe waarvan je verwacht dat die 's nachts kalft dan ook daadwerkelijk kalft betekent dit dat je er gemiddeld maar 1 keer per week 's nachts afmoet. Gisternacht is er bij ons nog een stevig Belgisch Blauw stierkalf geboren, stel dat zo'n kalf anders dood was, dan is dat omgerekend toch een mooi uurloon voor een half uurtje van bed zijn, dat geldt voor zowel kleine als grote bedrijven. Het is dus vooral een mentaliteitskwestie. Wat kalverdiarree aangaat ben ik wel van mening dat het van achter het bureau wel erg makkelijk gebracht wordt hoe dat te bestrijden is, de praktijk is toch wat weerbarstiger.

 • no-profile-image

  boertje

  goed stukje, het zijn namelijk de uitzonderingen die de regel bevestigen.
  kijk goed na de stier die je gebruikt,
  daarna zorg voor het goede voer,
  afkalf hok, minderwerk en gezonder,
  biest biest biest,
  Dan moet je toch beneden het landelijk gemm kunnen komen

 • no-profile-image

  freek

  ja ik kan het stukje wel begrijpen van beiden kanten. 1op 5 is 20% dat zou hier op dit bedrijf (1200 koeien) 240 kalveren zijn en een simpele som, ervan uit gaan dat 50 % stierkalfjes zijn die opfokken tot 100kg en dan verkopen voor 150 euro en de andere 50% verkopen als drachtige pinken voor 750 euro is dat een leuk bedrag van 108.000 euro min je kosten.
  Maar als wij aan het kalven zijn en ik doe 15 uur per dag en er zou snachts na 10 koeien kalven dan ben ik er echt niet tot 4 uur s`ochtents, je moet wel anders ga je vergissingen maken die meer kunnen kosten dan een paar koeien je rijd rond op een 50.000 euro traktor en stuurt dagelijks over 24.000 liter melk naar de fabriek. En dat is het zelfde in nederland met 100 koeien, je zou maar in slaap vallen terwijl je aan het maaien bent en rijd regelrecht de sloot in. Morraal van het verhaal je moet genoeg rust krijgen anders ga je stomme dure fouten maken

 • no-profile-image

  José Loonen-Maas

  Kalveren verzorgen aandacht aan besteden, en alles komt vaak goed. Hoe meer koeien ja of het dan allemaal bij te houden is? beslis en bekijk dit maar zelf.Voorkomen door overzicht te houden in je hele bedrijfstrategie, brengt zowel s'nachts als overdag zijn geld op.
  Je staat s'nachts mooi op en dan ga je na de geboorte weer met eeen gerust hart naar bed. Het diarree gebeuren is echter niet altijd te voorkomen, maar dan nog alles in deze tijd is het een win situatie.
  Het gaat om één ding wat houdt je als boer in de portemonnee over en gaat niet alleen om die melk maar oplettendheid in je jongveeopfok is vaak ook net zo belangrijk, helas zie je het resultaat natuurlijk niet meteen terug in je melkgeld rekening.
  Ook met deze slechte prijzen houdt vreugde in je werk en probeer er bij te zijn met kalven.

  José Loonen Maas

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.