Varkenshouderij

Achtergrond 204 x bekeken 1 reactie

Slimmer antibiotica-gebruik

Grote druk vanuit ziekenhuizen zal het antibiotica-gebruik omlaag brengen.

Een varkenshouderijbijeenkomst vorige week in het Willem II-stadion in Tilburg: in de zaal staat een boer op voor een mini-enquête. Of de aanwezige varkenshouders hem kunnen vertellen hoe hoog het antibioticagebruik is op hun bedrijven. Wie het weet mag blijven staan, de rest kan gaan zitten.

Van de 250 boeren blijft de helft staan. Sléchts de helft, want je mag aannemen dat op het gezondheidssymposium van Coppens en PIC vooral boeren zaten met veel aandacht voor gezondheid. Gemiddeld zal veel minder dan de helft van de varkenshouders weten hoe het zit met de hoogte van het antibioticagebruik op zijn bedrijf. En of dat stijgt of daalt.

De varkensboer staat hierin niet alleen. Niemand weet hoe het precies zit. Brancheorganisatie Fidin weet alleen dat het antibioticagebruik in de veehouderij stijgt, dus dat het verbod op de AMGB’s niet het gewenste effect heeft gehad. Maar waar precies de stijging zit en hoe hoog die per sector is? Geen idee.

Dat wordt anders. Fout antibioticagebruik wordt gezien als veroorzaker van de moeilijk te pakken, want antibioticumresistente MRSA-bacterie in ziekenhuizen. Vanuit de humane geneeskunde komt het ene na het andere alarm dat het gebruik in de veehouderij omlaag moet. Voorkomen moet worden dat door resistentie nu onschuldige ontstekingen straks niet meer behandeld kunnen worden. Het gebruik moet omlaag en slimmer.

Antibiotica horen tot de krachtigste en waardevolste medicijnen die de medische wereld tot zijn beschikking heeft. Om ze ten volle te kunnen behouden staan boeren en dierenartsen aan het begin van een traject van bewustwording, van de cijfers kennen en van terugdringing van het antibioticagebruik. Onvolkomenheden in het gezondheidsmanagement kunnen straks niet meer met antibiotica worden weggemoffeld.

Benieuwd hoeveel boeren volgend jaar hun cijfers kennen en mogen blijven staan.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Leo je begint wel met slimmer antibiotica gebruik, maar daar houd je dan ook bij. Wat dacht je van antibiotica in zowel voer als water wordt gedaan? Zo zijn de slechtere hun mismanagement aan het weg moffelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.