Varkenshouderij

Achtergrond 298 x bekeken 11 reacties

Bond varkenshouders ziet niets in GlobalGap

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders ziet voorlopig niets in samenwerking met de GlobalGap-organisatie.

Dat meldt voorzitter Wyno Zwanenburg van de vakbond. GlobalGap is de voedselveiligheidsnorm van de wereldwijde supermarktorganisaties. De NVV wil een brief sturen naar de IKB organisaties (IKB varken en IKB NV) om de organisaties op te roepen niet te gaan samenwerken met GlobalGap.

Beleidsmedewerker voedselveiligheid en certificering Anne Corine Vlaardingerbroek van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel wijst er in een reactie op dat IKB NV, het IKB-systeem van de Groene Belangenbehartiger, de kans loopt vanaf 1 januari 2010 niet meer te worden erkend door Nederlandse supermarkten. Vlaardingerbroek: ”Het streven van de Nederlandse supermarkten is dat ze vanaf 1 januari volgend jaar alleen GlobalGap-erkend product afnemen.”

IKB Varken zitten net als IKB Kalf en Kip in de erkenningsprocedure voor GlobalGap. De verwachting is dat die erkenning voor 1 januari rond is.

Een belangrijk kritiekpunt dat de NVV heeft op GlobalGap is dat de organisatie zich bij de vaststelling van de normen baseert op de nationale wetgeving per land. Daardoor ontstaat grote ongelijkheid in benadering, zegt Zwanenburg. ”Je wekt met GlobalGa de schijn dat de eisen die worden gesteld voor alle producten gelijk zijn, terwijl het niet zo is.”

Zwanenburg wijst erop dat de Nederlandse IKB-systemen in principe veel verder gaan dan de GlobalGap-eisen. GlobalGap kost Nederlandse varkenshouders alleen maar geld, meent hij.

Een ander kritiekpunt van Zwanenburg is dat er in het bestuur en in de colleges van deskundigen geen vertegenwoordigers uit de primaire sectoren zitten. ”Daardoor sneeuwt de positie van de primaire producenten, de varkenshouders dus, onder.”

Volgens Zwanenburg voelt ook de Duitse QS-organisatie weinig voor samenwerking met de GlobalGap-organisatie. ”Die twee organisaties zijn beslist niet on speaking terms met elkaar.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  het is voor de supermarkten toch alleen maar een veiligheidsnorm om voldoende inkoopmogelijkheden (lees uitknijppraktijken) te behouden. Het geld blijft de drijfveer.

 • no-profile-image

  bertus

  Ik zie wel iets in GG maar dan alleen met de voorwaarde dat de primaire sector hier zeggenschap in heeft minimaal voor 50 % en dus niet zo als in bv het PVV.

  Je kunt dan de "goede"dingen uit IKB in GG stoppen. Vaak zeggen boeren: Ikb kost wel geld maar brengt niets op! Daar kun je over discussieren maar nu kopen de supermarkten ook al in het buitenland!

 • no-profile-image

  Boer

  Begin tachtiger jaren werkte ik op een van de pilot bedrijven met het IKB varkens. Met dat programma gaan we Japan veroveren was het plan. Bijna 25 jaar later is Japan nog steets niet veroverd. Hier in canada hebben wij het CQA programma (Canadian Quality Assurance). Ik ben niet zo wild van dat soort programma's omdat het er doorgaans alleen maar op neer komt dat het proces van het produceren van voedsel voor de producent ingewikkelder en duurder wordt, en voor de consument niet veiliger. Toen heeft een Canadese organisatie de buitenlandse inkopers van varkensvlees gevraagd wat de reden is waarom ze Canadees product kopen. Daar kwam uit dat de kopers kijken naar kwaliteit en prijs waarvan de prijs het meest doorslaggevend is. Het is maar goed dat onze CQA niet veel tijd moeite en geld kost want we doen het in principe voor Jan met de korte achternaam.

 • no-profile-image

  centje

  Volgens mij snap die anne het niet, typische lto er

 • no-profile-image

  Jan,

  Alle Nederlandse IKB systemen zijn beter dan GlobalGap. Laat dit even wetenschapelijk onderbouwen. Wedden dat dan niemand meer durft te vragen naar GlobelGap, over 2 jaar komt er "weer wat nieuws" de SUPERMARKTEN willen daar kopen waar het goedkoopste is.

 • no-profile-image

  anne

  Wat een achterhoede gevecht. je zult je gewoon moeten onderscheiden op kwaliteit en prijs. Als éen na grootste agrarisch exporteur van de wereld slagen we daar over het algemeen aardig in. svp wat meer zelfvertrouwen.

  Ook nogal gek om zo te klagen over import als je weet dat andere landen veel last hebben van nederlandse import

 • no-profile-image

  boer

  Bertus, dat is nou net het probleem. De bobos bij GG willen juist geen zeggenschap van boeren. Dit geldt ook voor het IKB bij het PVV, met dank aan LTO. Lto geeft op allelei zaken het boerenzeggenschap weg, kijk maar naar het PVV en hun IKB. Ook op divesre dossiers geven ze alles weg, als ze maar een wit voetjes kunnen behalen bij de overheid. En dat noemt zich belangenbehartiger......bah

 • no-profile-image

  Consument

  Zo hebben de supers alles in hun macht om boeren uit te knijpen! Je moet toch je eigen product van een ander onderscheiden. De supers kopen het gewoon op waar het goedkoopst is. Arme boeren over de hele wereld!!!!!

 • no-profile-image

  boer

  Jawel anne, maar niet onder GG. Bij GG hebben een paar grote bobos vanuit multinationals het voor het zeggen. Een paar mannen in strakke pakken die de hele wereld overreizen. Zij gaan bepalen hoe jij varkens moet houden en oja de kosten die zul je ook moeten betalen. Maar dat is dus typisch lto gedrag, het weggeven van zeggenschap...kijk maar naar PVV en VION. Veel succes met GG, ik doe er niet aan mee.

 • no-profile-image

  Jonas

  Dus als CBL zijn eis doorzet, moet de NVV weer maar actie gaan voeren. Bijvoorbeeld om tegen die tijd paginagrote advertentie's in de landelijke dagbladen zetten met de verschillen in kwaliteitseisen van bijvoorbeeld Argentijns vlees wat GlobalGab gecertificeerd is en Nederlands vlees wat IKB-gecertificeerd is. Even duidelijk de verschillen in welzijnseisen en antibioticagebruik aangeven. En dan eens kijken hoe snel de consument en dus ook het CBL terugkrabbelen.

 • no-profile-image

  anne

  jij bent het er dus niet mee eens dat je je gewoon zult moeten onderscheiden op kwaliteit en prijs ? ongeacht welk certificaat

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.