Varkenshouderij

Achtergrond 575 x bekeken 2 reacties

Biggenpaspoort als aftrap

Fokker en mester moeten intensief kennis uitwisselen. Het onlangs door de PVE ontwikkelde biggenpaspoort is nog maar het begin.

De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) kwamen vorige week naar buiten met de BiggenPas. De BiggenPas is een document waarin de fokker een stukje voorgeschiedenis over zijn biggen meegeeft aan de mester. De pas is ontwikkeld met inbreng van LTO, NVV en de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV). Met die kennis kan de vleesvarkenshouder de biggen afgepaste zorg geven. Als het goed is, wordt daardoor het resultaat van de biggen in de vleesvarkensstal beter te voorspellen.

Voor iedereen

De pas is cruciaal voor de biggenexport naar Duitsland, schreven de PVE in hun persbericht. Volgens mij moet de pas standaard worden bij iedere vracht biggen die van fokker naar mester verhuist. Zoals Erik van der Hijden, agrarisch bedrijfsadviseur van Abab het omschrijft: ,,Een big is een halffabricaat, een mester moet daarmee verder. De voorgeschiedenis is daarom van het grootse belang.” (zie Boerderij 23, 10 maart 2009, pagina 58)

Nog een stapje verder

De pas is slechts een hulpmiddel. Fokker en mester moeten echt intensief samenwerken voor meer rendement. Dat gebeurt nog veel te weinig. Volgens mij speelt geld een rol in die terughoudendheid. De fokker is bang dat hij moet investeren en daar onvoldoende euro’s voor terugziet. De mester is als de dood om een kwartje meer te moeten betalen voor biggen van dezelfde fokker. Deze impasse moet doorbroken worden. Fokker en mester moeten het samen oppakken en dat zal beiden uiteindelijk winst opleveren.

Buiten de handel om

Heeft u een handelaar die direct contact tussen u en uw mester, of andersom, in de weg staat, zet die dan buitenspel en zoek zelf contact. Houd er rekening mee dat er handelaren zijn die intensief contact tussen beide partijen afremmen in plaats van stimuleren. De tussenpersoon is in dat geval bang dat zijn rol uitgehold wordt. Er zijn ongetwijfeld handelaren die helemaal niet zitten te wachten op meer transparantie. Die gaan liever op de oude voet verder. Mijn advies voor fokker en mester: zoek elkaar op, wissel kennis uit en betrek daarbij deskundigen. Dat leidt zeker tot rendementsverbetering.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  100 % mee eens, Door goed samen te werken is een beter rendement te halen. Door goed samen te werken kan de kostprijs per kg vlees verlaagd worden wat weer resulteert in een betere concurentie positie. Bij elkaar de laatste euro weghalen heeft geen zin. Samen een extra euro besparen wel! Gooi de resultaten eens op heen hoop en benader deze als een gesloten bedrijf en zoek de zwakke punten. werk deze uit voor een beter resultaat en na verloop van tijd zal dit resulteren in lagere kostprijs. en dat is wat telt!!

 • no-profile-image

  Meindert van den Hengel

  Met verbazing dit artikel gelezen;dat een vertegenwoordiger van ABAB deze mening durft te verkondigen over hoe de varkenshandel functioneert.De moderne handelaar is zich juist volledig bewust van feit dat hij transparant moet zijn als het over de kwaliteit van biggen gaat en over de informatie die er met die biggen
  meekomt.Het probleem is echter dat sommige varkenshouders hier niet mee om kunnen gaan en alle problemen die zich met biggen kunnen voor doen aan de andere partij wijten.

Of registreer je om te kunnen reageren.