Varkenshouderij

Achtergrond 437 x bekeken 16 reacties

Belgische Veva roept op tot boycot Vion

De Belgische Vereniging voor Varkenshouders (Veva) roept varkenshouders op alle leveringen aan Vion zo snel mogelijk te stoppen.

Volgens Veva-voorzitter Geert Wallays wordt de oproep Europees verspreid. Hij verwacht dat veel Vlaamse varkenshouders gevolg zullen geven aan de oproep. Wallays: "We hebben hier het geluk dat er nog 18 slachterijen zijn. Het is vijf voor twaalf voor de varkensbedrijven. Met de huidige lage prijzen kunnen varkenshouders niet overleven."

De aanleiding voor de actie is een beschouwend artikel dat vorige week verscheen in weekblad Boerderij over Vion. In dat artikel houdt de auteur een beschouwing over wat de aankomende topman Uwe Tillmann zou moeten doen om marktleider te worden op de Duitse markt.

Het artikel heeft in België en ook in Nederland veel reacties opgeroepen. Veel varkenshouders zien er hun beeld in bevestigd van Vion als een bedrijf dat er op uit zou zijn om met behulp van zijn monopoliepositie de varkensprijs te drukken.

In een eerste reactie op deze actie van de Veva stelt communicatiedirecteur Marc van der Lee van Vion zich totaal niet te kunnen vinden in de kritiek van de Belgische varkenshouders. "Door Vion is de uitbetaalcapaciteit en het uitbetaalniveau juist verbeterd de afgelopen jaren."

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg was nog niet op de hoogte van het Vlaamse initatief. "Ik wist wel dat ze zeer boos waren over dat artikel. Er leeft daar veel onrust over de houding van Vion." Zwanenburg kon ook nog niet aangeven of de NVV zich mogelijk aan gaat sluiten bij de actie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  @ex varkensboer, lekker ver weg zonder gemis aan die ene krulstaart, moraal van uw betoog?
  We moeten via monden van vion, tönnies, hilckman en de rest, de retailers aanpakken? zie mijn betoog onder http://www.boerderij.nl/1070400/Landbouw/Nieuws/Stel-paal-en-perk-aan-stunten-met-vleesprijzen.htm .

 • no-profile-image

  JT

  Het valt mij steeds op dat Nederlanders zoals Derk nog altijd geloven dat ze beter af zijn met Vion, wat met de situatie deze week, Vion Nederland en Duitsland -4 , ISN Duitsland gelijk.
  De Nederlandse slachthuizen hebben de aftrap gegeven om te zakken en maar blijven geloven dat ze de beste zijn.
  Wat Jan vertelt dat ze hier duurdere varkens komen kopen is echt waar,
  Ik zou zeggen : Hollanders wanneer gaan jullie ogen nu eens echt open !

 • no-profile-image

  nico

  In een eerste reactie op deze actie van de Veva stelt communicatiedirecteur Marc van der Lee van Vion zich totaal niet te kunnen vinden in de kritiek van de Belgische varkenshouders.

  Meneer Van der Lee snapt blijkbaar de essentie van de zaak niet, het gaat hier niet om de uitbetaalcapaciteit en uitbetaalniveau, het gaat hem hier simpel over POSITIEVE CIJFERTJES, snap je!!!??? Blijkbaar niet dus

 • no-profile-image

  ex varkensboer

  Dit is inderdaad het opdrijven en uitbuiten van een monopolipositie.
  Maar er is meer aan de hand véél meer !!

  1. De peetvader van alle vleesverwerkers zij ooit trop is teveel en teveel is trop , wel dat geld vandaag ook voor de varkenshouders !
  2. Met varkensslachten is in principe al lang geen geld meer te verdienen dit is ook de achterliggende reden waarom ,,éénnent" het al in handen heeft gekregen om reden ooit klein en groot er mee moest stoppen. De verkoopprijs van het geslachte varken staat altijd onder druk en om dan te overleven met slachten moet je het dan afreageren op de producent een andere weg bestaat er momenteel niet !
  3. De ganse verbruikesmarkt is wereldwijd in handen gekomen van hypermarkets die de plak zwaaien en zelf de prijs bepalen . De ene grootmacht word tegen de ander opgezet soms voor een luttele centiem. Dat gezegd zijnde in punt 3 komt daarbovenop ook nog bij dat
  -er te veel geproduceert word om afgezet te worden in een klimaat op basis gemiddelde van de beste verbruikscijfers van de laatse 10 jaar .
  -momenteel verbruik keldert.

  Een blok vormen tegen Vion is de zelfmoord die de varkenssector zichzelf aandoed met ongeremde overproductie verder zeten naar moord op Vion.
  En gaat dat er iets aan veranderen ????
  NEEN
  Voor de grote distributiecentra van die grootwarenhuisketens is Vion eentje uit de lijst en niets meer , geen vlees bij Vion maar man toch 1 telefoontje met smithfield en binnen de 24 uur staan zoveel frigowagens men maar wilt met vlees op maat aan gelijke welke loskaai ergens ter wereld van die grootwarenhuisketen.

  Dus wat denkt men in Belgie en Nederland wat men is met vion ?
  EEN STIPJE NIETS MEER OP DEZE WERELD.

 • no-profile-image

  down under

  Ik zal eens een keer contact opnemen met "onze" Neelie (Kroes) ;0) . Effe alle gekheid op een stokje, daar moeten we wel zijn. Inderdaad ik weet ook niet hoe ik haar te pekken krijg, ik heb haar mobile telefoonnr. ook niet dus ligt er een opdracht voor (ik durf het bijna niet te zeggen ZLTO) NVV en Veva om dit in Brussel aan te kaarten. Zelf ben ik NVV lid en zal pal achter het besluit van het bestuur staan wanneer deze beslissen om dit te doen.

 • no-profile-image

  nico

  Hoe noemt dat verhaalte nu ook al weer, David tegen Goliath
  Niets ondernemen is en blijft slechter dan gelijk ook welke betekenisloze stip dan ook waar ter wereld!!

 • no-profile-image

  Derk Klein Kranenberg

  De conclusie van de Belgische Vereniging van varkenshouders, dat Vion een lage varkensprijs uit wil betalen is niet juist. Vorige week hield Vion zijn varkensprijzen in Nederland en Duitsland onveranderd, terwijl varkensvlees minder geld opbracht. Andere Nederlandse slachterijen verlaagden hun varkensprijzen toen met 2 cent per kilo. Zodoende waren de varkenshouders vorige week beter af bij Vion dan bij de andere slachterijen. Derk

 • no-profile-image

  ex varkensboer

  ,,boerenbelangorganisaties en ander lui .."
  Ik zou als Belgisch varkenshouder gedemotiveerd geraken als ik de belangen op onze VRT één tv (via satelietverbinding van TV Vlaanderen wel te verstaan) verdedigd zie worden tegenover onze minister prsident dhr Peeters . Als de grootse varkensboer in Belgie kwakkeltaal ratelt op TV waaruit kan besloten worden dat inderdaad hij niet weet wat er zich wereldwijd afspeelt en op het gezicht van Peeters kan gelezen worden dat hij het ook allenaal niet begrijpt .
  Wel als deze gedachte de onderliggend is bij de belangenorganistaies dan is men ,,goe" bezig . En madammeke Kroes ...
  Het is toch wel frapant dat de grootste monopolieontucht plaatsvind in deze madamme haar voor en achtertuin .
  Of zit deze ,,t..f"net voor deze lui op de troon ?

 • no-profile-image

  nico

  Derk Klein Kranenberg, Doetinchem
  Hoe komst het in gods naam dat er zulke winsten kunnen gerealiseerd worden ??
  jazeker, door ons uit te melken. en wij laten dit zomaar gebeuren?
  Straks ga jij nog beginnen juichen met 1 cent extra deze week, komaan jongens waar zijn we mee bezig??

 • no-profile-image

  kos

  Het is idd zo dat vion hier op de belgische markt aan het "zaaien" is om binnen afzienbare tijd te "oogsten"(=lees uit te melken) ! MAAR wat kan je eraan doen? Wat met de varkens die nu de grens over gaan? Wie koopt die dan aan dezelfde condities? Je ziet, in de markt komen der veranderingen die je nu wil of niet moeilijk kunt tegenhouden !

 • no-profile-image

  eward van Driel

  Het VION is het voorbeeld van hoe FrieslandCampina haar bijna monopoliepositie zal gaan uitbuiten. Wanneer gaan we eens gezamelijk optrekken en als boeren een vuist maken richting multinationals??????

 • no-profile-image

  W Geverink

  Het is ontmoedigend dat je voor een redelijke varkensprijs afhankelijk bent van rampen elders in de wereld .

 • no-profile-image

  nico

  Jan wat je daar zegt kan ik bevestigen, het is idd zo dat vion in belgië meer betaald voor hetzelfde varken dan wanneer ze uit nederland zouden komen (de biggen komen trouwens uit nederland met een typisch nederlandse kruising).
  dit heeft te maken dat ze in belgië een groter marktaandeel willen hebben!!

  Hop Hop Hop Nederland aan de top ??? denken ze of zijn ze het nog altijd zeker??

 • no-profile-image

  ex varkensboer

  Down Under !

  U HEEFT GELIJK Maar die sector aanpakken is harder dan met alle huidige varkensboeren van Belgie en Nederland tegen 10 stuks Vion.
  Europa kan die wel aanpakken maar hoe pak je als varkensboer Europa aan ?
  Ik zou het alvast voor een keer echt niet weten !

 • no-profile-image

  jan

  Weet de nedelandse Varkenshouder dat Vion betere voorwaarden voor de belgische varkenshouder dan de nederlandse heeft ?
  Dat is toch een ( NIET) mooi gebaar van Vion toch ? Ex varkensboer ; laat ons zeggen dat de ogen goed geopend zijn v/d belgische varkenshouder !!!!
  Het s misschien eens tijd om de koppen bij elkaar te steken !! Maar of jullie Vakorganisaties dit willen is nog maar de VRAAG ????

 • no-profile-image

  ex varkensboer

  De visie en nood aan Vion verschilt blijkens tussen Belgie en Nederland .
  Dit gegeven verbaast mij al lang , als je tegenover een Nederlandse varkensboer zit is het typerend hoe hij gebogend redeneert tegnover geikte namen binnein de Nederlandse varkenswereld (bed. Vion , Vaex ...) In Belge bestaat zoiets niet met een Covavee , Vandenavenne , Aveve ... .
  die verschil in strijdlust is een ,,vreemd" gegeven of heeft dit met de fundamenten van de kredietverstrekkers te zien ?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.