Varkenshouderij

Achtergrond 267 x bekeken

Britten misleiden over welzijn varkens

De Britse reclamewaakhond Advertising Standard Authority heeft een advertentie voor varkensvlees waarin het hoge dierenwelzijn in de nationale varkensfokkerij wordt geroemd verboden.

Volgens de ASA is de advertentie misleidend omdat ook in Groot-Brittannie op grote schaal couperen voorkomt en veel varkens ook niet op stro kunnen rondscharrelen.

De advertentie van de British Pig Executive probeert aan te haken bij het recente tv-programma van Jamie Oliver waarin misstanden in andere Europese landen aan de kaak worden gesteld. Oliver - en de BPEX - roepen de consument op vooral bacon en varkensvlees uit eigen land te kopen omdat het daar wel goed zou zitten met het welzijn van de dieren. De ASA heeft echter een klacht van de actiegroep Compassion in World Farming dat dat misleidend is toegewezen.

''Sommige elementen, als het percentage varkens dat wordt gecoupeerd, het aantal mestvarkens dat geen toegang heeft tot stro op de vloer en het gebruik van kraamboxen kunnen er op wijzen dat het welzijnsniveau in Groot-Brittannie niet overal als erg hoog kan worden omschreven',' formuleert de ASA. Directeur Philip Lymbery spreekt van 'een ware overwinning voor de consument en een aansporing om eerlijker te zijn over de manier waarop onze voeding wordt geproduceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.