Varkenshouderij

Achtergrond 286 x bekeken 9 reacties

Biggen wat lager

Over het algemeen is de Europese biggenmarkt vrij stabiel. De handel komt echter steeds meer onder druk te staan als gevolg van de moeilijke varkensmarkt.
In Denemarken is de prijs iets gezakt, terwijl in Spanje de prijs juist iets naar boven is bijgesteld. Dat geldt vooral voor grote groepen van meer dan 500 biggen, vanwege een aanpassing in de berekening van de basisprijs.
Het aanbod van biggen in Duitsland was in de afgelopen weken wat minder, maar dekte redelijk de vraag. Dat had tot gevolg dat de prijs onveranderd bleef op een niveau van bijna 58 euro voor een big van 28 kg. (af boerderij en zonder BTW).
Om te voorkomen dat een neerwaartse spiraal wordt ingezet heeft de DDP-commissie de biggenprijs met slechts €0,50 verlaagd. Een verdere verlaging in de komende weken wordt als reëel gezien.

Prognose

Biggen wat lager

Dick Duindam

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harmfarm

  Leg nou eens precies uit hoe de handel in me kaar zit ?? Ik hoor dat in duitsland 58euro betaald wordt en vion nederland 38 euro, dus de toeslag moet 18 euro worden voor kwaliteits biggen

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  @ HarmFarm, bedenk wel dat die Duitse prijs op 28 kg is gebaseerd. Neem de NVV prijs (25 kg, 140 biggen) als referentie en je slaat de plank niet zover mis. Onderhandelen op Vion of DPP prijs (23 kg!) betekend dat je de toeslagen goed in de gaten moet houden.

 • no-profile-image

  Varkenshoeve

  Noe Ryan ik ben het wel met Harmfarm eens. Duitsland doet 58 euro ex BTW voor 28 kg, volgens mij komt daar 6 % bij dat is 61,48. Om terug te rekenen naar 25 kg(NVV) dan doen wij altijd 0,60 per kilo dus dat is 1,80. 61,48 min 1,80 geeft een bedrag van 59,68. NVV staat op 52 euro, dan zit er nog altijd een gat van 7,68. Het kan best zijn dat ik ergens een fout maak in de berekening. Wie weet hoe het zit?

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Ik ga niet ontkennen dat het gat met Duitsland groot is, bovendien is het een veel stabielere prijs dan de notering die hier in Nederland word gebruikt. Maar het is niet allemaal winst. @Varkenshoeve, als jij 60 cent voor de overkilo's krijgt moet je toch eens praten met je handelaar. Daarnaast moet je eens uitrekenen wat het kost om een big op 28 kilo af te leveren (mn. de voerkosten), komt nog bij dat als je daaronder levert in Duitsland er een Euro per kg af gaat. Voorbeeldje: ik beur op dit moment 12 Euro boven de DPP op 23 kg voor T20xTempo, Mycoplasma geënt. Als je Pietrains levert vind ik dat je minimaal 1,5 tot 2 euro meer moet krijgen voor je biggen. Dat maakt +14 op 23 kg. Omgerekend naar de Duitse prijs op 28kg is dat, 39,5 (DPP)+1,6 (25 kg)+1,8 (28kg)+14 (toeslag) = 56,9 Euro. Tel daarbij de aanmerkelijk lage voerkosten en het verschil is al niet zo groot meer.

 • no-profile-image

  bert

  @ ryan. Ik zeg maar zo 61,50-57= 4,5 * 20000 biggen is 90.000 euro. En dat telt

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Je hebt helemaal gelijk Bert, maar we kunnen nu eenmaal niet allemaal op Duitsland leveren.

 • no-profile-image

  Roy

  zeg ryan lever jij de biggen naar duitsland of blijven die in het binnenland.en wat wat voor koppelgrootte praat je dan over en is de de prijs netto of komen er nog kosten bij.
  want ik maak pietrains maar haal die duitse prijs niet.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  @Roy, binnenlandse biggen, BTW volgens Landbouwforfait (-5,1% + 6%) bij ongeveer 200 biggen per week, geen extra kosten.
  Die Duitse prijs haal ik ook niet hoor en dat blijft jammer genoeg wel een lastige. In het voorjaar ontlopen beide prijzen elkaar, normaal gesproken, nauwelijks en ik weet dat er vorig jaar nogal wat afspraken zijn gemaakt op de Duitse notering (bij binnenlandse levering). Maar volgens mij zijn er daar maar weinig van overeind gebleven. Het zal altijd wel een strijd blijven om een eerlijke prijs te krijgen. Nu schop ik misschien wel mensen tegen het zere been, maar naar mijn mening is de handel daar debet aan. Transparantie is immers ver te zoeken en met de huidige versnippering zal dat ook wel zo blijven. Gemiddeld is het zo dat degene met de grootste mond, de beste prijs heeft. Kijk maar in de markt naar de verschillende uitbetalingsprijzen tussen bijvoorbeeld Pietrain en Tempo's, die ontlopen elkaar niet zoveel terwijl dat in kwaliteit uitgedrukt natuurlijk wel had gemoeten. Als jij Pietrains maakt Roy dan moet je minimaal boven die 12 Euro op de DPP beuren bij een vergelijkbare hoeveelheid biggen, de kwaliteit mag natuurlijk niet ter discussie staan.

 • no-profile-image

  Jan

  NRW 16 - 22 febr: 25 Kg E 53,- excl 6%.
  Toeslag, ja dat kennen ze daar ook E 5,-tot 28 Kg E 1,-
  Dus Big 28 Kg brengt op E 64,66
  Ja, als VION in Nederland niet meer betaalt dan moeten de biggen wel goedkoop blijven voor de vleesvarkenshouders.
  Succes verder,
  Jan

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.