Varkenshouderij

Achtergrond 315 x bekeken 2 reacties

Groenfinanciering voor varkensbedrijven

Over tien jaar werkt de helft van de varkensmesterij in een marktsegment dat duidelijk onderscheidend is van de reguliere vleesstroom. Groenfinanciering moet dat mogelijk maken, stelt Wim Thus van Rabobank Nederland.

Volgens Wim Thus vraagt de maatschappij en de markt in toenemende mate om vlees met een plus op milieu en dierenwelzijn. Daarom zal er volgens hem een bredere range aan vleesconcepten ontstaan waarbinnen er voor deze aspecten aandacht is. Als voorbeelden noemt hij het welfare concept, milieukeurvarkens of scharrelvlees. “Ik denk dat over tien jaar de helft van de productie in een vorm van segment zit dat duidelijk onderscheidend is van de reguliere stroom vlees.”

Is dat een goede ontwikkeling?
„Absoluut. Op die manier kunnen we de varkenshouderij een steviger fundament geven. Als je blijft in dat segment van kiloknallers waarin vlees een bulkproduct is, dan is de marge verschrikkelijk dun. Bovendien is Nederland een handelsland. Iedereen in de wereld kent ons. In die positie kun je het je niet veroorloven om achteraan in het peloton te rijden.”

Hoeveel kan de marge verbeteren?
„Het blijkt dat biologisch vlees te duur is voor veel mensen. Een tussensegment moet dus zeker niet veel duurder zijn dan gangbaar vlees. Dat hoeft ook niet. Een meerprijs van €1 in de supermarkt, voor sommige onderdelen, betekent een extra opbrengst voor de varkenshouder van €0,10 per kilo. Met dat geld kan een varkenshouder zeker stappen zetten op het gebied van milieu en dierenwelzijn.”

Gaat de Rabobank het ontwikkelen van nieuwe concepten stimuleren?
„Wij willen een platform zijn om discussies op gang te brengen. Die taak vervullen wij via publicaties en bijeenkomsten. Daarnaast kunnen wij de ontwikkeling wat stimuleren met onze financieringsproducten. De Rabobank wil graag groenfinanciering mogelijk maken voor intensieve bedrijven. Via een groenfinanciering een procent minder rente betalen zal zeker bijdragen aan de ontwikkeling van alternatieve huisvestingssystemen.
Het is mijn ambitie om op 1 januari 2011 de groenfinanciering operationeel te hebben. Om dat te bereiken moeten de ministeries en banken vaart maken, vanuit de Rabobank zullen we dit aanjagen. Een groenfinanciering alleen is echter niet genoeg. Er moeten met een aantal partijen samen stimuleringsmaatregelen worden genomen. Op die manier weten varkenshouders zeker dat ze er niet aan onderdoorgaan. Anders komen ze niet over de brug.”

Lees meer in Boerderij/editie varkenshouderij van 22 december 2009.Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees

  Bla, bla, bla, bla,bla,bla,bla.

 • no-profile-image

  Han

  Biedt dit nieuwe kansen voor een deel van de sector???
  Nu is de tijd rijp voor creatief denkende mensen die de keten een nieuwe weg kunnen wijzen. Ik denk vless productie volgens aaibare methode en dan samen met 1 of meer Superketens het merk maken en beschermen. Keep it small and beautifull. laten we niet meer denken in termen van tonnen en export, denk in Euro's en houdt feeling met je consument. IK denk dat SAMEN DENKEN en WERKEN een mogelijke uitweg is voor een deel van de sector.
  De boer doet PRODUCTIE en de Super doet de MARKETING. Slachten kan iedere slager doen al dan niet in loonwerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.