Varkenshouderij

Achtergrond 10 reacties

Miljoenen over de balk

Gezellig Gratis Graaien en Grijpen op de beurs in Hardenberg. Ongeveer 25.000 bezoekers. Een kwart daarvan behoort tot de doelgroep. Driekwart komt eten, drinken en tassen volstouwen met hebbedingen.

Eerlijk toegegeven, ook mijn ouders (70+) en kinderen (13-) zijn deze week naar de beurs in Hardenberg geweest. De beursorganisatie strooit kwistig met vrijkaarten om dalende bezoekersaantallen te voorkomen. Na 15 beursjaren Hardenberg is het aantal boeren met 60% gedaald, maar bezoekersaantallen zijn gestegen. Drie weken op rij worden alle landbouwsectoren van beursconcepten voorzien.

Rovende bezoekers

Vrijkaarten in combinatie met onbeperkt eten en drinken doet de beursvloer wel volstromen. Daarnaast maken veel bezoekers er een gewoonte van om de talloze beursstand leeg te roven. Van pennen tot bonbons en van schrijfblokken tot showartikelen, alles verdwijnt in grote tassen en emmers. Statafels worden scheefgezet om vlot met de hand alle uitgestalde waar in de bigbags te schuiven.

Zelf regie nemen

Met een steeds kleinere landbouwsector betalen we de tientallen miljoenen euro’s, die de jaarlijkse beurzen kosten. De oplossing is simpel, schaf de vrijkaarten af en vraag minimaal tien euro entree. Gevolg zal zijn dat er driekwart minder bezoekers komen, maar juist wel de serieuze doelgroep. De beursorganisator gaat dit niet regelen en het bedrijfsleven aarzelt ook. Boeren en hun belangenbehartigers zullen zelf aan moeten geven hoeveel er “namens hun portemonnee” nog wenselijk is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knor

  Johnny, je gaf zelf nogal hoog op over de LBV in den Bosch. Ook daar is het 'toeristengehalte' erg hoog. Met name veehouders die gestopt zijn lopen daar de dag vol te maken. Het voegt gewoon bijzonder weinig toe. Maar ja, wat moet je als groot agri.bedrijf. Als je afhaakt als standhouder wordt je al failliet verklaard door de massa. Een beetje bedrijf gooit op die beurzen meer dan 100.000,- euro over de balk ( incl weggeven toegangskaarten/advertenties/personeelskosten enz. )

 • no-profile-image

  ED Bakker

  He' knor je kon wel een amerikaan zijn alles en iedereen die economisch niet interesant weg ermee
  Die gestopte veehouders hebben hun leven lang al hun kennis en liefde voor hun werk in hun vak gestoken die wil die mensen toch niet achter de geraniums in een bejaardenhuis zetten hoop ik

 • no-profile-image

  casev

  Een bedrijf als Unilever of Philips geven duizenden euro`s uit aan Reclame op radio en TV. Landbouw bedrijven doen dit op `n beurs of in `n vakblad..
  ps, `n boer 10 euro toegang laten betalen, zal inhouden dat het ERG rustig gaat zijn!

 • no-profile-image

  Wisse

  Als eerst het gratis eten maar eens af wordt geschaft, scheelt dat al de helft. Ik sta met verbazing te kijken hoe volwassen mensen een half uur in de rij staan te dringen voor een gratis ijsje.

 • no-profile-image

  josien kapma

  Al kom ik niet op beurzen, ik ben met Johnny eens dat er slimmere en goedkopere manieren zijn om kennis en contacten op te doen. Een Beurs werkt goed als het een informele ontmoetingsplek is waar door de echte boeren véél over de sector gepraat wordt. Dat gepraat leidt tot kennis en contacten en dus tot zakendoen en innovatie.
  Dat kan allemaal OOK als je eerst via Internet begint. ////
  Mijn inzet is dus: goede ontmoetingsplekken op Internet creeeren. www.Melkenoverdegrens.nl

  ///Hoewel ik net als Casev twijfel of boeren daar op /directe/ wijze voor willen betalen. Dan zal het weer op /indirecte/ wijze -via de agribusiness dus- moeten. In elk geval een stuk goedkoper dan de beurs. ////

 • no-profile-image

  student

  laten ze de hoge landbouwscholen gratis kaarten geven voor de studenten. DIt is de toekomst voor de landbouwsector. Zorg dat je deze aankomende boeren/adviseurs binnen haalt!!

 • no-profile-image

  Frank

  Hallo,
  Zelf staan we met ons bedrijf op de beurzen van vd Most, voor de kleine standhouder een geweldig concept, weinig kinderen, en zeer betaalbaar en een goede service.
  Als je in Den Bosch wil staan betaal je meer geld per m2, je stuurt zelf vrijkaarten dus een klant kan er wel 10 ontvangen, bij vd Most maar 2, en alle catering is geregeld.
  Al met al is het dezelfde 3 dagen beurs voor 25% van het geld als in Den Bosch.
  Zeker bij de varkens denkt iedere leverancier dat hij daar niet kan wegblijven, mede gevoed door de grote voerfirma's die denken dat niet kunnen ontbreken en in Den Bosch meer mogelijkheden hebben om met grote stands te pronken.
  En je kleuren stickers waar vd Most mee werkt, werken zeer makkelijk om jouw potentiële klanten in de gang te herkennen, enigste wat nog mooier zou zijn wat je bv in Atlanta op de beurs ziet dat iedereen met een naam badge op loopt.
  Hopelijk nog jaren het concept vd Most, relatief voordelig en hoog rendement.

 • no-profile-image

  fokker

  Een beurs is zonde van de tijd, je hebt er niks aan. Bij iedere stand is het steeds weer hetzelfde verhaal. Ieder jaar weer. Verder moet je bij drukte ook nog eens vaak wachten om in het heilige der heilige een standaard vertegenwoordiger te spreken die vervolgens ook weer een standaard bandje afdraaid. Vreselijk.

 • no-profile-image

  mester

  Inderdaad, het herenvolk zit in hun stand en het gewone voetvolk mag bij Gods gratie langschuifelen. Het zou andersom moeten: dus de boeren in de stands en alle bedrijven mogen dan in de stand komen. Zoals het nu gaat komt weer zo nederig over voor de boeren.

 • no-profile-image

  boerin

  Een gemiste kans Josien. Moet je echt eens samen met je boer doen. Niet herkenbaar als journaliste zijn. Of eerst een dag boerin , daarna een dag journaliste. Het zal je uitermate verbazen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.