Varkenshouderij

Achtergrond 7 reacties

Vreemde import, vreemde prijzen

Wekelijks vertrekken 50-60 vrachtwagens varkens vanuit Nederland naar Hongarije. Dat zijn er minstens 20 meer dan in augustus. Hoe kan dat, bij een lagere prijs in Hongarije dan in Nederland?

Het Productschap Vee, Vlees en Eieren publiceert wekelijks de Nederlandse exportcijfers voor biggen en vleesvarkens. Erg interessante informatie op. In de eerste 42 weken van 2009 worden er wekelijks 3.000 biggen én 7.400 vleesvarkens vanuit Nederland naar Hongarije afgezet. Nadere bestudering van de export van vleesvarkens levert interessante informatie op: tot en met juli/augustus worden er wekelijks een 6.500-7.000 vleesvarkens richting Hongarije afgezet. En dan is er opeens een sterke toename. Vanaf week 35 tot en met nu, worden wekelijks 10.000 vleesvarkens naar Hongarije gereden. Dat zijn zomaar 50-60 vrachtwagens! Ik als varkenshouder in Hongarije concludeer daaruit dat het aantal vleesvarkens in Hongarije ontoereikend is. En zeker als je daarbij in ogenschouw neemt dat er in Hongarije wekelijks ’slechts’ een 65.000 tot 75.000 varkens worden geslacht.

Varkenstekort in Hongarije

Varkenstekort in Hongarije
Als je dan de verkoopprijs af varkensbedrijf Hongarije én de varkensprijs ’Vleuten Levend’ gaat bekijken, zie je vanaf week 35 iets gebeuren. Let op: vanaf week 35 gaan er héél erg veel vleesvarkens naar Hongarije; dus daar is een tekort. Vanaf die week 35 gaat de varkensprijs hard naar beneden. Ja, tuurlijk, dat gebeurt elk jaar en is logisch in de nazomer. Toch? Of toch niet? Er zijn in Hongarije 10.000 varkens per week nodig, op een aantal van 65.000-75.000 slachtingen per week. Hoezo is het dan logisch dat de prijs sterk moet zakken? Daling van de consumptie? Maar waarom zijn die 10.000 varkens per week dan nodig? Vanaf week 35 tot en met nu zakte de Hongaarse prijs met 50 forint per kilo. Vleuten Levend doet omgerekend exact dezelfde daling.

Deze prijsvorming stinkt!

De prijs Vleuten Levend is inclusief 6 procent btw. Deze week doet Vleuten 1 euro per levende kilo. Dus zonder btw is dat circa € 0,95. Inschattend dat een vrachtje naar Hongarije circa €3.000 kost, en er 22 ton levende varkens op de auto gaat, kost het transport €0,14 per kilo levend-gewicht. Dan is de prijs inkoop+transport al € 1,09. Pas op: dat is zonder commissies en eventuele toeslagen óp de beursprijs. De Hongaarse prijs is deze week € 1,05 (exclusief 25 procent btw) per kg levend-gewicht. Ra ra, hoe kan dat? Ik snap het niet, en met mij velen niet. Desondanks komen er wekelijks 10.000 vleesvarkens deze kant op. Dat dit ’alleen maar de economische werking van de vrije markt is’, gaat er bij mij niet in. Degene die dit logisch kan uitleggen, nodig ik van harte uit om te reageren.

Rare jongens, die Nederlandse varkenshouders

Overigens snap ik ook de Nederlandse varkenshouders niet helemaal. Na Duitsland is Hongarije de tweede exportmarkt voor Nederlandse varkens. In Hongarije zijn te weinig varkens én het wordt kouder, dus de vraag naar varkensvlees neemt verder toe. Omdat jullie de markt onvoldoende inzichtelijk hebben, blijken zwets-verhalen nog steeds kans van slagen hebben. Een tip: ken je afzetmarkt en kijk wekelijks op www.pve.nl, dan klikken op varkens, dan klikken op markt, dan klikken op uitvoer. Kost je 1 minuut per week. Kennis is macht. Macht is geld. En dat met 1 minuut werk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mester

  Allereerst zeg je in de aanhef dat de varkens in Hongarije goedkoper zijn. Vervolgens zeg je in je verhaal dat Vleuten 1 euro doet en Hongarije 1.05 euro per kg levend. Dus Hongarije is wel iets duurder. 2 Binnenlandse markt wordt laag gehouden, dit doet Vion ook in Nederland om vervolgens duurdere aanvullensd varkens uit b.v. België te halen. Dit is een strategie puur voor de winst. Verder weet ik het ook niet.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Ergens een beetje gerommel met de BTW?

 • no-profile-image

  Patrick

  Ronald,
  Inderdaad deze zaak op zen ene kant bekeken begrijpt niemand dat al lang niet meer .
  Waar ligt dan het verschil hoe kan een luxe vracht renderen in een armzalig land ???
  een ding weet ik wel: BTW.
  Je schreef het al in een vorige blog maar er is veel meer , BTW kassa zijn leeg .
  Je zou als Hongaars slachthuis wel dom moeten zijn om met de malemolen van een lege staatkas mee te draaien.
  In Hongarije 300ft + afa als ik deze morgen goed heb gehoord van een mester in Jaszbereny , dat maakt 375 ft en een hele hoop omzet-ellende in een markt zonder roerend kapitaal en te
  dure intresten.
  En aangezien Hongarije zwart draait in vooral vleeshandel is BTW draaien voor slachthuizen een hoop ellende.
  Maar eigenlijk voor de gehele economie een akkerbouwer die op heden zen BTW nog moet krijgen van mestoffen en... meer aangekocht in het Voorjaar
  Momenteel betekend dit een btwomzet van een 3kwartjaar die je dient op te hoesten.
  Btw ontvangers halen de schouders op wanneer je vraagt wanneer er geld in de kassa gaat zijn om te betalen.
  Dus in het zwart verkopen en officeel moeten aankopen , in Hongarije kan dat maar dan koop je beter niet aan in Hongarije.
  ONDERGANG VAN DE VARKENSECONOMIE TOT SPIJT WIE ZICH HIER KOPZORGEN MOET OVER MAKEN.
  ik alvast niet ondernemen in Hongarije is moeilijk om een luky visie voor je eigen te maken maar soms lukt het wel eens... .

  Mvg,

 • no-profile-image

  toe

  Toeval of niet?Laat nu net die transporteur annex varkenshouder uit lierop, die een dwangsom van 9 miljoen euro aan zijn broek heeft hangen heel veel varkens naar Hongarije exporteren!!!

 • no-profile-image

  Gerad De Boer

  Toe Val
  Gansters zoeken gansters en mogelijks wel enige dekmantel voor de ganster van hun truck Wash ...

 • no-profile-image

  zieke

  Slachterijen kopen koppels buiten hun klantenbestand altijd fors duurder in, dan komt er geen onrust bij de klanten. VION doet dat al jaren in NL. Zelfs toen ze na de sluiting Meppel vrijwel geen varkens meer vanuit Noord NL kregen, hebben ze zich op deze positie beraden. Inmiddels kopen ze er weer tientallen auto's vol, fors boven hun eigen bordesprijs. En maar blijven lullen dat boeren er niets van begrijpen.

 • no-profile-image

  P. Boone

  Hier gaat het over een intracommunautaire levering, Nederland leverd varkens aan Hongarije. Hier zijn andere BTW regels op van toepassing, nl. over de varkens wordt in NL het 0%-tarief gerekend. In het land van aankomst moet dan het daar geldende belastingtarief over de levering afgerekend worden bij de belastingdienst. Dus als het goed is wordt over deze leveringen door de ontvanger gewoon die genoemde 25% BTW betaald aan de belastingdienst, die hij vervolgens weer ergens kan terugvragen/wegstrepen bij de BTW-opgaaf. En zo blijven deze NL-varkens nog steeds duurder dan hun Hongaarse vriendjes.
  Ik weet niet hoe de BTW werkt in Hongarije, maar als je BTW betaald over je aankoop en je ontvangt BTW over je verkoop, dan moet je toch BTW afdragen aan de belastingdienst en juist niet terug krijgen? Of verkopen de slachthuizen voor minder dan dat zij aankopen? Zij moeten dat hopelijk geen 3-kwart jaar voor financieren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.