Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Lenteschoonmaak... van de silo’s!

Het lentegevoel nodigt uit tot een grote schoonmaakbeurt. Schrobben, vegen, poetsen en flink uitroken. Niet alleen in huis, ook in de voersilo’s!

Grote schoonmaakbeurten zijn tegenwoordig ’in’, kijk maar eens naar de voetbalwereld. Feyenoord knikkerde Gertjan Verbeek eruit, PSV knikkerde Huub Stevens eruit, Chelsea knikkerde Felipe Scolari eruit, en om nou te zeggen dat Marco van Basten lekker op z’n knalrode Audi-stoeltje bij Ajax zit. Enfin, genoeg over voetbal. De grote schoonmaakbeurt in deze weblog slaat op: de voersilo’s.

Voersilo’s inspecteren

In mijn vorige weblog schreef ik dat de lente gestart was. Menige huisvrouw krijgt dan kriebels en start met de grote schoonmaakbeurt van het huis. Zo ook de bedrijfsleidster op één van de varkensbedrijven. Ze had besloten om de voersilo’s eens aan een grondige inspectie te onderwerpen. Tot haar schrik, en overigens ook de mijne, zat in één van de silo’s een grote rest tarwegries. Verdorie, dat was toch ruim één jaar geleden dat we dat product voerden. Het spul was blijven hangen in de trechter en zijkanten.

Aap de silo in

Een van de medewerkers heeft de bijnaam ’De Aap’, die hij heeft gekregen na angstaanjagende klimpartijen in ’alles wat verticaal de lucht insteekt’. Na een grondige schoonmaakbeurt lag zo’n 200 kilo product op de grond, een niet al te lekker ruikend geheel. Om de schoonmaakbeurt geheel af te maken plaatsen we een busje Fumagrar OPP in de voersilo. Afhankelijk van de grootte van de silo heb je een bepaalde uitvoering. Het product werkt supersimpel: potje onderin de silo zetten, dekseltje eraf, en dan schiet een heftig rokende walm in de silo. Zorg er wel voor dat de vul-/ontluchtingsleiding afgedekt is, zodat de rook haar desinfecterende werking kan uitvoeren. Na enige tijd wachten is het hele schoonmaakproces afgerond. Laat de nieuwe vracht graan maar komen.

Eén keer per jaar silo’s reinigen

Natuurlijk is alom bekend dat voersilo’s gevoelige plekken voor allerlei ongewenste processen zijn. Dat dit schade geeft, is zo klaar als een klontje. Standaard één keer per jaar de droge voersilo’s reinigen is geen overbodige luxe. Toch wordt het reinigen van de silos te vaak vergeten, zo ook bij ons! Daarom mijn praktische tip: als bij uw vrouw lentekriebels de kop opsteken, is het ook tijd om de voersilo’s te reinigen!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Ronald je hebt wel geluk dat je anderen de rotklussen kunt laten doen. Zolang je net als ik geen vrouw en aap hebt maar wel hoogte vrees, worden dingen als silo's schoonmaken wel heel snel uitgesteld, daarmee afstel.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Ik heb het dit jaar ook weer ervaren, silos worden hier altijd voor de oogst door mij of mijn medewerker goed schoon gemaakt en met een desinfectie middel gespoten maar door gezondheids omstandigheden is mijn vaste man tot beider spijt mee op moeten houden en is er I silo niet schoongemaakt maar het graan sample wegbracht kreeg wel te horen dat er insecten in zaten

 • no-profile-image

  Richard

  Hallo, ja een vervelende klus en word te weinig gedaan door de boeren. Er is een oplossing, een silo van de fabrikant MAFA uit Zweden. Bij deze silo's loopt altijd eerst de oude voersoort eruit en dan begint pas de nieuwe. Dit voorkomt deze problemen. Bekijk de site maar, www.mafa.se.

Of registreer je om te kunnen reageren.