Varkenshouderij

Achtergrond 17 reacties

Varkens Vleuten min 2 cent

De Vleutense verwachtingsprijzen voor zowel levende als geslachte vleesvarkens dalen voor volgende week met 2 cent per kilo. Het aanbod van vleesvarkens is weliswaar niet groot, maar wel te groot voor de verkoopmogelijkheden van varkensvlees. Dat vlees levert ongeveer 1 cent per kilo minder op dan vorige week. Geslachte varkens noteren in Vleuten € 1,24 tot € 1,26 en levende varkens € 0,97 tot € 0,99 per kilo. Door de goede vraag naar biggen blijft de Vleutense verwachtingsprijs voor deze dieren voor volgende week onveranderd op 38 euro per stuk. Doordat Nederlandse vleesvarkenshouders hun dieren zwaarder afmesten, zijn er in Nederland minder biggen nodig. Daardoor moeten er meer Nederlandse biggen naar het buitenland. Vleesvarkensvarkens in het buitenland hebben gelukkig veel biggen nodig.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  houders

  uhm derk zijn die houders nu ook al varkens in jouw ogen , moet nie gekker worden , ha

 • no-profile-image

  voske

  Zolang er inkopers van slachterijen in de beurscomissie zitten zal er nooit en onafhankele prijs gemaakt worden. Is niet erg want men krijgt vanzelf het deksel op de neus. Voor veel varkenshoudes is het toch al te laat.

 • no-profile-image

  john

  10 % varkens afmaken en een 30 % hogere prijs opstrijken!! krapte leidt tot hogere prijzen overaanbod tot lagere. Er zit nu gewoon te veel vlees op de markt. Hoe lang is de olieprijs laag geweest? Door het minder oppompen is de weer gestegen naar een acceptabel niveau en wordt de productie weer opgevoerd. Bij lage prijzen vleesvarkens bedrijven de varkens lichter naar de slachterij brengen. > minder kilo's vlees = betere opbrengst prijs. Als de prijs stijgt de varkens weer zwaarder laten worden en meer kilo's afleveren. Door het verschuiven van de gewichtsgrenzen kunnen de slachterijen bepalen welke prijs zij moeten betalen voor het vlees. Door als boeren daarvan af te wijken bepalen de boeren weer wat hun varkens opleveren.

 • no-profile-image

  down under

  @John. Niet echt de lagere school afgemaakt of in iedergeval niet opgelet tijdens de maatschappijleer! Sla ze de hersens maar in en flikker ze maar onder de kadaverkap? Het zijn geen bloemen die, wanneer ze onverkoopbaar zijn, je zo in de groenbak kunt deponeren.

 • no-profile-image

  john

  @ Down Under, Dat afmaken van de varkens is inderdaad een erg rigoreus middel om het vleesaanbod te berperken. Maar dat is wel wat er speelt! er zit nog te veel vlees in de vorm van levende varkens. Wat ik wil zeggen lever de varkens lichter aan de slachterij en werk zo samen de prijs omhoog. Doordat de varkens zwaarder mogen worden zit er alleen nog meer vlees in de hokken!! dit vlees komt straks allemaal nog op de markt en zal echt niet helpen de prijs te laten stijgen op de korte termijn. Op de momenten dat de vraag aantrekt is het weer interessant om de varkens zwaarder te laten leveren. Misschien een taak voor de slachterijen om te gaan werken met een variabele gewichtsgrens. Prijs goed > 80 tot 105, prijs slecht 70 tot 95. Dit betekent heel veel kilo's minder vlees op de markt en daarom een goed instrument om de prijs op korte termijn positief te beïnvloeden.

  Op lange termijn zal het aanbod aan vleesbiggen evrminderd moeten worden. om de prijs van vlees aan de goede van de streep te houden.

  > varibale gewichtgrens om de verschillen in vraag in een jaar op te vangen

  > verminderen aantal zeugen met de stijging van de biggenproductie per zeug, voor een constante stroom aan biggen.

 • no-profile-image

  kos

  @john,
  allemaal schoon op papier ! Maar in de praktijk..........nog nooit gehoord van meer weken systemen waarbij je plaats "moet" hebben om door te schuiven? Nog nooit de rekening gemaakt van een slachterij die al zijn varkens bvb 10kg lichter slacht? Voor een massa vaste kosten veel minder vlees aan de haak ! Succes met het maken van de rekening !

 • no-profile-image

  john

  mischien wel wat extra vaste kosten, maar wel een eerlijke prijs voor je product. Door te antiperen op prijsdalingen door de varkens lichter te slachten duurt het prijsdal minder lang. Reken maar eens uit wat je voordeel is als de varkensprijs 1,50 per kg is of 1,20 per kg. hoeveel extra leegstand mag je dan hebben? of hoeveel verlies je per afgeleverd op het moment dat ze lichter weg moeten om de prijs in stand te houden?
  Door op tijd te anticiperen op een mindere vraag wordt de prijs in stand gehouden. Om het voor alle boeren eerlijk en gelijk te houden zou dit vanuit de slachterij geregeld moeten worden. Niet dat een boer zijn varkens lichter levert en de andere vrolijk doorgaat met het maken van zware varkens en de volledige winst opstrijkt over de rug van de boer die zich offert. Misschien kan het lichter slachten van vleesvarkens wel gesubsidieerd worden net zoals de vrieshuizen die het grote nadeel hebben dat het vlees later (als de prijzen goed zijn) weer op de markt komt.

  Mijn stelling: Door bij tegenvallende prijzen de varkens lichter te leveren duurt het prijsdal minder lang en zal de gemiddelde opbrengstprijs stijgen. Hierdoor zal het saldo per opgelegd varken toenemen. (en daarbij de extra leegstand = ook minder voer en minder mest)

 • no-profile-image

  down under

  @John, zoals Kos het al schreef allemaal mooi op papier. Zoals jij het voorsteld om varkens lichter aan te leveren wanneer de prijs lager wordt werkt averechts want dan komen er versneld dieren in de markt wat het aanbod tijdelijk nog meer verhoogd en dus de prijs nog meer onderdruk zet. Anders om heeft dit het zelfde effect, aanlevergewicht omhoog zorgt voor een tijdelijke verminderde aanbod en dus schiet de prijs omhoog. Ergo het enigste wat je berijkt is dat de pieken en dalen alleen maar groter worden. Een slachterij is het meest gebaat bij continuiteit en een varkenshouder bij een stabiel (kostendekend) prijsniveau!

 • no-profile-image

  kenner

  Ik moet toch geloven dat er op den duur de Nederlandse Vandaele een woord rijker gaat worden ,, Verslaving ":
  >Drugverslaving
  >varkensverslaving
  Waar rateld men toch over in de reacties op bovenstaande titel.
  Waarom moet men dan perséé biggen gaan opleggen als men voorafgaandelijk nog niet weet hoe men het zal rooien om er niet aan te verliezen .
  Lager gewicht afleveren wat haalt dit uit ?
  De % die men terecht drukt heeft niet meer resultaat dan een emmer water omkippen om de Oosterschelde op peil te houden.
  Als er teveel zijn dan zijn er teveel ,ik heb in 30 jaar boeren geleerd als manager en zakenman te redeneeren , iets wat niet op brengt moet je laten.
  Tijd is geld ... business is business.
  Laat ons zeggen als op wereldvlak 40% minder varkensvlees geproduceert word kan de prijs mogelijks aangepast worden.
  Maar zover zijn we nog niet neen :
  -Nederland > iededere week gaat er wel een nieuw varkenshutje open
  in Grubbenvorst megastallen
  -Belgie > Dobbels en nog enkele in West vlaanderen meestal gepust door Vandenavenne krijgen er niet genoeg van
  -Oost Europa > Terwijl er in Polen Slowakije , Hongarije , ... massale inkrimpingen plaatsvinden van de varkenspopulatie is Smithfield voor het Roemense agro industrieel bestel boomingbusiness . Resultaat binnenkort wat er verminderd in de overige oost Europese landen past Smitfield bij in Roemenie met nieuwe toplocaties en gepolijste vleesdistributiekanalen die vooral Vion en Tönies zullen treffen en ook maw geheel West Europa.
  En dan praten over die enkele kg mannen help de Oosterschelde vullen tot het peil met een emmertje water.


 • no-profile-image

  centje

  Goed zo John, jij denkt tenminste in oplossingen en niet in problemen zoals menig hier. Ik ben het helemaal met je eens.

 • no-profile-image

  Boertie

  Mensen maak je niet te druk, over 15 jaar is het toch veel te duur om plantaardig eiwit en zetmeel om te zetten naar dierlijk eiwit.
  Eet uw bedrijf lekker op en zorg dat je een leuke woonplek overhoud

 • no-profile-image

  john

  over 15 jaar is er ook geen olie (energie) meer om kunstmest te maken om plantaardige eiwitten te laten groeien. Ook een grasklaver mengsel groeit niet goed zonder een basis van dierlijke mest! Dieren en vooral varkens spelen dan een belangrijke rol in de voedselketen. Varkens werken een groot deel van de restproducten weg en maken met een relatief kleine toevoeging van plantaardige eiwitten een product met hoogwaardige eiwitten waarvan een mens er veel minder van nodig heeft dan plantaardige eiwitten. Om de dezelfde hoeveelheid aminozuren binnen te krijgen.

  Iedereen kan wel praten over het gesloten maken van kringlopen maar zolang ons rioolwater wordt genitrificeerd en gedenitrificeerd (eiwitten omzetten in stikstofgas) is de mensheid de ontbrekende schakel in de eiwitkringloop!

  Straks komen hier ook weer de strontscheppers je wc leegscheppen om de groente in de moestuin te laten groeien net zoals in afghanistan.

  Door uitstoot van ammoniak in varkensstallen sterk te verminderen wordt de ammoniakdepositie lager. Wat gebeurt er met de biologische teelten als er die 40 kg ammoniak (stikstof) depositie niet meer is?? Een stikstof gebrek wat uiteindelijk betekent minder groei en een lagere opbrengst per hectare.

  Nee hoor, de varkenshouderij speelt en zal een belangrijke rol blijven spelen in de voedselvoorziening van de mensheid.

 • no-profile-image

  pieter

  John, je hebt helemaal gelijk! Veel mensen vergeten hoeveel "afval" wat via varkensvoer hoogwaardig benut wordt. Door deze afvoer hoef je dit zogenaamde afval niet meer te verwerken, wat weer olie kost enz enz...

 • no-profile-image

  Boertie

  Ik hoop dat je gelijk krijgt John , maar ben bang van niet. En de redenen dat vlees nu nog een belangrijke rol speelt kom door dat de prijs gewoon laag is gebleven. Mijn Opa wou vroeger (1950) al graag 80 gulden voor een big om de kosten te betalen. Kijk waar we nu staan. Dat is opgevangen door lage graan prijzen en betere productie . Maar daar zal een keer een eind aan komen. En die bij/afval produkten zijn leuk , maar ook jij weet wat die prijzen doen als de vraag groot word. Het is in mijn ogen een verloren strijd omdat de boeren niet in staat zijn geweest hun produkten beter te vermarkten. Kijk wat in 1950 een vw kever koste en wat die nu kost en een big kost nog altijd die 45 euro Er was altijd maar één ding belangrijk geweest "als ik maar een dubbeltje meer krijg dan de buren"

 • no-profile-image

  centjes

  Kom op Boertie, niet zo negatief. Er zijn al diverse samenwerkingverbanden. Denk aan FamilyFarmers en UniFar ( www.unifar.nl ) Zij zijn in staat om gezamelijk een mooie meerprijs te ontvangen (of "minder"prijs bij inkoop)

 • no-profile-image

  john

  de autoindustrie heeft er altijd voor gezorgd dat er balans is tussen vraag en aanbod. geen grote voorraadvorming en als de vraag minder wordt de productie zeer snel ingekrompen ( kijk maar wat er nu gebeurt) Verder komt deze secotr met verniewende producten. Dat kan de varkenssector ook prima, geef het beestje een hippe productnaam met een mooie website en een paar nietszeggende eisen stop er flink wat promotie gelden en je hebt weer een nieuwe productcuclys. Aan promotie is de afgelopen jaren te weinig gedaan en aan productie te veel!

 • no-profile-image

  Boertie

  Als het zo simpel is zoals jij schetst moeten we al onze voormannen van de vakbonden er snel uitschoppen. Maar ik denk dat het allemaal een beetje ingewikkelder is . Maar wat er ook gaat gebeuren we zullen het beleven.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.