Varkenshouderij

Achtergrond 329 x bekeken

Beursweek desastreus voor trekkerfabrikant

De beursweek was voor 20 van de 25 bedrijven van de AgD-index negatief.

Südzucker profiteerde van een positiever beeld van de suikermarkt, terwijl Danisco de koers zag stijgen doordat het toestemming kreeg Danisco Sugar te verkopen aan Nordzucker. Mechanisatiebedrijven zien door de kredietperikelen hun aandelen in waarde slinken. Het aandeel Danisco steeg 4,2 procent op weekbasis, nadat de Duitse mededingingsautoriteiten toestemming gaven voor een overname van Danisco Sugar door Nordzucker. Qua Europees marktaandeel staat Nordzucker door de 750 miljoen euro kostende transactie nu dichtbij marktleider Südzucker. Südzucker kreeg van Goldman Sachs en Oppenheim een betere beoordeling vanwege lagere energiekosten en waarschijnlijk gunstige suikerprijzen.

John Deere zag de winst het vierde kwartaal met 45 procent dalen, vooral vanwege hogere prijzen voor materialen die het bedrijf uit Illinois verwerkt in trekkers en machines. Het aandeel daalde in de aanloop naar de rapportage met 10 procent en kwam op weekbasis 15,8 procent lager uit. De winstverwachting voor dit jaar is 21 procent naar beneden bijgesteld.

Het concern zegt zich toenemend te richten op de Amerikaanse markt, waar bedrijven financieel sterk staan. Concurrenten Case New Holland en Agco verloren bijna evenveel terrein, mede omdat analisten denken dat de bedrijven allen evenveel last hebben van kredietproblemen. De kwetsbaarheid op het gebied van wisselkoersen is met name bij Case New Holland nog sterker.

Het aandeel Smithfield Foods daalde 21 procent. De laatste drie weken verloor het aandeel 40 procent, tot een waarde van $ 8,43. Topman Larry Pope maakte bekend zes fabrieken te sluiten en 1.800 werknemers te ontslaan. Op langere termijn verwacht Pope dat ‘s werelds grootste producent van varkensvlees kan herstellen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.