Varkenshouderij

Achtergrond 500 x bekeken 3 reacties

Antibiotica als managementmiddel

Het antibioticagebruik moet omlaag. Dat zal de komende jaren een van de thema’s blijven in de varkenshouderij. Lukt het niet, dan grijpt de overheid in.

Het antibioticagebruik in de veehouderij stijgt. Dat blijkt uit cijfers van het Fidin, de overkoepelende organisatie van diergeneesmiddelenproducenten en –importeurs, op een rij gezet door het LEI.

Tussen 1999 en 2007 steeg het therapeutisch antibioticagebruik met 83 procent. Tegelijkertijd verdwenen de antimicrobiële groeibevorderaars geleidelijk volledig uit het voer. Per saldo steeg het gebruik van antibiotica 3 procent.

De varkenshouderij draagt bij aan die ontwikkeling. In de vleesvarkenshouderij steeg het gebruik in 2007 met 13,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De zeugenhouders deden het beter volgens de steekproef van het LEI. Daar daalde het gebruik in dezelfde periode met 15,4 procent. De vergelijkingen zijn gemaakt op basis van dagdoseringen.

Goedkoop en effectief middel

Voor alle (kleine) tekortkomingen in het management blijken antibiotica vaak een prima oplossing. Het resultaat is voorspelbaar. De prijs van de middelen is laag. In de visie van Ludo Hellebrekers, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) zijn antibiotica bedoeld om zieke dieren beter te maken. Ze moeten niet worden ingezet als managementmiddel vanuit een economische afweging, stelt hij.

Volgens professor Dick Mevius van het Centraal Veterinair Instituut hebben veehouders antibiotica ingezet als goedkope hulpmiddelen voor het managen van steeds grotere koppels dieren. Niemand legde de boeren een strobreed in de weg. Mevius legde zijn zienswijze vorige week voor aan een vijftal Kamerleden tijdens een rondetafelgesprek over antibioticagebruik.

Roer moet om

De veehouderij moet op korte termijn terughoudend en correct antibiotica gaan inzetten. Dat wil zeggen: het volgens de voorschriften behandelen van zieke dieren. Met medicineren op zichzelf is niets mis. Het gaat wel mis als kuren niet worden afgemaakt, de dosering onjuist is of koppels worden behandeld met daartussen veel gezonde dieren. Dan treedt ongevoeligheid op bij bacteriën.

De LEI-onderzoekers stelden dat vast dat bedrijven die veel antibiotica inzetten, dat volgend jaar weer doen. Hetzelfde geldt voor de bedrijven die weinig van antibiotica afhankelijk zijn. Ligt het gebruik laag, dan is dat volgend jaar weer het geval. Er zijn dus veehouders die het anders moeten doen. Uit het bestaande spoor treden. Als dat op eigen kracht en met hulp van deskundigen niet lukt, heeft de sector een probleem. Dan zal de regering ingrijpen omdat de volksgezondheid op het spel staat.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Blijkt maar weer dat standaard antibiotica in voer vanzelf tot nog meer en langer gebruik stimuleert om afdoende werking te hebben. voerleveranciers dwingen om geen medicijnen in het voer te stoppen. doen ze dat niet dan ook geen voer afnemen. voer goedkoper, dierenartsrekening lager. kredietcrisis ook minder.

 • no-profile-image

  Frans

  Het LEI onderzoek wordt stevig bekritiseerd door FIDIN. FIDIN registreert jaarlijks antibiotica verkoop. In 2007 was de verkoop dan wel 9% hoger, maar dat kwam vooral door voorraadvorming. In 2008 daalde de verkoop met 12%. Per saldo een (kleine) winst.

 • no-profile-image

  Veehouder

  laat ze maar beginnen met het verbieden van antibiotica te vermengen met voer, als ze geloofwaardig willen zijn, scheelt een hoop mismanagement.

Of registreer je om te kunnen reageren.