Varkenshouderij

Achtergrond

NBHV alternatieve vaststelling notering

De beurscommissie die de Utrechtse varkensnotering vaststelt blijft voorlopig gewoon haar werk doen en brengt iedere vrijdag een notering uit.

Wel bekijkt de NBHV de mogelijkheid om de Utrechtse notering vast te stellen aan de hand van opgaven van varkenshandelaren die lid zijn van de bond. Handelaren die lid zijn van de NBHV kunnen hun prijsnoteringen mailen of faxen naar het hoofdkantoor. Aan de hand van de gegevens wordt een gemiddelde berekend, die wordt vergeleken met de notering die de commissie neerzet. Dit plan is zaterdag besproken en vastgesteld tijdens de algemene Ledenvergadering van de NBHV in Nijkerk.

"We willen de komende weken bekijken of we aan de hand van de gegevens die we toegestuurd krijgen een rekenmodule kunnen ontwikkelen waaruit een betrouwbare varkensnotering rolt", meldt sectorvoorzitter varkenshandel Cees Oostrom. Bij het berekenen van zo’n gemiddelde is het de bedoeling de bovenste en onderste noteringen buiten beschouwing te laten. Ook wordt er gekeken of er handelaren zijn die structureelhoog of laag noteren. "We willen met ze in gesprek om zo inzicht te krijgen in oorzaken en motieven", aldus Oostrom.

Na verloop van tijd zal duidelijk moeten worden of deze methodiek een betrouwbare varkensnotering op kan leveren die eventueel de beurscommissie zou kunnen vervangen. Een andere doelstelling blijft ook om de Utrechtse notering eerder op de middag bekend te maken.

Met deze voorstellen moet er een eind komen aan de discussie over het vaststellen van de wekelijkse notering. Tot begin oktober werd de notering openbaar vastgesteld in café de Posthoorn in Montfoort. Handelaren hadden altijd de mogelijkheid van inspraak. Het bestuur van de NBHV besloot met onmiddellijke ingang de openbare zittingen in het café te beëindigen. Een belangrijke reden voor dat besluit was de teruggelopen belangstelling voor de openbare bijeenkomsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.