Varkenshouderij

Achtergrond 379 x bekeken 8 reacties

In de varkenshouderij moet meer gebeuren

Dat varkenshouders overstappen op Comfort Class-stallen is mooi, vindt Geert Laugs. Maar om tot een echt duurzame varkenshouderij te komen, moet de lat hoger.

Het was een mooi feest, de afsluiting van het project Varkens in Comfort Class, maandag in Raalte. Terecht vierden LTO en Dierenbescherming hun samenwerking en terecht was er lof voor de vijf varkenshouders die in hun bedrijf aan de slag gingen met onderdelen van de proefstal. Zij steken inderdaad hun nek uit voor het welzijn van de dieren.

Toch ben ik bang dat het Comfort Class project, hoe dapper de inzet van de betrokkenen ook is, te laat komt. De maatschappelijke druk op de intensieve veehouderij zal de komende jaren alleen maar toenemen. Naast het slechte dierenwelzijn en de vervuiling van het milieu, zal de aandacht van burgers, politici én consumenten zich steeds meer richten op de hoge uitstoot van broeikasgassen en het grote beslag op grondstoffen uit ontwikkelingslanden. Deze grote, mondiale problemen vragen om andere en meer fundamentele oplossingen.

In Raalte spitste de discussie zich, begrijpelijk, toe op de vraag hoe we nu, in plaats van vijf, vijfhonderd varkenshouders er toe kunnen bewegen elementen uit de Comfort Class in hun stallen over te nemen. En hoe we in de Nederlandse markt een tussensegment voor diervriendelijker geproduceerd vlees kunnen creëren van zo’n 10 procent in de markt. Het is inderdaad belangrijk dat dat gebeurt, maar moeten we, in het licht van de mondiale discussie, niet een versnelling hoger schakelen?

Om tot een duurzame en maatschappelijk aanvaardbare varkenshouderij te komen moet er eenvoudig méér gebeuren dan een discussie over de kostprijs en zou de sector de lat wel wat hoger mogen leggen dan maandag in Raalte bleek. Ik was in elk geval aangenaam verrast met de inzet van twee supermarktketens (Jumbo en Super de Boer) om te streven naar diervriendelijkere productie van al het varkensvlees in hun winkels.

Geert Laugs is campagnecoördinator bij dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dier

  Goed, dat er beweging in komt. Veel boeren willen anders. Zie ook het artikel over de varkenshandelaar van Wien van de Brink. Voor ruimte voor verbetering dierenwelzijn is geld nodig, dat de consument moet betalen. De slachterij moet klant zijn van de sector, niet de prijsbepaler. Paul Jansen, Aalten zou zijn normen niet moeten meten aan de slechtste dingen in het buitenland. Wij moeten beter willen zijn, wij zijn de voorlopers op wereldniveau v.w.b. landbouw. Onze kennis gaat de wereld over en we hebben een verantwoordelijkheid t.a.v mens EN dier, en onze eigenwaarde.

 • no-profile-image

  ..

  Ja ik denk ook dat te veel boeren het als een bedreiging zien. Je moet juist op de kansen van zo'n maatschappelijke discussie inspelen. De consument is de uiteindelijke koper en die vraagt in de toekomst om een ander stukje vlees, daar ben ik van overtuigd. Er zijn dus kansen om op die vraag in te spelen en uit te buiten maar het is voor de ondernemers natuurlijk ook een stuk onzekerheid omdat je dan niet zeker weet wat je te wachten staat. Bovendien zijn veel biologische of andere diervriendelijke projecten in het verleden geflopt dus logisch dat het niet makkelijk gaat.

 • no-profile-image

  dier

  Dat weet íe wel dunkt me. We verkopen zelf onze verouderde stalsystemen aan het buitenland, dus wie zorgt er nu voor het produceren tegen lagere prijs ? Het in koopgedrag van multinationals wordt n.m.m. mogelijk gemaakt door onze eigen tusenhandel.

 • no-profile-image

  piet

  Idd moet er meer gebeuren in de varkenshouderij. WAT DAN???? Ophouden.

 • no-profile-image

  Dierenvriend

  Als veel mensen uit de stad zien hoe varkens gehouden worden in Nederland, dan worden ze heel boos! Waarom????
  Omdat ze het veel beter hebben dan veel mensen in de stad! Ik weet nog dat we 45 jaar geleden een nieuwe zeugen stal bouwden. De zeugen met biggen kregen ieder een gasstraler(verwarming) in hun hok. De menheer uit de stad die de verwarming aan kwam leggen, vertelden dat de meeste mensen in de stad die luxe niet hadden. Als je nu ziet hoe fijn de varkens erbij liggen, maar nooit is het goed als het zeer goed is moet het weer anders! Wie is er gek!!!!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Dier, fijn te horen dat we voorlopers zijn op wereldniveau en daardoor tevens door een hogere kostprijs onze eigen glazen ingooien. Wij weten beiden dat er iets moet gebeuren aan het inkoopgedrag van multinationals. Wat zou Geert Laugs er van vinden dat Nederlandse expertise in andere delen van de wereld ingezet wordt voor dierlijke productie?

 • no-profile-image

  dier

  Er is al een geinteresseerde grote klant voor diervriendelijker geproduceerd vlees. Een kans voor vooruitstrevende boeren en hun organisaties. Aan de slag en een front maken.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Deze woorden komen uit de mond ,of van de pen, van een vegetarische of misschien wel veganistische activist, die als doel heeft iedere vorm van dierlijke industrie Nederland uit te werken en iedereen de leefmethode van hun sekte-achtige clubs op te leggen. Dit voor zijn doen uiterst gematigde verhaal is dan ook slechts een tussenstap om het uiteindelijke doel te bereiken. Uw, door mij gerespecteerde, levensopvatting mag u van mij voortzetten, maar laat andere mensen hun levenswijze voor zichzelf beslissen. Dat er zaken zijn die beter geregeld kunnen worden is een open deur, maar als ik u was zou ik me eerst maar eens druk maken over dierenwelzijn in andere gebieden op deze aardbol. U zult zien dat het hier nog niet zo slecht geregeld is.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.