Varkenshouderij

Achtergrond 13 reacties

Varkensboer kan niet zonder Vion

De Nederlandse slachterijen verlaagden hun roepprijs 2 cent per kilo geslacht-gewicht vorige week. Uitzondering vormde Vion, die de prijs onveranderd hield.

Varkensvlees prijshoudend verkopen valt in dit barre economische klimaat niet mee. De valuta’s in een aantal belangrijke afzetmarkten staan onder druk. Voorbeelden zijn Polen, Hongarije en Engeland. Inkopers uit die landen bieden hetzelfde geld als vorig jaar, maar in euro’s uitgedrukt is dat minder. Als uiteindelijk overeenstemming over de prijs is bereikt, moet de transactie nog gefinancierd worden. Banken zijn terughoudend.

Voor de Nederlandse slachterijen Hilckmann, Van Rooi en Compaxo vormde de slechte markt vorige week woensdag aanleiding de inkoopprijs 2 cent te verlagen. Vion hield eerder die week zijn inkoopprijs gelijk.

Geen reacties

De prijsverlaging vormde voor mijn collega Derk Klein Kranenberg aanleiding een analyse te schrijven. Opvallend was dat daar geen reacties op kwamen van morrende of scheldende varkenshouders, zelfs niet één. In de gevallen dat Vion op maandag zijn notering verlaagt, is het gekerm niet van de lucht. De verwensingen richting het bedrijf uit Son en zijn directie liegen er vaak niet om. Eén ding is mij wel duidelijk: het commentaar is niet inhoudelijk, maar het gaat erom Vion af te zeiken.
Vorige week hield Vion in deze lastige markt de prijs dus in de benen. Daar hoor je geen varkensboer over.

Marktleider is belangrijk

Vion toonde vorige week dat het een rol van betekenis vervult voor de Nederlandse varkenshouder. Zonder dit bedrijf zou de prijs in zijn geheel gezakt zijn, misschien wel meer dan 2 cent per kilo. Enerzijds kan een marktpartij té dominant worden, is mijn oordeel (zonder Vion daarvan te betichten). Anderzijds kan een marktleider dus ook de prijs in de benen houden. Dat was vorige week het geval, dankzij Vion.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Varkensboer

  Dit was o.a. de verklaring bij de prijsverlaging van Vion van deze week:

  Vion moet zijn varkensprijs van vorige week nog met 2 cent per kilo corrigeren, omdat varkensvlees toen ook minder geld opbracht en de kleine varkensslachterijen hun prijzen met 2 cent per kilo verlaagden.

  Volgens mij is dit artikel inmiddels achterhaald. En was Vion toch niet zo machtig, kortom alle varkens richting Duitsland

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Ff een rekensommetje. Vion € 1,22 Voor een goed varken ontvang je 2 cent boven deze notering (netto) dus € 1,24 * 92 kg is € 114. NVV notering € 1.31 * 92 is € 120. Verschil € 6 en dat is voor een bedrijf van 1000 vleesvarkens al gauw € 18000 op jaarbasis. Moet ik nog meer vertellen.....????

 • no-profile-image

  jos

  Begin okt 08 heb ik ook een paar keer gereageerd met als opmerking waar ik de mutatie's op basis van onderdeelprijs kon vinden. Ik heb toen de prijzen geijkt op 1.60 euro/kg en sindsdien mooi een grafiekje gemaakt. Het resultaat na 18 weken: op basis van mutatie van onderdelen zou de prijs 1.288 euro moeten zijn, met rond de kerstdagen zelfs een verschil van meer dan 11 cent!. Ik wil u niet meteen beschuldigen van het verdedigen van Vion maar wel van het gebrek hebben aan een beetje "onderzoeks-journalistiek", immers de getallen heb ik van uw site gehaald! Wat is daar uw reactie op? Wachtend op uw antwoord verblijf ik, Jos

 • no-profile-image

  Kees van Dooren

  Dag Jos,

  De onderdelenmutatie van Vion is bedoeld voor vlees dat aan de supermarkten wordt verkocht. Delen van het varken komen bijvoorbeeld ook op de Japanse markt terecht of in de vleeswarenindustrie. De mutaties geven dus wel een indactatie van de waarde-ontwikkeling van een varken, maar niet meer dan dat.

 • no-profile-image

  porkie porkie

  In het artikeltje van vorige week in de boerderij, over visie en strategie van VION in duitsland, wordt duidelijk welke kant het opgaat. 'Vion heeft enkele keren geprobeerd om de varkensprijs fors te verlagen, maar de concurrentie volgde niet en lukte het dus niet'. Of iets in deze trend. Dus het doel van ons eigen VION is dus om de varkensprijs naar beneden te krijgen.
  Ten eerste: als de VION medewerker het zo niet bedoeld heeft, dan hoort de PR afdeling van Vion te zorgen dat het niet zo in de pers komt. En ten tweede: als dit juist weergegeven is door de journalist, dan geef ik de moed in VION op. Ik wil best graag reactie van de journalist of VION hierover.

 • no-profile-image

  Derk Klein Kranenberg

  Het doel van Vion is niet om de varkensprijs naar beneden te krijgen. Dat heb ik niet bedoeld met mijn artikel. Vion wil de varkensprijs zo goed mogelijk afstemmen op de opbrengst van het varkensvlees. Als dat vlees veel minder geld oplevert, wil Vion zijn varkensprijs verlagen om niet in het verlies te komen. Concurrenten kunnen dat verhinderen, omdat het aanbod van vleesvarkens bijvoorbeeld erg klein is of uit commerciële overwegingen.
  Derk

 • no-profile-image

  jos

  Ja zo lust ik er ook wel een paar! Als Vion mij minder betaald ga ik ook verlies maken, nou dan maar minder voor mijn voer gaan betalen? 'Jullie vragen wij bepalen', is het credo van de mengvoer industrie! Het feit dat er zo tegen Vion aangeschopt wordt is puur en alleen omdat het een boerenclub is en die over de rug van zijn eigen leden het verlies probeerd te voorkomen. Dat concurenten dat zouden kunnen verhinderen durf ik te betwijfellen! (ik durf zelfs te stellen dat de slachterijen waarvan jullie de prijs noteren een onder onsje hebben wie wanneer de prijs laat zakken/stijgen) Het zijn de retailers die de prijs maken en daar zouden ze vanuit Brussel "onze" Neelie eens een keer op moeten zetten. Vraag aan Kees: hoeveel % van het vlees gaat naar Japan? Waar ik heen wil met deze vraag is het volgende. Ik durf er mijn kop om te verwedden dat de prijs in maart zal zakken omdat de grens van USA dicht gaat. Maar als je naar het handelsvolume kijkt (in de Boerderij is gesproken van een volume van 0.3%) zou het geen enkel verschil moeten uitmaken, zeker niet gezien het feit dat Europees gezien de productie in een jaar tijd met enkele procenten gedaald is. (ook weer terug tevinden in de Boerderij)

 • no-profile-image

  porkie porkie

  Derk, allemaal leuk en aardig. Maar, als dit zo niet bedoeld is, schrijf het dan niet zo. En naar Vion: jullie moeten ook jullie PR afdeling eens onder de loep nemen. Je kunt de varkensboeren wel willen nekken, maar laat het dan niet in de Boerderij zo vermelden. Ik verbaas me maar meer en meer dat bestuurders van VION / ZLTO zich niet mengen in dit soort discussies en het echte boerenbelang gaan dienen. Ga voorop in het in de been houden van de varkensprijs en wees de eerste die prijzen verhoogd. In plaats van de eerste te zijn die de prijzen naar beneden praat en dan ook nog harder als de concurrent. Laat zien dat je van en voor de varkenshouder bent. Eerlijk gezegd kijk ik met erg veel zorg naar de wens van VION om ook in Duitsland meer marktmacht te krijgen. Ik hoop dat er nog eens een extra partij op de markt opstaat die weer voor meer concurrentie gaat zorgen. Het artikel van vorige week in de Boerderij bevestigt mijn vrees.

 • no-profile-image

  jan

  Kees , al eens gedacht aan één jaar lang geen wedde te krijgen, van je werkgever Boerderij ?
  Dat is wat de varkenshouder nu overkomt , per varken 25 € verlies !
  denk dat onze Kees hier ook zou schelden , roepen , want dat mooie huis van onze Kees moet afbetaald worden + de 2 reizen per jaar
  Hij zou mogelijk harder schelden dan alle boeren hier samen !

 • no-profile-image

  Karel

  Het verschil met de gewone man met een eigen huis en een hypotheek en jullie varkenshouders is, dat de varkenshouder zelfstandig ondernemer is. Hij werkt zich het apelazerus en moet maar zien of hij winst draait. Hij is het financiële sluitstuk van de bedrijfskolom.
  De topmanagers van de leveranciers en afnemers en supermarkten hebben zich een rot-verwende-kinder-beloning aangemeten, die ze ook nog eens zelf met elkaar hebben bepaald. Uiteraard als vrienden onder elkaar. Dat ziet alleen maar toe op een positieve beloning. Zoals wij ook gewend zijn om onze kinderen te belonen.

  De werkman heeft een zelfde lot als de varkenshouder, alleen hij heeft er veelal totaal geen invloed op. Ben je boventallig dan schoppen ze je buiten. Is er geld dan met een ontslagvergoeding, zoniet dan deel je mee in de financiële malaise. Ben je een jonge woningbezitter, en heb je de pech dat je zonder werk zit, dan ben je met een halfjaartje aan de beurt. WW-uitkering wordt vervangen door een bijstandsuitkering. Resultaat van de bankencrisis: het huis verkopen. Heb je pech dan blijf je met een schuld achter zonder bezit. En de topbankier, die het landsbelang in de waagschaal heeft gezet, blijft onbeschoft zitten genieten van zijn rot-verwende-kinder-belonning. Hij is geen zelfstandig ondernemer en draagt geen verlies. Nee, erger nog, hij ontslaat zijn personeel met 2.700 mensen tegelijk.
  En de overheid maakt de concurrentie tussen de banken onderling tot een farce. Niks bijstandsbeloning voor topbankiers wier bank aankloppen voor bijstand en bedrijfskapitaal krijgen toegeworpen.
  En de ontslagen woningbezitter kijkt verslagen toe. Weet hoe het werkt en houd zijn mond. Ik kan er toch niks aan doen. Het stemvee gaat straks voor een verrassing zorgen. Denk je niet?
  Maar dan heeft de woningbezitter veel vrije tijd. En dan gaat hij maar op de fiets zitten. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Al fietsende door het platteland ziet hij de enorme bedrijfsontwikkeling aldaar. Hij trapt wat langzamer, ziet de prachtige mooie trekkers, de lachende boer erin, zonnetje aan de hemel, de gloednieuwe mooie stallen met al die prachtige innovatieve dingen er op en er aan. En hij trapt langzaam door en mijmert voor zich uit: was ik maar boer. Geen zorgen aan mijn kop op zijn tijd. Lekker tussen de dieren, die niet aan mijn kop zeuren, zoals mijn chef. Nooit meer een graaiende topman waarvoor ik me het apelazerus werk, en die mij kan ontslaan omdat hij zijn fouten niet wil toegeven en zelf opstapt wegens incompetentie. Uiteindelijk is de fietser thuis. Hij wil net een opbeurend gesprek beginnen met haar over zijn toekomstplannen. Dan zegt zij plots: Het geld is op, ik ben weg.

 • no-profile-image

  kok

  stelletje sukkels zijn we .weet je ons probleem is als varkensboer dat met al die gezever we er geen cent beter van worden en dat vion gewoon ons een lapje voor houd.en dan krijg je ook nog dat geval in duitseland waar ze proberen eerst een slachterij te kopen en als dat niet lukt sturen ze de fiod achteraan.nee er is maar een oplosing en dat is dat we gewoon een rekening moeten maken voor de varkens die we leveren dat krijg je toch ook als je naar de winkel gaat voor een broek of een beurt aan je auto .dan kunnen we gewoon alle kosten doorberekenen.maar wij eikels zijn de enige tak in nederland die geen rekening mogen schrijven .we moeten maar zien wat we krijgen als we een vracht varkens meegeven.dus eigen schuld dikke bult.

 • no-profile-image

  landmand

  Het vershil tussen een gewoon bedrijf en een cooperatie is ten eerste een kommercieel bedrijf koopt alleen wat ze nodig hebben en als de prijs zodanig is dat er op verdiend wordt. een Cooperatie is verplicht de produkten (varkens/melk) af te nemen Of ze er nu wat mee kunnen of niet. Daarom is hun verkoop prijs en inkoopprijs bijna altijd onder druk omdat het aanbod niet daalt bij een dalende prijs (het moet namelijk wel heel slecht gaan vil een boer stoppen.) Ten tweede zijn de leveranciers de eienaren en kunne dus altijd de direktie ontslaan als de het niet goed doen. Kijk eens verder in de wereld dan ga jullie de Cooperaties meer waarderen.

 • no-profile-image

  voorlichter

  Het grootste probleem zit volgens mij in
  het verwaarden van het vlees.Er moet naar boven in de keten ook meer concurrentie komen.Ik ken de werking van bv een ingenieursbureau.Maken een scherpe offerte, krijgen de opdracht en bij de volgende opdracht word de offerte veel duurder maar doordat er al veel voorwerk in de eerste opdracht zat kan een ander bedrijf het niet goedkoper en zit je vast. Zo gaat het ook met de varkens, Vion wil de markt bepalen in zowel nl als dld zodat ze hetzelfde kunnen doen als het ingenieursbureau, en de boeren kunnen dan geen kant meer op.Vion maakt afspraken met leveranciers en bepalen zo de prijs. Bv in barbeque tijd prijzen wat hoger voor het vlees, ieder boer wil dan leveren in mei juni en legt varkens op in maart, vion krijgt meer van retail maar boeren creeren een overschot in vlees zodat de marktprijs voor de boeren zakt,Er moet veel meer nagedacht worden over dit probleem. Een rendementsdebat is leuk maar het rendement moet uit de opbrengst komen en als die laag is heb je nooit rendement ongeacht welke voerprijzen, mestprijzen of technische resultaten je ook hebt.
  opbrengst 1,05*90=94,5
  biggen (reeele prijs fokker) =50
  mest (was het maar zo) = 3,2
  voer (vc 2,3*90)207 kg
  maal(100 kg voor 18) = 37
  gezondheid, elektriciteit
  ikb, boekhouder, luchtwasser = 4,3
  blijft niets over dus voor arbeid en
  investeringen enz enz en dan zijn de mest en voerprijzen niet eens reeel.
  Bedenk wat met elkaar jongens!!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.