Varkenshouderij

Achtergrond 13 reacties

‘Deuferkeln’: biggen voor Duitsland

Het Rendementsdebat Varkenshouderij bij Johnny Hogenkamp heeft tot nadenken aangezet.

Het Rendementsdebat Varkenshouderij heeft mij niet meer losgelaten. Je blijft er over nadenken. Een van de uitkomsten van het debat om het rendement op het primaire varkensbedrijf te verhogen was het oprichten van producenten-integraties. Een groep van boeren met allemaal dezelfde belangen. Toen schoot mij de export van biggen naar Duitsland te binnen. Ofwel Ferkeln für Deutschland, afgekort Deuferkeln.

Heidesessie voor vermeerderaars

Nodig de groep van ongeveer 200 vermeerderaars die nu biggen naar Duitsland exporteren, ergens in Nederland uit op een locatie op de hei, bijvoorbeeld in het Golden Tulip in Epe. Deze varkenshouders hebben allemaal één belang: het verkopen van een kwaliteitsbig voor de hoogste prijs. Ik spreek hier bewust van ‘een’ kwaliteitsbig en niet ‘één’ kwaliteitsbig.

Enorme variatie aan biggen naar Duitsland

De Nederlandse vermeerderaar brengt een enorme variatie aan biggen naar Duitsland. Denk maar aan hoeveel types zeugen er zijn en hoeveel verschillende eindberen er gebruikt worden. En dan zwijg ik nog maar liever over het verschil in gezondheid van de biggen.

Geschokt bij Duitser met Deense biggen

Een bezoek aan een Duitse mester met Deense biggen heeft mij geschokt. Groei per dier per dag 1.006 gram (30-120 kg), uitval 1,3 procent en verwaarloosbare dierenartskosten. Voor deze biggen hoef je geen reclame te maken. Dat gaat razendsnel, van mond tot mond.

Denen realiseren goede gezondheid

De Denen doen het anders dan de Nederlanders: ze produceren één big uit een kruisingszeug van Deens Landvarken en Large White en met een Duroc als vader. En de biggen hebben een goede gezondheid. Daar is één landelijk programma voor.

Schaalvoordeel en hogere marges door afspraken

En nu de club Nederlandse vermeerderaars, straks op de hei. Die gaan afspraken met elkaar maken. Ze gaan samen één, hooguit twee types biggen produceren voor de export naar Duitsland. Ze gaan één type zeug gebruiken, één type eindbeer, één spermaleverancier, één dierenartsenpraktijk, één gezondheidsprogramma, één voerleverancier, één transporteur, enzovoort. En ze zetten zelf een afzetorganisatie voor hun biggen op. Het levert schaalvoordelen op, het geeft uniformiteit in het product en de marges komen bij de varkenshouder terecht.

€11 boven de NVV-biggenprijs

Het bovenstaande betekent wel dat varkenshouders een deel van hun eigen identiteit moeten opgeven. Dat is een heikel punt voor veel boeren. O wee als de buurman eens een euro meer beurt voor zijn biggen. Laat ik een voorbeeld geven om de zaak scherp te stellen. Er zijn momenteel zeugenhouders die €63 beuren voor een big in Duitsland. En de NVV-biggenprijs is €52, wat een goede afspiegeling van de markt zou moeten zijn. Duidelijker kan het verschil toch niet.

Ik ben razend benieuwd naar de reacties uit het veld. Ook naar reacties vanuit de kerngroep uit het Rendementsdebat. Misschien komt er eens een samenwerkingsverband ‘Deuferkeln’. Op naar meer rendement!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  big

  uitdagend verhaal martin, alleen het probleem is dat iedereen rond de varkenshouder hier geen belang bij heeft, denk aan voerleveranciers,dierenartsen enz. want het staat vast dat er dan veel partijen buitengetrapt worden en die hebben allemaal een eigen agenda. Ook de handel zal dit koste wat het kost willen tegenhouden. En dan ben ik benieuwd hoeveel varkenshouders dit spel willen en kunnen spelen. Een goede stelling kortom, maar een utopie. Ze moeten maar eens zelf beginnen om kontakt te krijgen met hun afnemer/mester, dan krijg je al snel veel boven tafel.

 • no-profile-image

  Jeroen

  spf varkens,

  Als de Nederlanders echt nog mee willen doen, moeten ze er wel mee opschieten. Want de standaard in Denemarken wordt alleen maar hoger en "verkeerde" reclame is niet meer goed te maken....

 • no-profile-image

  john

  dit lijkt wel een beetje op een family farmers concept alleen nu met de biggen naar duitsland toch? met zijn allen een merkbig maken. Vraag zoeken > invullen met merkbig (voor de nodige extra euro's) en het overschot aan merkbiggen naar de vrije markt brengen. Dan is het de kunst om zo weinig mogelijk varkentjes naar de vrije markt te brengen en een zo hoog mogelijke marge op te strijken met de merkbig. Maar een merkbig betekent ook een deel aftersale verantwoordelijkheid. Hier heb je ook mensen voor nodig. (mensen die niet meer nodig zijn door grootschalige inkoop van voer en andere producten). Dan is uiteindelijk iedereen tevreden en hebben we een goede marge in de zeugenhouderij en heeft de vleesvarkenshouder een goed groeiend varken wat maar twee a drie keer in de week gecontroleerd wordt op gezondheid. Iedereen blij toch?

  Mijn verwachting is dat over 10 jaar 5 grote biggenintegraties in nederland overblijven met ieder een eigen 'big' die goed aansluit bij de gangbare vleesconcepten > bacon, retail, biologisch, duitsland (autofom), zware varkens etc. waarom zouden we in nederland de prijs af laten hangen van de export naar het buitenland?

  just my case

 • no-profile-image

  W Geverink

  Jeroen . In nederland is er op SPF gebied weinig kennis . Er zijn er genoeg die denken dat ze er verstand van hebben en er gaan dan ook genoeg indianenverhalen rond . Om SPF te worden is geen kunst . Om SPF te blijven vereist kennis van zaken en zolang de voorlichting daarbij niet verder komt dan dat je onder de pomp moet elke keer als je de stal in gaat , dat er een ontsmettingsbak bij elke deur moet staan en dat je de gangpaden in de stal heel goed moet ontsmetten , dan snappen ze er niet erg veel van . Het is voor de boeren jammer omdat ook in het varkensdichte Nederland veel bedrijven best geschikt zijn voor SPF . Als niemand presies weet waar de nadruk op gelegd moet worden om een bedrijf ziektevrij te houden is SPF een grote investering die uitdraaid op een teleurstelling . In denemarken hebben ze er al meer dan dertig jaar ervaring mee . Ik zou zeggen nodig wat van die Denen uit bij Johnny in de showroom .

 • no-profile-image

  Jan

  Als je die Denen uitnodigd vraag dan direct waarom de zeugenstapel in Denemarken zo aan het inkrimpen is, terwijl er alleen gezonde zeer goed verkoopbare biggen worden gemaakt ?

 • no-profile-image

  W Geverink

  Hoeft niet Jan . Ik denk dat ik wel weet wat die Denen daarop zullen antwoorden . Volgens mij zullen ze zeggen dat bij hun de banken niet tot het bittere einde wachten met de stekker er uit trekken .

 • no-profile-image

  down under

  Worden de Deense banken dan niet door de overhied beschermd? Per slot van rekening blijft het toch clandisie! In de huizenmarkt valt tegenwoordig niets meer te verdienen.

 • no-profile-image

  john

  misschien is de zeugenstapel gekrompen, maar is het aantal grootgebrachte biggen ook gedaald? meer biggen met minder zeugen = lagere kostprijs per big. Zorgen dat vraag en aanbod in balans blijft betekent een goede opbrengstprijs per big dus zeugen ruimen vraag en aanbod in balans te brengen.

  De lage prijzen van de afgelopen jaren zijn niet veroorzaakt door een te kleine vraag maar een overaanbod aan biggen! Biggen gaan ook niet op export maar worden hier eerst vlees. Dor de overproductie is de opbrengst van het vlees te laag. Eerder anticiperen door zeugen te ruimen kan een daling van de biggenprijs voorkomen. Maar in nederland gaan we net zo lang door tot de zwakste bedrijven afvallen daarom duren de periodes dat de biggenprijzen laag veel langer dan nodig.

  Wie zijn er nu gek de denen of de hollanders?

 • no-profile-image

  W Geverink

  Een van mijn vrienden (canadees) zei van donder maar op . Als de slachterijen denken dat we ze de varkens voor niets moeten geven , dan kap ik er mee . Hij bracht net als heel veel andere boeren hier de zeugen naar de slager . Hij had zijn bedrijf afbetaald en wilde niet meer diep in de schulden zoals in 98/99 . Zijn bedrijf staat nu al weer meer dan een jaar leeg en hij doet ander werk . Een andere varkensboer in de buurt zonder opvolger besloot vervroegd met pensioen te gaan en draaide zijn stallen leeg . Dan zijn er nog mensen die een flinke akkerbouw tak hebben die zeggen van we houden zo lang op met de varkens want het is hard werken en zuur verdienen . We vullen de stal weer als er wat te verdienen valt . Andere bedrijven maakten van de gelegenheid gebruik om een depop/repop te doen waarbij ze de "zieke" Zeugen/varkensstapel opruimden , de stal schoon maakten en renoveerden , door de lage prijzen en slechte vooruitzichten een half jaar leeg bleven en afgelopen najaar weer begonnen met (goedkope) high health gelten aan te dekken . Er is hier (en mischien ook in Denemarken) gewoon een andere mentaliteit en lang niet altijd slechter . Als nederlander ga je altijd vol gas door want anders pies je naast de pot of loop je achter de markt aan als de prijs omhoog gaat .

 • no-profile-image

  Jeroen

  Deense banken worden inderdaad gewoon beschermd.
  Maar wat moet je als bank als je bedrijven hebt die jaarlijks 100.000 biggen afleveren(zijn steeds grotere bedrijven), je verlies nemen of hopen op betere tijden?
  SPF is niet zo moeilijk, maar vereist gewoon vaste mentaliteit. Het zijn niet alleen de varkensboeren, ook het transport valt er onder, voer noem maar op. Dus moet ook in Nederland gewoon kunnen......

 • no-profile-image

  gert altena

  Martin,de groei is welliswaar hoger maar als het om het eindprodukt gaat(HET SLACHTVARKEN)moet ook de opbrengst hoger zijn.En dat is het nou net met de Deense varkens,want als deze door de autofom gaan schrikken deze dieren toch wel af.Meestal zie je ook deze dieren bij een bedrijf waar de gezondheid parten speelt.Dus mijn conclusie is dat je gewoon goede contacten tussen vermeerderaar en mester moet onderhouden en open en bloot cijfers naar elkaar moet toespelen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Dat is een beetje kort door de bocht gert . Hier in canada hebben we goeie varkens van de eigen fokkers en zo'n beetje alle fokkerijgroeperingen van betekenis in de wereld zijn hier ook vertegenwoordigd . Danbred ook . Voer waar een Hypor het goed op hoeft niet het juiste voer te zijn voor een Danbred . De one size fits all methode moet je daarom om te beginnen laten varen . Ik heb in de loop der jaren ervaringen op kunnen doen met varkens van verschillende fokkerijgroeperingen en ik ben tot nu toe maar een fokkerijgroepering tegen gekomen waarvan varkens met de reguliere gezondheidsstatus prima presteerden en de SPF versie om de een of de andere reden totaal niet . Wat ik van de danbred gezien heb is dat het een prettige zeug is om mee te werken en dat er net als met je nederlandse varkens knallende resultaten mee te halen zijn . Het houdt in dat je doorgaans wel een beetje moet knutselen aan de randsoenen voor het zo ver is .

 • no-profile-image

  bb

  Beste Martin.

  Jammer dat er nog niet altijd inhoudelijk wordt gereageerd (wel aangeven hoer het niet moet, maar niet aangeven hoe het wel moet/kan...)

  Net als jij zit het verhaal van Johnny al een tijdje in mijn hoofd. Je voorstel is dermate prikkelend dat het een vervolg zou moeten krijgen; echter ik geloof niet in concepten van samen aanbieden (Intervar , Family Farmers). Dergelijke concepten brengen of te weinig op (Intervar) of zijn goed voor de oprichter (FF) die werkt met de oude voergeldcontracten in een nieuw jasje.
  Hoe dan wel:
  1. Meer samenwerking, waarbij bedrijven
  echt samenwerken en(financieel/juridisch/fiscaal) 1 bedrijf vormen, zodat participanten op basis van compententies binnen hun eigen bedrijf werkzaam zijn (inkoop, verkoop, personeelaansturen / voeding / techniek).
  In de glastuinbouw reeds veel voorkomend en in de varkenshouderij in Denemarken reeds lang toegepast (o.a.
  deense combinaties in Polen en oekraine) en in NL komt het schoorvoetend van de grond, maar is het vaak enkele gericht op verkoop/inkoop, terwijl de werkelijke toegevoegde waarde in geheel andere zaken ligt.
  2. Verbetering gezondheidsstatus. Van Spanje tot Hongarije en roemenie => men heeft niet bepaald een hoge dunk van de nederlandse gezondheidsstatus.
  Voer een verplichte monitoring in voor exporterende vermeerderaars. Zorg voor een uniforme monitoring en laat enkele grote praktijken, zoals bv Lintjeshof, AAdal en Oosthoek hierin het voortouw nemen.
  3. Schaalvergroting is essentieel om kosten voor milieu en welzijn op te kunnen brengen. Echter denk bij schaalvergroting verder als eigen erf.
  Waarom voor € 600,= per vleesvarken investeren (lokatie, bouwen, rechten) als je binnen 800km voor minder als de helft kunt bouwen. Waarom op 3 lokaties bouwen van 3000 vlv als je met z'n 3-en op 1 lokatie voor 20% minder kunt bouwen voor 10.000 vlv??

  Ik begrijp goed dat niet iedereen zich in bovenstaande kan vinden. Echter we moeten als sector niet te veel tegen iedereen "aantrappen" maar meer denken in kansen als in bedreigingen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.