Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Half varken: heel of in stukjes?

Bij de jaarlijkse bazaar stelden we weer een half varken ter beschikking. De winnaar weet nog niet of hij het zelf invriest, of dat hij het in porties ophaalt. Ondanks alle kansen maken we van vleesverkoop geen echt werk.

Onder ‘opmerkelijke berichten’ plaatste het Agrarisch Dagblad de hoofdprijs van de jaarlijkse bazaar in ons dorp Oudleusen: een half varken. Reeds 41 jaren op rij is deze prijs traditie.
Oké, een kleinigheid is veranderd. In de beginjaren hing het halve varken tijdens de bazaar in het dorpshuis aan de ladder. Daar had toen niemand moeite mee. Al weer vele jaren wordt het halve varken door Hogenkamp-Fokvarkens aangeboden.

Vriezers kleiner, half varken ‘kleiner’

Aanvankelijk bracht ik deze naar de winnaar, diepvriesklaar maar nog onverpakt in grote kratten. De winnaar heeft sinds enkele jaren echter ook de mogelijkheid om zijn prijs ingevroren en verpakt in meerdere keren bij ons op te halen. Diepvriezers zijn bij velen immers kleiner geworden. De winnaar van dit jaar denkt er nog over na.
De bazaar versterkt ons dorpshuis ‘De Wiekelaar’, een multifunctioneel centrum waar door de jaren miljoenen in is gestoken. In het dorp Oudleusen, met 1.500 inwoners, is dit mogelijk vanwege de vele zelfwerkzaamheid en de grote saamhorigheid onder de bevolking.

Vleesverkoop kan niet uit

Terug naar het halve varken, dat diepvriesklaar is gemaakt door onze vaste huisslager Kouwen. Dat is een echte vakzaak met drie winkels en een slachterij, midden in het dorp Lemele. Hier worden niet alleen varkens maar ook runderen geslacht. Zelfs voor een schaap, pony of hert draaien ze de hand niet om: die slachten ze ook.

Slager verzorgt catering Varkens-Showroom

Meerdere keren per week voorzien huisslager Kouwen onze Varkens-Showroom van de gewenste catering. Of het nu gaat om broodjes kaas/ham, soep/snert of complete luxe warme buffetten, mijn vrouw belt en het wordt op de gewenste dag en tijd bezorgd.
Van vleesverkoop maken we amper werk; het loont niet. Wanneer we als voorbeeld een varken van 90 kilo geslacht-gewicht op laten halen, komt er diepgevroren en verpakt op schaaltjes zo’n 60 kilo terug. De worsten en het gehakt wordt half-om-half geleverd met rundvlees. Alles meegerekend komen we dan op een prijs van €6 per kilo. Jaarrond verkopen de Nederlandse supermarkten voor gemiddeld € 6,25 per kilo, een koopjesjager is zelfs goedkoper uit. Ook hier geldt dat schaalgrootte noodzaak is en dat een beetje vleesverkoop erbij nooit uitkan wanneer je alles meetelt.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    wenlin

    Ik ben op zoek naar varken bigtje van ongeveer 8/9 kg

    tel:0630484994

Of registreer je om te kunnen reageren.