Varkenshouderij

Achtergrond

Verburg: geen extra maatregelen tegen MRSA

Minister Gerda Verburg ziet geen redenen om extra maatregelen te nemen tegen de MRSA-bacterie.

Dat schrijft ze aan de Kamer, in reactie op een MRSA-rapport dat op verzoek van haar ministerie en dat van volksgezondheid is opgemaakt. Volgens Verburg laat het rapport zien dat de risico’s voor de volksgezondheid van veegerelateerde MRSA (nog) betrekkelijk klein zijn, en dat de Nederlandse situatie nauwelijks afwijkt van andere (EU-)landen.

Eerder werd in samenspraak met de veehouderijketen al besloten tot een vermindering van de inzet van antibiotica. Die aanpak wordt voortgezet. Het gebruik van antibiotica in de veehouderij wordt gezien als een belangrijke oorzaak van MRSA.

Ook wordt op verschillende vlakken meer onderzoek gedaan naar zowel MRSA als (alternatieven voor) antibioticagebruik. De Tweede Kamer debatteert donderdag met de ministers Verburg en Ab Klink (volksgezondheid) over MRSA.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.