Varkenshouderij

Achtergrond 665 x bekeken 15 reacties

Het is lente!

Vandaag 6 februari 2009, schijnt de zon volop, zijn de velden vrij van sneeuw en is de temperatuur +13 graden.

Mijn eerste winter in Hongarije, 2002, was een erg koude. Er lag meer dan een meter sneeuw en het vroor 24 graden…. Dát maakte toch wel indruk op me, en ook op de WEDA brijvoerinstallatie overigens. De laatste winters zijn echter drie-keer-niks. Zo ook deze winter. Vandaag, 6 februari, geeft de thermometer +13 graden aan. Ongelooflijk. Ik heb al even dit heerlijke moment gepakt, en op een bankje in het centrum van Budapest een foto geschoten. Op TV zien we beelden dat het in Engeland zéér veel sneeuw geeft, voor die Britten een zeldzaam fenomeen. Raar gedoe dat klimaat.

Bij vorst eten mensen wel worst

Het kwakkelweer is wellicht niet echt bevordelijk voor de vleesafzet. Bij een goede vorst eten de mensen toch wat meer worst. Althans ik wel. Anderzijds is het wellicht zo dat als het warmer is de mensen minder gas of hout hoeven te stoken, en er meer centjes in de knip zitten om een goede schnitzel aan te schaffen. Kortom: koffiedik kijken.

Inkoopmacht wordt misbruikt

Het 'grote' gevaar is dat als er een flinke vriesperiode komt, en er van tevoren géén sneeuw valt, een aanzienlijk deel van de granen kapot zal vriezen. En de situatie in de ons omringende landen is idem dito: géén sneeuw. De situatie met de enorme droogte in China, en naar men zegt 10 miljoen hectare gewassen met grote droogteverschijnselen, zal er voor zorgen dat de speculanten op de graanbeurzen in hun handjes wrijven. Ik ben dus zeer benieuwd wat de graanprijs gaat doen, zeker in combinatie met de varkensprijzen. Want ondanks alle haleluja verhalen, is de varkensprijs ver onder de verwachting én wat erger is: we verdienen weer geen donder. Dan vreet het aan me om die TV-reclames te zien waarin C1000 en Appie Hein hun inkoopmacht misbruiken en vlees met kortingen tot 50% aanbieden……

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Mais sterk stijgend .
  Momenteel 33.5 ft btw in gedroogd op 13.77 vocht en insiders verwachten dat de 35 ft btw in niet ver meer weg is.
  Export 140 euro geleverd Rotterdam min transport blijft 103 euro over of 30 ft netto

 • no-profile-image

  ronald

  Patrick, dank je voor je nuttige info. Dan zal Hongaarse graanhandel massaal exporteren, immers hun inkoop was 18-22 huf in oogstperiode.... Gelukkig heb ik prijs vastliggen voor 25 huf (op afroep in silo). Een maand geleden wellicht aan de hoge kant, nu lijkt het goede zet geweest te zijn.

 • no-profile-image

  lezer

  Ronald,
  Wanneer ik jou blogs lees snap ik 1 ding niet. Je geeft flink af op de Vion's van deze wereld. En je suggereerd dat jou varkens ook in duitsland ( vion ) geslacht worden. Ook gaf je een aantal keren aan dat roemenie het walhalla is mbt de prijzen. Waarom gaan jou varkens dan niet naar roemenie. Al liggen ze daar maar een maand in een stal, kassa zou ik denken

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik ga eens antwoorden aan Ronald ivm oogststockage en aan lezer Brabant .
  Van zodra ik tijd heb .
  Weet enkel nog niet of ik dit zou doen via niet Ali B maar Rapper B in een blog en er ook nog aan verdienen of via dit reactieformulier .
  Ik reageer graag eens op de ideen die W Europa heeft over Oost Europa want ook na deze week op VRT(1) programma VOLT te hebben gezien begrijpe wie dit wil bij die Benelux boeren .
  En met dit antwoord hoeft er niet verdient te worden !

 • no-profile-image

  Jeroen

  Patrick,

  Inderdaad het boeren heeft daar erg veel mooie facetten, maar je moet wel durven. Ik mis op het ogenblik het boeren zoals ik in Oost Europa heb mogen meemaken.

 • no-profile-image

  ronald

  Beste anonieme Lezer uit Brabant.
  * Neen, ik lever geen enkel varken richting Duitsland. Alles Hongarije of verder Oost-Europa in.
  * Ik heb in een weblog geschreven dat Roemenie het walhalla is qua subsidie. Overigens gaan onze varkentjes ook richting Roemeense slachterijen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Jeroen,
  De durf die normaal in het ondernemen moet zitten zit momenteel bij velen in de durf om te durven denken wat er alhier nog allemaal op dit land afkomt . Ik probeer gelukkig een stapje voor te zijn en zit momenteel al ,,bijna" terug in de durf om veder te ondernemen.
  Mijn ondernemingsplannen ,, met een nieuwe uitbreiding nog deze lente " onthul ik enkel nog even niet.

 • no-profile-image

  jan

  Ronald we hebben er lang op moeten wachten maar eindelijk is hij er weer. De enigste weblogger die informatief, kritisch, positief en met wat HUMOR schrijft. Ik zou me ook niet te druk maken over de beroepsazijnpissers (het zijn altijd dezelfde) die altijd vooraan staan om weer negatief te reageren. Ik kan in ieder niet wachten op de volgende!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Patrick,

  Bedoel voor een ondernemer zijn zaakje te koop zetten en naar het Oosten van Europa te gaan. Alles gaat daar toch een slag anders en dat is een stap die je wel moet durven nemen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Jeroen ,

  Een goede tip voor een ondernemer die ze nog allemaal in kas heeft en ze niet heeft kwijtgespeeld aan ING FORTIS DEXIA ... of VION ... .
  Beleggen in Oost Europa , vraag me niet waar ergens ukraine - rusland (?) -Kazakstan(?BERT..)
  Nu de munt daar zo laag staat zijn er met euro's zaken te doen.
  Iets dood eenvoudig opzetten niet al te groot en groeikansen nemen op lange termijn. Van gote waanideenen of megaprojecten afblijven .
  Sorry als ik hiermee iemand zijn droom of business raak op de gevoelige plek .

 • no-profile-image

  Bert

  Ha Patrick
  Nee mij raak je niet. Want ik heb al mijn euro hier al dik 16 jaar in land zitten. dus die zijn drie dagen geleden zomaar als lokaal geld bams in een dag dik 20% minder waard geworden en dan word je even stil.Maar Kerel je hebt gelijk. Geen grote dingen maar wel overzienbare dingen doen daar zit kans aan.
  Volhouden en gewoon boeren verstand gebruiken met beetje hulp van soms iemand die het van uit andere hoek bekijkt. En dan lukt het wel. Of niet.
  Groeten
  Bert
  Kazakhstan

 • no-profile-image

  ronald

  Beste Jan uit Vlaanderen. Dank voor uw leuke mening, doet me goed. Laatste maanden liet gezondheid van mn vrouw ons in de steek, dus vandaar dat ik "even uit de lucht was". Probeer vanaf nu weer regelmatig weblogs te maken.

 • no-profile-image

  kenner

  Ronald ,

  Ik deel voor 100 ´% Jan z'n mening
  Veel beterschap voor je vrouw trouwens !
  En laat ons hopen dat die varkensprijzen gauw sterk stijgen . Sommigen beweren " binnekort"
  Groeten uit Vlaanderen

 • no-profile-image

  Boer

  Ook beterschap met je vrouw Ronald.Hopelijk is het niets ernstigs.Het ziet er goed uit mensen.Hier aan de overkant van de grote plas raken de redenen om de prijs laag te houden op.Er was er zelfs een die zei dat als de prijs omhoog zou gaan,ze slachterijen zouden gaan sluiten.Als slachterijen dat soort dingen roepen dan gaat het de goede kant op.De export met rusland ligt even stil.De russische maffia vervalst export documenten dus het duurd even om nieuwe documenten op te stellen.daarna zal de export hopelijk weer lopen als een trein.Vanaf april komen er ongeveer 6% minder varkens op de markt.Ook komt er minder rundvlees en kip op de markt.Dat ziet er goed uit.prijzen van 90 cent per pond (1.5 Euro Kg) worden al genoemd.Voor ons is dat een hele beste prijs.Dat is intussen ook wel nodig om het verlies weg te werken.

 • no-profile-image

  paul

  Leuk verhaal Ronald over die arbeidsinspectie, moest erg lachen en het zou ook maar in Tjechie kunnen gebeuren.
  Patrick: wat is "niet te groot" volgens jou?
  Paul - Tjechie

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.