Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Kerstgedachten

In de Telegraaf las ik dat we kerstvluchtelingen zijn, ons gezin zit rond de kerst op Texel. Na een bewogen jaar lekker rustig van elkaar genieten en het hoofd leeg maken van ongemak en ruis.

De eerste dagen van ons tiendaagse verblijf op Texel kenmerken zich door alledaagse beslommeringen, het werk gaat aanvankelijk gewoon mee. Voor ons niet erg, door duidelijke keuzes is werk hobby geworden. Zij die veel beter dan mij zijn in het vakmatige doen hun werk met plezier en zo ik het mijne.
De meeste creatieve hersenspinsels als het rendementsdebat begin dit jaar en FarmFocus zijn geboren in vakantietijd. Na enkele dagen wordt echter de open haard in de vakantiewoning opgestookt met agrarische vakbladen, notities en zomeer. De mailstroom is bijgewerkt en met kerstavond in zicht lijkt bijna iedereen in de wereld de werkzaamheden naast zich neer te leggen. Respect voor alle dierverzorgers, respect voor ons eigen personeel. Tijdens de functioneringsgesprekken van vorige week bleek gelukkig bij allen het respect ook wederzijds te zijn. Hierover dus geen enkele zorg tijdens deze vakantie.

Ieder zijn eigen gelijk

Met Sinterklaas had ik het boek Ego’s en andere ongemakken van Roos Vonk gevraagd en gekregen. Een krantenbericht en recensie had mijn nieuwsgierigheid gewekt. Deze hoogleraar Sociale Psychologie zou de mensenkennis in deze vakantieperiode mooi even kunnen opfrissen. Dat velen in een eigen gecreëerde huls leven en moeilijk zich zelf kunnen zijn, zou dit boek bevestigen en mijn mening onderschrijven. Ontegenzeggelijk de scherpte van vele van de bijna 70 columns, blijkt echter snel dat de schrijfster een rasechte linkse feministe is met bovendien een grote uitgesproken afkeer van veehouderij en vleesconsumptie. Het boek gaat dan ook half gelezen weer dicht, helaas ben ik gelijk haar en anderen, we zien en horen alleen wat we willen zien. Wanneer je maar selectief je tijdschriften, boeken en 'adviseurs´ kiest, krijg je immers altijd je eigen gelijk.

Alles moet kunnen

Kerstmorgen zullen we de kerk in de Cocksdorp voor de tweede maal bezoeken, hopend dat we even onbevangen als onze zoon van net vier kunnen genieten van het aloude kerstverhaal. Helaas is hiertoe een week rust onvoldoende, al stoken we inmiddels ook de Telegraaf en andere pulp op in de open haard. We hebben allemaal een mening over alles en iedereen en bovendien moet alles maar kunnen en mogen.
Je wordt stiekem wel eens jaloers op de eenvoud die onze grootouders kenden. Vijf koeien, 10 varkens en een schare kinderen. Geen TV, geen vakbladen en geen mailverkeer. Veel mensen willen graag terug in de tijd en zoeken wanhopig naar een buitenland, waar de klok heeft stilgestaan. Ik ben er echter van overtuigd dat ik na een maand ook weer graag vooruit zou springen naar de tegenwoordige tijd. Ot en Sien zijn dood, sterker nog ze hebben nooit geleefd, behalve dan in dromen en fantasieën.

Een respectvol 2010

Met beide benen weer terug op de grond. Hoe houden we in 2010 varkens met respect voor mens en dier ? Niet anders dan in 2009 zal rendement aan de basis moeten staan van duurzaamheid. Zonder kun je immers van alles dromen, maar komt er niets van de grond. Ego’s en andere ongemakken zullen ook in 2010 de vele freeriders niet stoppen. Freeriders in de agrarische wereld, die zich van niets of niemand wat aantrekken en eigen gewin bovenaan hun lijstje hebben staan. Vele freeriders buiten de agrarische wereld, die gewoontegetrouw hersenlam blijven schreeuwen en valse propaganda bedrijven.
Ik heb niet de illusie dat we er in 2010 met elkaar uit zullen komen, maar wens wel eenieder vanuit de duinen op Texel gezegende kerstdagen en vooral een respectvol nieuw jaar.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jan

    Eensgelijks,, Johnny

  • no-profile-image

    luuk

    Waarom gooien we het boek dicht als het blijkt dat het gaat om een vegetarier? Naar mijn idee moeten we, als we er in de toekomst uit willen komen met elkaar toch ook de beweeg reden van elkaar kunnen begrijpen?

Of registreer je om te kunnen reageren.