Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

DPP-biggenprijs zonder reden hoger

De DPP-biggenprijs stijgt deze week met een halve euro naar € 31,50 per stuk. Er is eigenlijk geen goede reden om de biggen duurder te maken. De varkensprijzen dalen deze week met 5 cent per kilo in Nederland en Duitsland. Vleesvarkenshouders in het buitenland willen daardoor zeker niet meer betalen voor biggen. Zij wachten liever even met het opleggen van biggen, totdat die wat goedkoper zijn. Hun verwachtingen over de varkensprijs over vier maanden zijn wat somberder van toon dan enkele maanden geleden. De 490 aangeboden vleesvarkens brachten vandaag op de Duitse Teleporc-veiling met € 1,33 per kilo drie cent minder op dan vorige week woensdag. Dat geeft een beetje de stemming weer op de varkensmarkt.
Het herstel van de varkensprijs duurt waarschijnlijk opnieuw wat langer dan verwacht. Sommige marktdeskundigen voorspelden dit jaar al een opleving van de varkensprijs. Dat is niet uitgekomen door de economische crisis en andere factoren. Alleen een sterk herstel van de economie of een forse daling van het varkensaanbod kan de varkensprijs uit het dal halen. Wanneer één van deze factoren optreedt is niet te voorspellen. De Europese Commissie verwacht in de eerste heft van volgend jaar een praktisch gelijkblijven aanbod van vleesvarkens in Europa ten opzichte van dezelfde periode dit jaar. Bij een flink herstel van de varkensprijs kan de biggenprijs ook stijgen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    van den eijnden

    Op de slachtvarkensmarkt lijkt de verlaging te stopppen,er komen nog wel steeds teveel varkens maar voor de volgende week gaat de vleesverkoop niet veel verder onderuit. Hoewel de verkoopprijzen van de onderdelen slecht beperkt naar beneden zijn bijgesteld zijn de noteringen in veel landen met ongeveer 5 cent gezakt. Hopelijk zijn we hiermee voor de laatste weken van het jaar op het haalbare niveau terecht gekomen. Nu het dringen wordt om de varkens te plaatsen zien we het aantal oplegplaatsen binnenlands al wat teruglopen. Het aanbod per vermeerderaar loopt echter ook wat terug. Daarnaast is er volop vraag naar slachtbiggen.De biggen prijs is deze week daarom toch nog met € 0,50 naar boven bijgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.