Varkenshouderij

Achtergrond 467 x bekeken 5 reacties

Verlaging antibioticagebruik te vrijblijvend

Het antibioticagebruik op veel bedrijven is nog te hoog, veelal door een gebrekkige basishygiëne. Als niemand deze handschoen oppakt, pakt de minister wel door. En dat wil niemand toch?

Het terugdringen van het antibioticagebruik is hot. Op tal van bijeenkomsten staat het onderwerp prominent op de agenda. Zo ook vorige week vrijdag op het symposium van dierenartsenpraktijk de Lintjeshof. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de praktijk gaven zes sprekers hun visie op de varkenshouderij, waarbij er vooral veel aandacht uitging naar het antibioticagebruik in de varkenshouderij.

Op de bijeenkomst werden voorbeelden gegeven van bedrijven die met een goed hygiënebeleid en/of een strak vaccinatieregime het antibioticagebruik hebben teruggedrongen. Dit beeld werd ook bevestigd door dierenarts Frans Dirven. Hij toonde een grafiek waaruit af te lezen was dat de Lintjeshof steeds meer geld verdient met het verkopen van vaccins en steeds minder met de verkoop van antibiotica. Dat is een goede ontwikkeling. Gelet op het feit dat de Lintjeshof een derde van de Nederlandse varkensstapel onder zijn hoede heeft, is dit zeker een duidelijk signaal.

Haperende hygiëne

Ondanks de positieve trend die Frans Dirven schetste, waren de sprekers het er over eens dat het antibioticagebruik op veel bedrijven nog te hoog is. Volgens DLV directeur Paul Bens is een gebrekkige basishygiëne daar deels de oorzaak van. Op 80 procent van de Nederlandse bedrijven zijn zaken als een schone-vuile weg en het goed managen van dierstromen volgens hem niet op orde.

Sector moet zelf in actie komen

Dat het antibioticagebruik veel lager kan, zegt ook Jurgen van Leuteren van dierenartsenpraktijk de Oosthof deze week in Boerderij: ”Als de sector écht de handschoen oppakt, dan kan het gebruik binnen vijf jaar worden gehalveerd.”
Hier zit echter ook meteen het grote probleem. De sector pakt de handschoen namelijk maar half op. Ondanks de goede bedoelingen van de diverse partijen is er niemand die echt verantwoordelijkheid neemt voor dit dossier.
De noodzaak voor zo’n regisseur word echter steeds groter. Als de sector het niet oppakt, gaat de minister namelijk ingrijpen. Dat is zo langzamerhand wel duidelijk. Bij een dergelijk ingrijpen is niemand gebaat. Veel beter is het om als sector zelf goede sier te maken met het terugdringen van het gebruik.

Sanctie op te ruim gebruik van antibiotica

Een ander punt is dat het terugdringen van antibiotica erg vrijblijvend is. Boeren die veel antibiotica gebruiken - of dierenartsen die veel voorschrijven - worden niet bestraft. Uiteindelijk is geld de beste manier om iets te sturen. Het zou goed zijn als varkenshouders die structureel te veel antibiotica gebruiken, een sanctie krijgen opgelegd. Dat zou via IKB geregeld kunnen worden.
Een andere mogelijkheid is dat slachterijen dit gaan reguleren. Deze bedrijven kunnen het in deze tijd niet meer uitleggen dat ze nog altijd varkens verwerken die erg veel antibiotica hebben gehad, ook al zijn de wachttijden door de bewuste varkenshouder netjes in acht genomen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  Voor veel bedrijven is het preventief inzetten van antibiotica (pulsen) de verzekeringspremie voor een goed resultaat en een probleemloze opfok van gespeende biggen. Tijdens het pulsen wordt een kleine hoeveelheid antibiotica toegevoegd aan het drinkwater en zijn de biggen 'beschermd', problemen worden onderdrukt maar er wordt nauwelijks weerstand opgebouwd. Het grote probleem komt op het moment dat er gestopt wordt met pulsen. De biggen krijgen volop met de ziektekiemen te maken met als gevolg een hogere uitval. Uit eigen ervaring weet ik dat deze piek met extra uitval ongeveer 6 weken duurt. De jongste gespeende biggen bouwen dus wel de gewenste weerstand op. Wat ik wil zeggen is dat bedrijven die willen stoppen met pulsen het beste nu de overstap kunnen maken. Met deze biggenprijzen is de extra uitval nog niet zo'n ramp.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  John uit Brabant, je geeft aan dat veel bedrijven kiezen voor pulsen tijdens de biggenopfok. Het stoppen hiermee zou zorgen voor extra uitval gedurende 6 weken.
  Houdt dit dan niet in dat een bedrijf dat op deze manier werkt en zijn biggen zelf met de antibiotica er doorheen sleept, het probleem vervolgens bij de mester neerlegt? Of moet deze dan ook maar doorgaan met 'pulsen'?
  Ik ben zelf zeugenhouder en vind dat je met je vingers van de antibiotica af moet blijven, tenzij het natuurlijk niet anders kan. Er moet dan sprake zijn van een duidelijk ziektebeeld wat gericht met een antibiotica te behandelen is, individuele behandeling heeft dan nog de voorkeur. Wij zijn zelf al jaren erg terughoudend met antibiotica en hebben weinig tot geen problemen in de biggenopfok. Ook in de mesterij doen de dieren het probleemloos. Ik denk dat er voor veel bedrijven nog veel te winnen is door beter management op diergezondheid. En dit gaat verder dan ontsmetten en all in all out, denk b.v. aan voeding van de zeugen, entschema's, biestvoorziening e.d. zo is er nog wel een hele waslijst op te noemen. Kortom zorg dat je zelf je zaakjes op orde hebt en grijp pas in het uiterste geval naar de antibiotica, uiteindelijk zal iedereen hier bij gebaat zijn.

 • no-profile-image

  john

  In veel gevallen worden de biggen op de mesterij nog een of twee weken doorgekuurd daarna is het eigen imuun systeem op volle sterkte en lukt de rest van de mestperiode wel... de varkens maken dan nog vele ziektes mee wat denk ik toch nog groei kost. Zelf heb ik sinds de omschakeling in het "voorjaar" niet meer hoeven kuren. 1 potje ampiciline per twee weken is nu voldoende op 300 zeugen.

 • no-profile-image

  gerard

  gedegen wateronderzoek [selko], goed voer en aanzuren heeft bij ons veel goed gedaan
  sinds die tijd veel minder problemen
  en dus veel minder antibiotica

 • no-profile-image

  jan groen

  luister eens wat dr Leo van Leengoed en Anita Hoofs te vertellen hebben over een hogere gezondheidsstatus en begin bij het begin : lucht -water -voer , dat zijn de 3 belangrijkste factoren , die moeten in orde zijn en dan komt HYGIENE : = ratten , muizen , vliegen , honden , katten en de boer zelf , dat zijn de ergste ziekte overdragers in het bedrijf : PROBEER EERST DIT VOOR MEKAAR TE KRIJGEN EN GRIJP DAN NAAR ANTIBIOTICA !!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.