Varkenshouderij

Achtergrond 834 x bekeken

Hulpboeren rooien schorseneren met de hand

Schorseneren schillen is niet eenvoudig, maar dat geldt zeker ook voor het met de hand rooien van het 'keukenmeidenverdriet'.

Hulpboerens Paul Kerkling (met pet) en Henk Varenbeek zijn bezig op zorgboerderij De Heihoeve in Lettele, vlakbij Deventer.
Vanwege de beperkte oppervlakte worden geen machines gebruikt. Met de hand wordt op een middag zo’n 100 kilo gerooid. De schorseneren zijn bestemd voor het groentepakket dat in abonnementsvorm wordt verstrekt aan circa 150 particulieren. De producten van De Heihoeve worden biologisch-dynamisch geproduceerd. Foto Ruben Meijerink

Het is hoogseizoen bij zakkenproducent NNZ in Groningen. Voor de export van pootaardappelen levert NNZ dagelijks 60.000 tot 70.000 zakken af. "De export van pootaardappelen naar verre bestemmingen is in volle gang, waardoor het bij ons ook druk is", aldus Jan Valk van NNZ. De zakken worden voorzien van verschillende bedrukkingen. "We leveren vooral zakken van 25 en 50 kilo. We zien dat het aandeel 25-kilo-zakken toeneemt, maar landen als Cuba, Algerije en Libië werken nog met 50-kilo-zakken." Foto Harry Tielman

Bezoekers bekijken tijdens de open dag de voerinstallatie van varkenshouders Nijhof uit het Overijsselse Lutten. Nijhof koos voor een kegelmenginstallatie om corn cob mix (CCM) en graan te kunnen bijvoeren. Vanuit een grote menger op de begane grond gaan CCM en graan naar de kleinere menger op de foto. Hier wordt het met droogvoer gemengd. De ondernemers hielden naast melkvee al 700 vleesvarkens en bouwden een nieuwe stal voor 2.352 varkens. De bedoeling is dat de varkens het melkvee helemaal gaan vervangen. Foto Ruud Ploeg

Collega-melkveehoudes zijn in groten getale toegestroomd naar de open dag van de familie Van ’t Land. Iedereen wil de nieuwe stal graag bekijken. Voordelen van de boogstal zij de lichte constructie, de grote, vrije overspanning en de goede lichtinval. Daar komt nog bij dat de stal voldoet aan de eisen van de maatlat duurzame veehouderij. Ook dat scheelt in de bouwkosten. Foto William Hoogteyling

Ron Snoeck en Maaike Vergouwe verjagen met twee Border collies ruim vierduizend rietgazen op een weiland in Zuid-West Friesland. De vogels worden naar gedooggebieden gejaagd om schade aan het gras te voorkomen. De actie is onderdeel van een proef van Faunafonds. Snoeck’s bedrijf Conquest Border Collies is ingeschakeld om van 1 oktober tot 1 mei een oppervlakte van 1.750 hectare te bewaken. Veel luchthavens werken al met Border collies om vogels te verjagen. Foto Alex de Haan

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.