Varkenshouderij

Achtergrond 494 x bekeken 1 reactie

Open dag Kamps de Wild in teken kiezen voor zekerheid

Boeren en loonwerkers vergapen zich aan maaidorsers van Claas op de open dagen van mechanisatiebedrijf Kamps de Wild in het Gelderse Zevenaar.

Directeur Erwin Ros koos voor twee thema’s: de graanteelt en kiezen voor zekerheid. "Boeren zien dat markten beweeglijker worden en zoeken de zekerheid van sterke merken. De graanteelt staat sinds de hoge prijzen van 2007 en toenemende focus op kwaliteit ook in de belangstelling. Boeren besluiten vaker graan te telen, en willen de kwaliteit in de hand houden door vaker zelf te dorsen."
Naast Claas-machines zijn tevens machines van onder meer Kaweco, Amazone, McHale te bewonderen. De open dagen lopen tot en met 26 november. Foto Theo Kock

Kerststerteler Erik Janssen van het Bemmelse bedrijf JVB potplanten is begonnen met het afleveren van de potplanten aan de veiling. De handel komt moeizaam op gang, zegt René Janssen, die samen met zijn broer Erik eigenaar is van het Gelderse bedrijf. Normaal komt de handel wel anderhalve week eerder op gang, zegt Janssen. "Waar het aan ligt dat de handel tam is, weet ik niet. Maar het is ook nog behoorlijk warm. Als het aan het eind van de week wat kouder wordt, kan het zomaar losbarsten", zegt Janssen. Foto Vidiphoto

Melkveehouder Jan Hessel uit het Gelderse Teuge is zijn grasland aan het bloten. Binnenkort staan er weer schapen van een schapenfokker uit de Achterhoek het perceel op. Wanneer de schapen precies komen is nog niet bekend. Na het bloten is de kans dat de schapen het grasland kapot lopen kleiner. Daarbij wordt de wei volgens Hessel mooi dicht. Hij heeft het gras begin september gezaaid. De melkveehouder houdt tachtig melkkoeien op 35 hectare grond. Foto Ruben Meijerink

Pasgeboren biggen liggen onder een intelligent systeem voor het overdekken van hun verblijf. Dit systeem zorgt automatisch op basis van een infraroodsensor voor de temperatuurbeheersing en volgt daarbij het dagritme van de dieren. Dit was een van de noviteiten die een juryvandaag met een Agromek-prijs beloonde. Deze jaarlijkse mechanisatiebeurs begon vandaag in het Deense Herning. Een kleine vijfhonderd standhouders presenteren dit jaar producten voor de veehouderij. De beurs duurt nog de hele week. Foto Agromek

Een medewerker van akkerbouwbedrijf Bakker Bierum uit het Groningse Bierum is bezig met het opzakken van pootaardappelen van het ras Spunta klasse S. "In deze ruimte hangen drie monitors", zegt Jan Willem Bakker, mede-eigenaar van het akkerbouwbedrijf. "De medewerker zit in een gesloten hok. Via de monitors kan hij alsnog in de gaten houden wat er verder in het proces gebeurt." Foto Koos van der Spek

Fruitadviseurs Ad van Krieken en Antonie de Kruijff van Rijnvallei gaven vandaag een snoeidemonstratie bij fruitteler Leen Koster in het Utrechtse Vianen. "Het valt op dat de jonge aanplant van perenbomen behoorlijk goed bekleed is met bloemknoppen," stelt De Kruijff vast. "Dat geeft rust in de boom en je kunt takken en scheuten laten zitten. Deze teler scheelt het al gauw 15 tot 20 procent in snoeiuren." De zware perenoogst heeft daarnaast gezorgd voor een beperkte vegetatieve groei. Ook dat scheelt snoeiarbeid. Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Ad van Krieken

  Hallo,

  Graag zou ik deze foto van de snoeidemo
  in Vianen bij Leen Koster afgelopen dinsdag 24 nov. willen hebben. Misschien is het mogelijk om deze foto naar mij te mailen, zodat ik er een voor mijzelf kan laten afdrukken.
  vr gr Ad van Krieken

Of registreer je om te kunnen reageren.