Varkenshouderij

Achtergrond 642 x bekeken

Dak pluimveestal moet sneeuwvrij om verdere instorting te voorkomen

Brandweerlieden staan op het punt het ingestorte dak van de leghennenhouderij van Jan-Eelke Jongsma uit het Friese Ureterp sneeuwvrij te maken met zelfgemaakte sneeuwschuivers.

Zo willen ze verdere instorting voorkomen. Vanochtend is het dak bezweken onder de sneeuw. Hierdoor zaten achtduizend kippen vast. Volgens de brandweer zijn de kippen ongedeerd. Nadat het dak was ontdaan van de sneeuw, heeft de brandweer de kippen bevrijd. Een bouwbedrijf heeft het dak gestut. AgD/ANP Foto Alex de Haan

Veehouder Jan Bouwer uit het Friese Nes gebruikt de kruiwagen, de trekker zit onder de sneeuw. Foto Alex de Haan

Albert Klaasens laadt in het Groningse Nieuw Annerveen met de kraan de fabrieksaardappelen van akkerbouwer Hans Boontjes. Hans Boontjes gooit met de schep de laatste aardappelen op een hoop. "We zijn woensdag bijna drie uur bezig geweest met het laden van de aardappelen", zegt Klaasens. De aardappelen gaan voor verdere verwerking naar de fabriek. Vandaag ondervond de kraanmachinist nog weinig last van de sneeuw. "In Friesland zijn de problemen groter." Foto Harry Tielman

Medewerkers van spruitkoolteler Evert Verbaas uit Oud-Beijerland oogsten spruiten zodra het kwik boven het vriespunt komt. Foto Rein Geleijnse

Tweede Kamerlid Krista van Velzen kijkt toe hoe directeur Hans Baaij van Varkens in Nood de Pigsleeper uitprobeert. Ook enkele andere Tweede Kamerleden namen vanochtend een kijkje bij de Pigsleeper, het apparaat waarmee biggen voor castratie verdoofd worden. Maar geen van hen wilde de verdoving met CO2-gas zelf uitproberen. Met de demonstratie op het Plein in Den Haag probeerde de stichting Varkens in Nood aandacht te vragen voor het leed van biggen tijdens de verdoving. Foto ANP

Biologisch melkveehouder Wichtert Koopman inspecteert zijn voerautomaat waarmee hij zijn melkvee corn-cob mix op maat voedert. De CCM-doseerautomaat is speciaal voor Koopman ontwikkeld. In de varkens- en pluimveehouderij bestaan wel vergelijkbare installaties, maar nog niet voor de melkveehouderij. Met een pootzender wordt bepaald hoeveel CCM iedere koe mag komen halen. Koopman voert zijn melkvee een mengsel van grasklaver voor de eiwitvoorziening en CCM en ander krachtvoer voor de energie. Foto Sjef Prins

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.