Varkenshouderij

Achtergrond 222 x bekeken 16 reacties

DPP-biggenprijs zakt niet

Ondanks een krap aanbod van vleesvarkens blijft de DPP-biggenprijs deze week gelijk op 33 euro per stuk. Vleesvarkenshouders hebben weinig plekken vrij in hun stallen om biggen te plaatsen. Zij leveren niet veel vleesvarkens af, omdat de slachterijen er weinig nodig hebben door het uitvallen van slachtdagen. Het krappe aanbod van biggen houdt de biggenprijs overeind. De DPP-biggenprijs ligt deze week 7 euro per stuk lager dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer Harms

  Dat de dpp prijs 7 euro lager is als vorig jaar wil niks zeggen. (de toeslagen zijn erg veranderlijk pas geleden nog 6 euro van de toeslag in de dpp notering.)
  Ik denk dat je beter een grafiek van de nvv prijs kan maken.
  De nvv prijs is veel marktconformer.

 • no-profile-image

  mester

  Inderdaad toeslagen zijn niet te doen in nederland. Deze prijs laten maken voor de aankoop van nederlandse biggen, echt niet verantwoord, ik heb er vlug ergens anders besteld en zal dat de komende weken ook zo doen.

 • no-profile-image

  BOERKE

  ALS VLEUTEN DE VARKENSPRIJS MORGEN MAAR VERHOOGT DAN IS DE HOGE BIGGENPRIJS NIET ZO ERG. SLACHTERIJEN ZIJN OP DIT MOMENT NAAR VARKENS AAN HET ZOEKEN EN HET IS NOG LANG GEEN CARNEVAL! DUS OMHOOG MET DIE PRIJS.

 • no-profile-image

  ander boerke

  heb ook gehoort dat de slachthuizen de aantallen niet ingekocht krijgen die ze verwacht hadden door achterover te leunen . Dus omhoog die prijs en die varkens vast houden.

 • no-profile-image

  ynit

  ben net gebeld om de varkens te leveren voor zaterdag 2 jan 5dagen erderdan normaal

 • no-profile-image

  piet pietrain

  Vandaag nog een goed voorstel afmoeten wijzen ,omdat wij niet genoeg biggen hebben.

 • no-profile-image

  beertje

  als vleuten niet verhoogd lever ik 100 varkens minder als er eigenlijk weg hadden gemoeten. die 3 cent die vion gestolen heeft moet ik vlug terug hebben!

 • no-profile-image

  john

  varkens vasthouden heeft nauwelijks zin. de varkens komen dan een week later en zijn dan 4 kg zwaarder. uiteindelijk heeft de vion dan toch zijn zin 5 % geslacht gewicht meer van de opglegde biggen. een verdere prijsstijging kan dan uitblijven. nu flink doorleveren en een week leegstand is veel interessanter.. er komt dan geen extra vraag naar biggen en de kg prijzen zullen stijgen = beter saldo voor de vleesvarkenshouder. Over enkele weken komt de speendip voor de fokkers weer waardoor hier weer een plus gepakt wordt. iedereen tevreden toch.

 • no-profile-image

  BOERTJE

  JHON, ik zie lichter afleveren niet zitten. de kostprijs stijgt dan sterk. (bigkosten/kg groei) en ik denk dat er helemaal niet te veel vlees is, ook de slagerijen zitten in de tang van de boevenbende die zich winkeliers noemen. maar een oplossing heb ik jammer genoeg nog niet voorhanden

 • no-profile-image

  knor

  John, hoe vaak heb je nu hetzelfde verhaal afgedraaid. Stop er nu maar mee !!!
  Je hebt inmiddels je punt gemaakt !!!
  Boertje brabant heeft gelijk; licht leveren bij relatief dure biggen kost altijd geld.

 • no-profile-image

  boertje

  maar hoe gaan we de te lage opbrengsprijs nu verhogen. zeggen tegen de winkels dat er geen varkens meer overblijven met deze lage prijzen geloven ze niet,vion nog groter maken, bv door een fusie met tonnies en of een grote deense slager zie ik ook niet zo zitten, ( ik heb zelf het gevoel dat het met al die overnamens van de laatste jaren het er niet beter op is geworden, vion lijkt wel een prijsdrukker inplv een ptijszetter) de enige oplossong is op dit moment gelijke regels in heel europa en dan maar hopen dat wij het langer volhouden dan in andere landen. is ook niet alles maar ik weet op dit moment niets beter, wie wel?

 • no-profile-image

  john

  door de biggenkosten per kg geslacht gewicht.te verlagen verhogen we een andere kostenpost > opbrengstderving door overproductie. en wat is de opbrengst derving? berekende kostprijs - opbrengstprijs. geloof dat de werkelijke kostprijs ongeveer 1,50 per kg groei en ongeveer 50 euro per big.

  kostenpost overproductie = 13 euro / big
  of 30 cent per kg geslacht gewicht. bij de huidige gewichten van 93 kg laten we dus 28 euro per varken liggen. hiervan is nu 13 euro voor de zeugenhouder en 15 euro voor de vleesvarkenshouder. Dit is een moment opname!.

  over 2009:

  50 - 46 = 4 euro voor de zeugenhouder
  1,50 - 1,37 = 12 euro voor de vleesvarkenshouder

  over 2008

  50 - 42 = 8 verlies euro voor de zeugenhouder 1,50 - 1,50 = 0 verlies voor de vleesvarkenshouder.
  1,50 - 1,50 = 0 verlies. over 2 jaar gemiddeld ieder 50 / 50 dus.

  Wat ik aan wil geven is dat we door beperking van aan het aanbod onze berkende kostprijs kunnen halen en niet alleen van de 10% beste zoals nu het geval is!. en die omslag wordt gemaakt binnen 10 % over of 10% tekort.

 • no-profile-image

  john

  klein foutje in de berekening. over 2008 heeft zeugenhouder een verlies van 8 en de vleesvarkenshouder een plus van 8. over 2009 heeft de zeugenhouder een verlies van vier en de vleesvarkenshouder een verlies van 8. over twee jaar gemiddeld een verlies van 6 voor de zeugenhouder en geen opbrengstderving voor de vleesvarkenshouder.

  Maar de trend is nu dat de er meer balans komt op de biggenmarkt (vraag/aanbod) dit wordt voorals veroorzaakt door een dalende biggenproductieen betere export. Hierdoor wordt het verschil kleiner. er is nu een verstoring op de vleesmarkt. aanbod vlees is groter dan vraag. Door het aanbod aan vlees te beperken zal de prijs weer stijgen. en het is aan jullie of jullie wachten op de fokkers zodat jullie over 9 maanden minder varkens afleveren maar wel een dure big of dat jullie al eerder in actie komen!

 • no-profile-image

  boerke

  jhon, ik geloof niet dat er teveel vlees is, dus jou oplossing zie ik ook niet zitten, iemand anders een idee? allemaal nog de beste wensen trouwens, en dat we een beetje marge van de boevenbende mogen terugpakken

 • no-profile-image

  john

  eieren waren er ook nooit te veel.. nu is in europa de productie met nog geen 5% gedaald en de marge verdubbeld.. maar de prijzen moeten niet doorschieten want dan gaan de afnemers zoeken naar andere oplossingen om hun producten te maken en stort de markt weer in. Het is de kunst om de productie zo af te stemmen dat gewoon de kostprijs + 10% marge betaald wordt. dan kan iedereen overleven zonder die schaalvergroting. beter voor boer, dier en milieu. Maar alleen al in nederland zijn we met 3000 varkenshouders in het buitenland nog veel meer! waarschijnlijk komen die nooit op een lijn. Dus het zal toch die ratrace blijven om het goedkoopste varken zodat andere partijen van ons kunnen blijven profiteren! Maar wat maakt die andere partijen sterk? mijn inziens hebben al die andere partijen hebben in beeld hoeveel varkens er elke week geslacht gaan worden en bepalen zo de prijs. Welke producent weet hier hoeveel varkens er volgende week geslacht gaan worden, en de week daarop etc. Onze afnemers weten het precies alleen wij als producenten weten niet hoeveel we produceren en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Ik heb al eerder aangekaart om naast de gemiddelde uitbetalings prijs (nvv) ook de technische aantallen te gaan verzamelen, en kenbaar te maken aan de producenten. Dan hebben wij ook kennis. en kennis is macht!

 • no-profile-image

  Jan

  Gelukkig nieuwjaar, John !!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.