Varkenshouderij

Achtergrond 2524 x bekeken 14 reacties

Preferent KI misleidt klanten

Preferent KI schrijft in haar nieuwsbrief Biggy info dat zij nog steeds Deense Duroc-beren aankoopt. Dit blijkt niet correct te zijn.

In de laatste Biggy info van Preferent KI probeert het management meer duidelijkheid te scheppen over de Duroc-beer. Preferent KI noemt dit de GeDu-beer, een afkorting voor Van Gennip Duroc. De ki-organisatie krijgt vragen van varkenshouders. Zij is sinds begin 2009 geblokkeerd door Dansk Svineproduktion en kan geen beren meer in Denemarken kopen.
Volgens Dansk Svineproduktion heeft Preferent KI de afgesproken regels overtreden wat betreft het gebruik van de genetica en royalty’s niet afgedragen.

Informatie in Biggy info

In de nieuwsbrief staat letterlijk: ‘Het is van belang te weten dat Preferent KI nog steeds Deense Duroc-beren aankoopt’. Dit is pertinent onjuist. Sinds begin dit jaar staat Preferent KI op de zwarte lijst van Danske Svineproduktion. De ki-organisatie kan geen genetica meer kopen in Denemarken.

Reactie van Danske Svineproduktion

Steen Petersen, directeur Research & Development van Danske Svineproduktion, is des duivels over hetgeen Preferent KI stelt in de nieuwsbrief. ,,Het is één grote leugen dat zij Deense genetica koopt. Er is niet één woord van waar. Preferent KI heeft genetica van ons gestolen zonder te betalen. Ik zal er alles aan doen om de organisatie permanent op de zwarte lijst te houden.” Dit laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Suggestie wekken bij afnemers

In een tweede zinsnede in de nieuwsbrief wordt een suggestie gewekt door te stellen: ,,Op dit moment krijgt Preferent KI de GeDu-beer aangevoerd via een Duitse fokker die gebruik maakt van Deense genetica.” Het nodige speurwerk van Boerderij levert op dat Preferent KI op dit moment Duroc-beren koopt bij twee Duitse fokkers. Petersen van Danske Svineproduction geeft aan dat hij niet kan achterhalen of dit daadwerkelijk zo is, maar betwijfelt ten zeerste of het überhaupt genetica is uit zijn fokprogramma.

Geen of slechts iets Deens bloed

In de plaats Brammer in de deelstaat Sleeswijk-Holstein heeft Jürgen Rohwer een bedrijf waar hij Duroc-beren fokt. De zeugenstapel is opgebouwd uit Canadese en Zwitserse genetica. Er is nooit Deense genetica gebruikt.
Het tweede bedrijf is van Manfred Schaaf en Arno Scheld in Kirtorf-Wahlen in de deelstaat Hessen. De zeugenstapel van Schaaf-Scheld is opgebouwd uit Canadese en Oostenrijkse genetica met in het verleden wat Deens bloed. Beide bedrijven bevestigen de verkoop van beren aan Preferent KI.

Reactie van Preferent KI

Uiteindelijk bevestigen Kor Mast, algemeen directeur van Preferent KI en Peter Bakkers, hoofd productie, dat zij op bovengenoemde Duitse bedrijven nu Duroc-beren kopen.
Op de vraag waar Preferent KI dan Deense Duroc-beren aankoopt, geven ze uiteindelijk toe in Denemarken géén beren meer te kunnen kopen.

Marktaandeel behouden

Momenteel is sperma van Deense Duroc-beren veelgevraagd. Logisch dat Preferent KI mee wil liften op deze afzet. Zij was immers de eerste organisatie die de Deense Duroc naar Nederland haalde. Maar dan moet ze haar klanten niet misleiden door te stellen of te suggereren dat zij nu nog steeds Deense Duroc in de stallen krijgen.

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE010128D01
 • GXDOWNLOADS-BOE010128D02

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  In het verleden heeft preferent dus nog de echte deense duroc ingezet.. Nu is mijn vraag of klanten van preferent verslechteringen van de technische resulktaten zien, volgens de critici moeten de varkens slechter prikken, minder hard groeien en een slechtere voerconversie hebben dan een jaar geleden. Als dat werkelijk zo is heeft preferent iets uit te leggen, zijn de resultaten hetelfde of misschien beter? dan hoeven we ons ook niet zo druk te maken over die deense duroc. Neem dan die duitse duroc en houd de royalty's in eigen zak.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik heb respect voor de Denen. Ze hebben verstand van zaken en hebben hele beste varkens. De deense duroc hoord bij de beste in de wereld. Hypor heeft onlangs een super zet gedaan door Shade Oak Duroc in canada te kopen. Daarmee zijn ze in bezit gekomen van een hele beste populatie durocs. PIC en een aantal andere fokkerijgroeperingen hebben ook grote aantallen goeie durocs. Het lijkt me sterk dat er veel verschil tussen al die goeperingen zit.

 • no-profile-image

  Wim Grootspraak

  Zitten we als varkenshouderij te wachten op soap? Er zijn al zoveel soapbladen!
  Dit kan de boerderij veel leden kosten, want we willen geen 'duur' soap blad.
  Wat is de drive van dit artikel?

 • no-profile-image

  jan

  oplichting!!

 • no-profile-image

  wacht nog eventjes met klant

  klopt het verder wel bij deze club, of zijn er nog meer onwaarheden of slechte reseltaten bekend.

 • no-profile-image

  Piet

  Ik vind dit artikel ook helemaal passen bij een roddelblad, maar niet bij een onafhankelijk vakblad ! Dit gaat volgens mij alle perken te buiten. Ik weet niet alle in en outs van de duroc, maar de toon waarin het geschreven is, heeft meer weg van een bedrijf kapot proberen te maken ! Je moet wel een hele erge hekel hebben aan dit bedrijf om het zo neer te schrijven. Of wordt deze journalist betaald door de concurrent ? Kor Mast ken ik niet zo goed, maar de heren Bakkers en v Gennip hebben dit absoluut niet verdiend. Sterker nog, we zouden ze dankbaar moeten zijn ! Als zij de duroc niet naar Nederland gehaald hadden, hadden we misschien nu nog met de topigs produkten en een paar pietrains gezeten. En zijn dat nu niet de produkten waardoor mede de vleesvarkensresultaten 10 jaar stil gestaan hebben ? Dank zij de gennip duroc heb ik uitstekende resultaten. En daar ben ik dankbaar voor. Dat zou heel varkenshoudend nederland moeten zijn !

 • no-profile-image

  .

  Zij was immers de eerste organisatie die de Deense Duroc naar Nederland haalde.!!!!!!!!!!!!!! Maar dan moet ze haar klanten niet misleiden door te stellen of te suggereren dat zij nu nog steeds Deense Duroc in de stallen krijgen. Tja..!?!?!?!? Eerlijk zijn duurt het langst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  ronald

  Artikel is inderdaad nogal ongepast aangezet. Ik koop Duroc biggen van de zeugenbedrijven van Van Gennip, en die gaan gewoon prima op onze mesterijen. Veel en veel beter dan de Pietrain biggen, die ik (achteraf helaas) ook 2 keer heb geprobeerd... never again. En of het nu een Deense, Duitse, Canadese of gekruiste Duroc is interesseert mij niks. De GeDu is goed.

 • no-profile-image

  Winterse

  De komkommertijd is kennelijk nog niet voorbij.

 • no-profile-image

  Brabants boerke

  Ik insemineer al geruime tijd de Preferent Duroc. Over 3 weken ga ik de eerste kop leveren. Wat mij al duidelijk is dat ze zeker niet minder voer opnemen dan de Tempo die ik eerst had en dat ze eerder aan hun gewicht zijn, egaal zijn, minder uitval geven.

  Varkens Ki NL zag dit aankomen maar waren te laat met het invoeren van beren uit Denemarken en verloren marktaandeel. Aangezien iemand uit de top van Varkens KI NL goed bevriend is met iemand uit Denemarkens is er een spelletje opgezet om Preferent te boycotten. Uit betrouwbare kring heb ik dit kunnen vernemen en heb het niet van Preferent gehoord. Ik verwijt ook Boerderij dat ze meedoen met het "shownieuws" in varkensland.
  Overigens zal ik niet overstappen naar Varkens KI NL als de preferent beer niet bevalt maar stap ik dan over naar Klasse KI of FCN. Er wordt een vies spelletje neergezet richting Preferent is mijn info zover.

  Ik ken overigens een aantal mesters die de DD van Preferent hebben liggen en die zitten met beperkt voeren boven de 850 gram groei en roepen over deze kruising. Waar ligt nu het probleem, Martin ten Hooven ????

 • no-profile-image

  knor

  Het gaat er in dit geval niet om welke duroc beter of slechter is. Het gaat erom dat preferent KI de waarheid moet vertellen, en de waarheid is dus dat hun beren niet uit Denemarken komen.
  Deze aktie is slecht voor het vertrouwen in deze KI organisatie. Ik weet wel dat de canadese Duroc die Hypor een aantal jaren geleden importeerde niet best was. Het leke net wilde zwijnen met die spitse ruggen.

 • no-profile-image

  strontboer

  Echt onafhankelijk lijkt dit artikel niet. Er wordt wel heel erg negatief geschreven over de gang van zaken en het is voor de boerderij wel heel belangrijk om dit allemaal zo goed uit te zoeken. Dit zal een andere KI organisatie heel fijn vinden. Die kunnen zelf al jaren geen fatsoenlijk sperma verkopen en verliezen alleen maar marktaandeel.
  Schandalig dat jullie als onafhankelijke boerderij hier aan meewerken.

 • no-profile-image

  eerlijk mesten

  Als je kijkt naar de verhalen blijkt dat niet alleen de inhoud niet klopt, ook de kwaliteit van het sperma is niet ok. Meerdere fokkers zitten met te veel terugkomers. Uit onderzoek van de GD. blijkt dat er sperma geleverd is dat niet aan de eisen voldoet. Geen boer die zelf een microscoop heeft; het vertrouwen moet er zijn dat wat er geleverd wordt 100% goed is en van de juiste beer.
  Zaak is dat wat je vraagt en betaald ook geleverd moet krijgen.
  Dit is niet gebeurd en de regels van fatsoenlijke en eerlijk zaken doen zijn op een grove manier geschonden.
  Inmiddels hebben wij 3000 varkens geleverd vanuit deze kruising ( topigs 20 *Gedu of wat er in die pot zit). Borgen komen met beperken niet aan 55 % gelten 56.3 % .
  Blij dat deze levend de grens over kunnen.
  Afgelopen week stond er bij de citaten in de boerderij"topigs * deense duroc worst een drama, vlg een vlaamse varkenshouder, en deze heeft gelijk.
  Wacht maar af , deense biggen met maternale genetica gaan het maken en niet de combinatie topigs * gedu .

 • no-profile-image

  Brabants Boerke

  Sperma van Duroc beren is over het algemeen minder lang houdbaar dan ander sperma. Dat is bekend. Ligt dus niet aan de KI maar aan het ras.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.