Varkenshouderij

Achtergrond 7 reacties

Autodiefstal

Toen ik net in Hongarije kwam wonen, is mijn nieuwe Audi gestolen. Sinds die tijd heb ik mijn auto voorzien van een gps-beveiliging. Bewaking per satelliet!

Toen ik zes jaar geleden met een bijna nieuwe Audi A4 naar Hongarije ging, kon ik niet vermoeden dat het Nederlandse kenteken me zou ‘opbreken’. Op een ochtend rond 06.00 uur stond mijn schoonmoeder schreeuwend onderaan de trap: de garage is leeg! Het eerste moment was ik onder de indruk van het volume dat uit mijn schoonmoeder kwam. Daarna voelde ik dat mijn maag de neiging had zich om te draaien... Rennend naar de garage zag ik al dat de auto weg was. Eerst is er dan de verbazing, daarna sta je te vloeken en te tieren hoe dit mogelijk is.

Professionele autobende

Na verloop van tijd kreeg ik van de politie een schrijven dat men een professionele autobende had opgepakt, die in totaal 70 audi’s met buitenlandse kentekenplaten had gestolen. Immers, die buitenlanders hadden Audi’s zonder goede beveiliging. Hongaarse audi’s waren door het hoge aantal diefstallen immers allemaal al voorzien van een gps-beveiliging op de satelliet. Toen ik m’n Nederlandse audi dealer opbelde om te zeggen dat de Audi was weggehaald, zei die “onmogelijk”. De groeten!

Zelfs tractor en gierton nu beveiligd via satelliet

Omdat we nu de nodige ervaring en het nodige leergeld betaald hebben met diefstallen, ben ik wat minder naïef en wat minder goed vertrouwen van geworden. Op de bedrijven zijn wat extra controle middelen ingebouwd/aangebracht. En zo heb ik op de auto standaard een satellietverbinding, die te alle tijde weet waar de auto is en wat ermee gebeurt. Ook kan de auto op afstand worden uitgezet als dat nodig is. Ook de tractor, loader en de nieuwe gierton heb ik inmiddels uitgerust met een dergelijk systeem!

Grenscontroles

Blijkbaar wordt er aan de grens ook strenger gecontroleerd, Hongarije is nu immers de ‘buitengrens’ van de EU. Samen met een bevriende varkenshouder reden we vorige week van Hongarije naar Kroatie. Door een lieftallige vrouwelijke Hongaarse douanebeambte werd ik gevraagd om behalve paspoort ook alle autopapieren te geven. Na enkele minuten stak een bedenkelijk gezicht uit het loket: zonder verklaring van het bedrijf (mét stempel, handtekening, etcetera) mocht ik met de bedrijfsauto niet de grens over. Oeps, probleempje, gatverdamme! Mijn eigen adviesbedrijfje en m’n eigen auto. Ik wilde zelf ter plekke een verklaring opstellen, maar dat was niet toereikend. Dus maar even met mijn vrouw gebeld en zij heeft een nette verklaring opgesteld dat manlief toch echt de grens over mag. Wat officiele papieren erbij en hop, vier pagina’s op de fax. Het douane-madammeke keek er nog geen tien seconden naar, en we konden doorrijden... althans… 100 meter. Want daar stond de Kroatische douane en die vroeg wat voor problemen ik had gehad bij de Hongaarse douane. Maar tien minuten en een paar stempels in mijn paspoort later konden we de reis vervolgen. Ik had een zeer voldaan gevoel: nu kunnen er immers absoluut géén gestolen auto’s meer over de grens. Toch? Of ben ik nog een beetje naïef?! Laten we hopen van niet.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Thomas

  Je hoort wel eens dat zo kleine schovels (ook uitgerust met gps) zo een zeecontainer in trekken waardoor het gps niet meer werkt.

 • no-profile-image

  ronald

  Klopt. Wellicht afhankelijk van systeem. De aanbieder die wij hebben gekozen zegt dat als sateliet contact wegvalt er óók melding komt. En dat klopt want als ik met auto in sommige parkeergarages sta, dan wordt er onmiddelijk gebeld dat er geen signaal is. Onderzijds denk ik dat elk systeem te bedonderen is, maar het maakt het in ieder geval zo moeilijk mogelijk om zon loader te stelen.

 • no-profile-image

  brabants klootje

  Allemaal lekker belangrijk !!! Ik zou gezien de economische en financiele situatie van Hongarije en de varkenshouderij aldaar blogs verwachten met enige diepgang over deze materie.
  bv: wat zijn de huidige saldo's in de vleesvarkenshouderij, hoe ontwikkelt zich de kostprijs aldaar ???

 • no-profile-image

  Patrick

  Niet enkel aan de grens kan je daarop gecontroleerd worden !
  Iedere chauffeur dewelke met een kft auto rijd moet in principe een bewijsje hebben .
  Maar zegt dit wat ??? Als de boeven een eigen briefje schrijven met een nagebouwde kft stempel sta je even ver.
  Hongaarse boeven van tegenwoordig zijn gesofistikeerder dan je denkt , ik zou geen enkel gps systeem als garantie daar tegenover zetten.
  In 1993 hebben ze aan een hotel in Buda ook eens geprobeerd mijn 1 jaar oude BMW 3 reeks te proberen weghalen een geheime startonderbreking heeft dit tegengehouden .
  De ondeugende lui bezatten een origine- le BMW sleutel gemaakt in Italie , dit terwijl iedere sleutel exclusief hoort te zijn en enkel via de garage te verkrijgen is.
  dus zo zie je maar ze lieten die sleutel erop zitten en moest verbazendwekkend vaststellen dat het een identieke was.
  In Hongarije hou je niets tegen als men iets wil krijgt men dat vroeg of laat toch in handen.
  Goede tip ! laat nooit de autopapieren in de wagen en zet het handschoenbakje open als je de auto verlaat.
  Dat houd diefstal van wagen met buitenlandse nr onheroepelijk tegen.
  Al is die autodiefstalcriminaliteit wel even gedaald om reden de Hongaarse wetgeveing (bij de Magyar KPN) roet in het eten gooit.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ronald zie mijn reactie niet als negatief maar die Brabantse teeltbal(aan welk dier die ook moge toebehoren) heeft toch gelijk als hij het heeft over blogs met saldo's in de intensieve veehouderij ... .

 • no-profile-image

  ronald

  "Klant is koning" oftewel "Klootje is Koning". Zal er binnenkort eens een logje over schrijven! Goede suggesties zijn altijd welkom.

 • no-profile-image

  ED Bakker

  Hier is het stelen van duurdere autos ook nog al gebruikelijk en zelfs het gps systeem (hier boumerang genoemd)is geen absoluute garantie kijk maar naar het internet bankieren er zij altijd weer hele slimme jongens die daar toch weer tussen komen hier worden nieuwere grondverzetmachines bepaalde merken duurdere autos meerspeciaal de luxe 4x4 's en vrachtautos met lading regelmatig gestolen 2 jaar geleden zelfs met moord om een lading
  gekoeld vlees hier zegt de politie na een diefstal ;u bent toch verzekerd dus erg veel werk maken ze er niet van
  Er is ook gewoon een ondergrondse handel in serienummers

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.