Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Varkensstapel krimpt angstig snel

De varkenspopulatie in Hongarije is wéér gedaald, blijkt uit de laatste varkenstelling. Enorme aantallen varkens gaan er wekelijks heen vanuit Nederland. En de prijzen? Die dalen nog steeds.

De varkenshouderij in voormalig Oost-Europa is al enige jaren op wintersportvakantie, om het zo te zeggen… Het aantal varkens schiet namelijk met een duizelingwekkende vaart naar beneden, vergelijkbaar met de snelheid van een geoefende wintersporter die de skipiste afzoeft. De gemiddelde Oost-Europeaan voelt zich absoluut prettig op skivakantie, hij of zij draait immers de hand niet om voor een paar borreltjes (van die 50 procent alcohol bevattende vuurwaterdrankjes) in de après-ski-hut.

Krimpende varkensstapels in Oost-Europa

Het aantal varkens in de Oost-Europese landen blijft dus afnemen. Zo ook de Hongaarse varkenspopulatie. De telling van juni 2009 meldt nog maar 3,18 miljoen varkens, een daling van 500.000 stuks (14 procent) ten opzichte van vorig jaar juni. Polen en Tsjechië melden ook sterk dalende varkensaantallen per augustus 2009: daar is de daling 6 tot 10 procent.

Varkens in de achtertuin

De daling van het aantal varkens in voormalig Oost-Europa blijft naar mijn mening nog wel even doorzetten. Zo zit in Hongarije nog steeds een 30 procent van de varkens in ‘de achtertuin’. Ik heb géén precieze data hoe dat in Polen en Tsjechie is, maar ik kan me voorstellen dat ook daar nog enorme aantallen varkens in de achtertuin liggen, bij piepkleine ‘varkensbedrijfjes’ dus. De daling van de varkensstapel bij zulke varkenshouders was in Hongarije het laatste jaar 20 procent. Bij de échte varkensbedrijven was dat 10 procent.

Elke week 20.000 varkens naar Oost-Europa

De daling van de varkensbestanden blijkt overduidelijk uit de Nederlandse exportcijfers die het Productschap Vee, Vlees en Eieren wekelijks publiceert. De laatste 1-2 maanden gaan er per week tot wel 20.000 vleesvarkens naar voormalig Oost-Europa. Dat zijn minimaal 100 auto’s! Alleen al vanuit Nederland. Ik wil pertinent voorkomen dat ik als een negatieveling word afgeschilderd, want van nature ben ik een positieveling. Desondanks moet ik opnieuw vaststellen dat het mij zéér vreemd voorkomt dat als er in bepaalde landen een dusdanig groot tekort aan varkens(vlees) is, de prijzen niet substantieel hoger komen te liggen. Natuurlijk ben ik ook niet stom, de financiële crisis zal ongetwijfeld de vleesconsumptie verlaagd hebben. Toch? Althans, dat moet ik continu lezen en aanhoren als excuus waarom de varkensprijs daalt. Maar... waarom importeert men dan 100 auto’s varkens per week? Dan is er toch vraag naar die varkens?

Nederlandse varkenshouderij geeft varkens gewoon mee

Wat ik graag met mijn weblog(s) wil bereiken, is dat de Nederlandse varkenshouders (zij zijn immers één van de grootste exporteurs in Europa én hebben dus effect op de Europese varkensprijzen) zich beter gaan afvragen waar hun varkens naar toegaan, en hoe hun afzetmarkt daadwerkelijk in elkaar zit. Ik hoop dat de Nederlandse varkenshouders hun afzetmarkten veel beter leren kennen; want ik heb stellig de indruk dat men gewoon de varkens meegeeft. Ik verbaas me er nog steeds over dat er varkenshouders zijn die niet weten dat landen als Hongarije en Roemenië bij de Europese Unie horen... Zijn die mensen afgesloten van tv en internet, of wat gaat er fout? Mensen, ga op zoek naar onafhankelijke (!) informatie en spendeer er wekelijks een uurtje aan om te kijken wat de varkensmarkten in Europa doen. Een uurtje per week doet al een wereld voor je opengaan. Dus men hoeft niet Vion te verwijten dat ze te weinig betalen, men moet zichzelf eerlijk afvragen of je de varkens niet week in week uit te makkelijk afgeeft. That’s easy. Kijk, geef ik toch een positieve insteek aan deze weblog!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Ronald Oost Europa toeval af niet toch geloof ik dat ieder land wel zen eigen typische franjes aan het negatieve plaatje heeft kleven .
  Maar Hongarije :
  Ik kwam in 1986 voor de eerste maal op een Hongaars varkensbedrijf in de aanloop van de aankoop in 1993 zag ik Babolna - környe -Mezöheyges - Sarvas - Vestö - ... .
  van 1993 tot europa een feit was kon de varkens en vleesverwerkende sector rekenen op behoorlijke landelijke subsidies genoeg om net de boel en het goed samenhangend marktsysteem blijvend en stabiel draaiende te houden. En iedereen keek uit naar de echte koppeling iedereen dacht Europa de kip met de gouden eieren zal ons wel redden om ons op dat Europees elan te brengen mbt te doen megainvesteringen voor drijfmest - stalinfrastructuur enz.
  Een geintegreerde subsidiemaffia ( bij zowel slachthuizen als grote varkensbedrijven) hebben die subsidies echter voor andere doeleinden aangewend(mooi voorbeeld oa slachthuis Gyöngyös) . Een regering (vooral MSZP)die ook weing te doen wou hebben met varkens heeft daarzeker ook aan meegeholpen . Europa was er en foetsy het geld was weg nog voor het er was.
  Een volledige aftakeling van ,,het systeem" die al jaren voor enige stabiliteit zorgde was het eerstgebeurde gevolg. Daarop is de handel zich gaan moeien met de overgebleven markt .
  Dat enige graantje die voor een varkensboer nog zou kunnen overblijven is daarom ook weg . Vroeger als grote leverde je direct soms duizend en meer stuks per week 24000 op jaarbasisis direct KEIHARD onderhandelen was dat (slachthuizen hadden je ook nodig voor een verzekerde aanvoer)Als je nu duizend(en )stuks dient aan te bieden kan je niet anders dan de handel paseren die er ook nog iets moet voor hebben.En in het slechtste geval ze de grens zien overgaan richting Roemenie enz in een handelsconstructie zonder BTW terwijl je kostenconstructie vooral met BTW waren .
  Sinds de handel en een sterk versnipperde bedrijvenpopulatie in zowel productie als vleesverwerkende sectoren erop zit slinkt de toekomst van de Hongaarse varkensteelt zienderogen.
  Een handel die (oa gestuwd door de BTW mazen van het EU net) niet anders wil dan Europees handelen en niet Hongaars helpt de boel nog versneld om zeep helpen.
  marktprijs :285 ft + (btw).
  Productiekosten :je kan dan goed bezig zijn met brijvoer - fermentatie(ook Hongaren kennen dat) en andere ideen waar je positief over ingesteld bent om de DIRECTE kostprijs in de hand te hebben topz marktprijs , dit land heeft nog andere aderuilatingen die je als bedrijf in de extra kosten jagen .
  Het netto opbrengstplaatje ook in de akkerbouw Akkerbouw kleurt gauw positief de echte kostenfactuur komt echter erna door allerlei Hongaarse kosten die extra zijn en niet altijd evident voor Europa.
  Hets is al jaren zo e op vandaag niets anders :
  directe Kostprijs minstens 330 ft
  Kostprijs na totaalinzicht minstens 380 ft
  Stalafschrijving - extra investeringen enz.
  Je zal niet overhouden op basis 2 jaar als ze niet boven 400 ft staan
  Daar dit stillaan doordringt bij iedereen heeft en zal tot gevolg hebben de populatie alsmaar verder zal slinken en daarbij zal de handel ervoor zorgen dat deze de landelijke prijs niet omhoogdrijft.
  Er zal wel echt een vreselijke(:::)ziekte moeten ontstaan in de exporterende landen om ooit eens die prijs naar 400 ft te brengen .
  Tot hier en dan heb ik het nog niet gehad over de Hongaarse zeugenhouderij die door het extreme klimaat en de daaraangekoppelde slechte worpindex ook zijn inbreng heeft in de slechte opbrengstprijzen vleesvarkens .
  In zo een land waarom kregen importbiggen de bovenhand ???? ...

 • no-profile-image

  Jan

  Ronald, ik spendeer meer dan een uur per week aan "research" over prijzen e.d.
  mijn varkens gaan al langere tijd voor export naar Duitsland, maar ook daar moet ik na al miijn onderzoek genoegen nemen met de prijs die men mij wil gunnen. Dat kun je volgens mij niet doorbreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.