Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Management belangrijker dan huisvesting

Met elk systeem van groepshuisvesting van zeugen in de vroege dracht kunnen goede resultaten worden gehaald op het gebied van de reproductie en in dierenwelzijn.

Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR naar groepshuisvesting in de vroege dracht.

Het rapport van het onderzoek is vandaag gepubliceerd. Het onderzoek had tot doel om duidelijk te krijgen of groepshuisvesting van de zeugen op dag vier na inseminatie tot problemen op het gebied van welzijn en reproductie kan leiden. Dergelijke geluiden zijn vaak te horen in de praktijk. Groepshuisvesting van zeugen op dag vier na inseminatie wordt per 1 januari 2013 verplicht, en is dat nu al bij nieuwbouw of verbouw. Nederland neemt op dit punt een uitzonderingspositie in in Europa. De Europese regels schrijven groepshuisvesting voor vanaf week vier van de dracht.

Onderzoekers Carola van der Peet en Anita Hoofs hebben voor het onderzoek een telefonische enquete gehouden op 900 bedrijven en hebben 70 bedrijven bezocht en in kaart gebracht. De systemen van groepshuisvesting die in het onderzoek zaten zijn voerstation zonder stro, voerstation met stro (34), voerligboxen met uitloop (6), trogvoedering (7), ad lib voedering (2) en vloervoedering (1).

Het systeem van groepshuisvesting is in in principe niet van invloed op het succes van groepshuisvesting binnen vier dagen na inseminatie. Bij elk systeem zijn er bedrijven met zeer goede resultaten en mindere resultaten.

Er zijn dus andere factoren van invloed op het succes van groepshuisvesting van zeugen. Bedrijven met een diergericht management, met veel aandacht voor de individuele dieren scoren beter op het gebied van reproductie, huidbeschadigingen en klauwproblemen. Andere belangrijke factoren zijn de geltenopfok, een strak regelmatig werkschema en in zijn algemeenheid het voorkomen van stressfactoren in die eerste dagen na inseminatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkensboer

  "Bij elk systeem zijn er bedrijven met zeer goede resultaten en mindere resultaten."
  Ik zal wel niet goed kunnen lezen, maar gezien dat er twee bedrijven met ad lib voering en maar één bedrijf met vloervoedering in kaart zijn gebracht heb ik grote twijfels bij de conclusie. Heel apart dat er bij het systeem met vloervoedering bedrijven zijn met zeer goede resultaten en mindere resultaten, terwijl één bedrijf in kaart gebracht is.

 • no-profile-image

  jan

  Nederland neemt op dit punt een uitzonderingspositie in in Europa. De Europese regels schrijven groepshuisvesting voor vanaf week vier van de dracht.
  Met de Europese regel is alles opgelost, doe deze maar!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.