Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Biggenbehandelkar Big OK

Een nieuw product komt op de markt, de Big OK. Dit is een kar om biggen automatisch te behandelen.

In 12 stappen zijn de biggen verdoofd, de staartjes geknipt en zitten de blikken in de oren. Alleen het castreren is nog handwerk omdat dit moeilijk te automatiseren is. Elke 6 seconden gaat de carrousel een positie verder. Bij stap 6 krijgen de biggen twee injecties, ijzer en eventueel een vaccin. Na de injecties worden de naalden automatisch gereinigd. Bij stap 8 worden de staarten gecoupeerd. Bij stap 12 krijgen de biggen een oornummer, geholpen door een medewerker die het oor in een soort nietmachine houdt. Na stap 12 vallen de biggen uit het apparaat in een bak die aan de hokafscheiding is gemaakt. Op dat moment pakt de medewerker de big om de laatste handeling uit te voeren, de castratie.

Netwerkgroep

De Big OK is bedacht door Twan Claesens in Leunen (L.). Vier jaar geleden nam hij deel aan een netwerkgroep van ASG om arbeid te besparen. Andere deelnemers vonden zijn idee te ingewikkeld, maar Claesens zette zijn plannen door. Met de Big OK kunnen twee man 400 biggen per uur behandelen.
Claesens heeft de Big OK samen met ACB Constructies in Horst gebouwd. Schippers Bladel zorgt voor de verkoop. De kosten voor het apparaat bedragen €18.000.

In de carrousel kunnen 12 biggen tegelijk verdoofd en behandeld worden.

De Big OK is bedacht door Twan Claesens in Leunen (L.). Hij nam vier jaar geleden deel aan een netwerkgroep van ASG om arbeid te besparen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kathinka

    Misschien een goed idee om Twan Claesens eens een dag in die carrousel te hangen! Hoe verzint hij het? En dat zoiets dan ook nog op markt komt! Ik vind het werkelijk schandalig hoe er met biggen/varkens omgegaan wordt. Alsof het dingen zijn in plaats van dieren met gevoel en intelligentie. Ik hoop dat iedereen het nieuwe boek van Yvonne Kroonenberg leest zodat het varken inderdaad niet meer gegeten wordt als een zak patat.
    Kathinka

Of registreer je om te kunnen reageren.