Varkenshouderij

Achtergrond 257 x bekeken

Onderzoek Kempfarm-stal gaat door met vertraging

Het onderzoek naar de ammoniak-emissies uit de Kempfarm varkensstal gaat door, maar loopt wel vertraging op.

Dat zegt onderzoeker Hilco Ellen van de Animal Sciences Group in Lelystad. Hij is betrokken bij het onderzoek naar de ammoniakemissiewaarden van het innovatieve Kempfarm-systeem dat zich kenmerkt doordat het is uitgerust met mestbanden die de mest regelmatig uit de stal draaien.

Er wordt momenteel gebouwd aan een Kempfarm-demonstratiestalletje voor enkele tientallen varkens op het praktijkcentrum in Sterksel. De verwachting is dat de eerste varkens in januari of februari kunnen worden opgelegd.

Volgens Ellen lag het in de bedoeling ook in de eerste Kempfarm-stal die woensdag afbrandde metingen te doen. Op het moment dat de brand uitbrak waren medewerkers van ASG juist bezig in de nok van de stal leidingen te bevestigen ten behoeve van dit onderzoek. De ammoniakemissiemetingen van vier stallen zijn noodzakelijk voor een definitieve toelating en erkenning van het Kempfarm-systeem door het ministerie van VROM.

De financiers van het onderzoek zijn, behalve Van Kempen zelf, het Productschap Vee en Vlees, de provincie Limburg en het Ministerie van Landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.