Varkenshouderij

Achtergrond

Voerrobot levert tijdwinst op voor melkveehouder

Melkveehouder Bas van Donselaar kan zijn Montbeliardes voortaan met zijn handen in zijn zakken voeren.

De melkveehouder uit het Gelderse Boven-Leeuwen kreeg gisteren een Pellon-voerrobot geleverd door Rijnvallei. Van Donselaar hoopt met de voerrobot veel tijd te besparen. De robot mengt het voer zelf en gaat via een rail vijf keer daags langs het voerhek van de koeien. De robot haalt het voer zelf op uit de voorraadbunkers, waarbij de voercomponenten apart worden gewogen. Via vijzels wordt het voer voor de koeien gegooid. Rijnvallei Bedrijfstechniek is dealer van SAC melkinstallaties en daarmee van de Finse Pellon voerrobot. Volgens SAC is het voor veestapels vanaf 80 melkkoeien verantwoord om de koeien automatisch te voeren. Foto VidiPhoto

Demonstranten protesteren tijdens de in Zwitserland gehouden WTO-conferentie. Foto ANP

Een Pietrain-beer wordt beoordeeld in de ring van de varkensprijskamp tijdens de landbouwtentoonstelling Agribex in Brussel. De Brusselse tentoonstellingshallen staan deze hele week in het teken van de nationale landbouwtentoonstelling. België is één van de weinige West-Europese landen waar nog levende varkens worden gekeurd. Er deden dertig varkenshouders mee. In Nederland zijn dergelijke levende keuringen al sinds eind jaren 60 begin jaren 70 afgeschaft. Er werd gisteren ook een koeienkeuring gehouden.Foto Twan Wiermans

De achtjarige Otto de Vries mag met Jeen Hoekstra (achtergrond) mee naar het land om daar een mestzak te vullen. De kelders onder de stal van zijn vader Tjalling de Vries zijn vol. De mest mag op dit moment niet meer op het land. Nu bemesten zou overigens ook minder effect hebben. Daarom wordt de mest tot het voorjaar opgeslagen in een mestzak, die ergens midden tussen de weilanden ligt. In die zak is ruimte voor in totaal 600 kuub. Genoeg om de mest van De Vries zijn negentig koeien in op te slaan. Foto Alex de Haan

Bij zaadbedrijf Nickerson-Zwaan in het Brabantse Made wordt uienzaad voorzien van een fungicide coating. Het zaad wordt voordat het van een coating wordt voorzien eerst gekalibreerd. Daarna volgt het coaten en wordt het zaad verpakt. Marion Vissers, medewerker van Nickerson-Zwaan, zegt dat het zaadbedrijf dit op bestelling van telers doet. "Het coaten met een herbicide mag nog niet. Daarvoor moeten we eerst de uitspraak van het CTGB afwachten." Foto Marcel Bekken

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.