Varkenshouderij

Achtergrond 253 x bekeken 7 reacties

Forse stijging saldo zeugenhouder

Het saldo van zeugenhouders szteeg in het derde kwartaal van dit jaar met 15.000 euro naar ruim 50.000 euro. Die forse stijging is een gevolg van hogere opbrengsten van biggen en laggere aankoopkosten van zeugen- en biggenvoer. Dat blijkt uit berekeningen van het onderzoeksinstituut LEI.
De gemiddelde DPP-biggenprijs ligt dit jaar tot nu toe op € 35,55 per stuk. Dat gemiddelde lag vorig jaar in dezelfde periode op € 31,61 per stuk. Vermeerderaars profiteerden in het begin van het derde kwartaal niet of nauwleijks van de hogere varkensprijzen. Vleesvarkenshouders legden weinig biggen op als gevolg van hun slechte rendementen. Oost-Europese landen vragen meer biggen, omdat de zeugenstapels in die landen sterk zijn gekrompen. Zij betalen ook nioet veel voor Nederlandse biggen, omdat de rendementen bij vleesvarkenshouders onder druk staan.
Het totale saldo van vermeerderaars over de eerste drie kwartalen van dit jaar is 183.329 euro. Dat saldo lag in dezelfde periode vorig jaar op 66.500 euro.
Het totale

Laatste reacties

 • no-profile-image

  biggenfokker

  Waarom wordt het saldo bij zeugen houders bij 400 zeugen berekend en bij vleesvarkenshouders met 1500 vleesvarkens, dit is toch niet reeel.

 • no-profile-image

  Han

  Ik ben blij voor zeugenhouder met dit resultaat. ik moet alleen weer eens constateren dat hier een lagere voerprijs aan ten grond slag ligt, dit betekent dat de "gebruiker" van het afval (mest) voor zijn product (voer) minder krijgt dan voor heen. Toen was de graanprijs reeds aan de lage kant ten opzichte van de produtie kosten. Wil de varkenshouder zijn mestafzet veilig stellen ,zal hij zuinig moeten zijn op zijn voer leverancier (akkerbouwer)
  Via de ontmenging van de 60 er jaren is een klimaat ontstaan waarbij de verschillende bedrijfstakken als elkaars concurent worden weggezet. Akkerbouw goedkoop leveren geeft goedkoop voer dus meer kans op winst vlees en eier producent.

 • no-profile-image

  jonge

  @HAN, vraagje.....graag een eerlijk antwoord van jou! Wat koste vorig jaar de fosfaatkunstmest.....en wat kost de kalikunstmest volgend jaar.......Je zou dus ook kunnen redeneren dat mest geld opleverd qua aanvoer van mineralen, daarnaast geld dat de Nederlandse akkerbouw het niet moet hebben van voergranen maar van hoogsalderende gewassen. Voergraan is alleen een onderdeel in het bouwplan. Als laatste moet je eens kijken naar de wisselkoers euro tov. van dollar....als wij dus zonder marktbescherming in europa graan konden kopen op wereldmarkt (dollar als standaard betaalmiddel) dan kost het nog minder dan momenteel! Dus wees eens reeel!

 • no-profile-image

  varkens

  Tja forse stijging saldo zeugenhouder........hmm waar leveren wij momenteel biggen voer.....ik draai momenteel verlies.....zou dan wel de enigste zijn...........!

 • no-profile-image

  kees

  opgelet boeren!

  De vion rijd deze week de boer op met hoge toeslagen , u denkt nu meer te krijgen voor u slachtzeugen maar in werkelijkheid is dit niet omdat de basisprijs van de vion alleen het zelfde blijft de andere zeugenprijzen gaan omhoog zodoende denkt u meer te beuren maar schijn bedriegt

 • no-profile-image

  pietje

  Waarom word er niks over de vion zeugenprijs gemeld dat er 10 cent van de toeslag in de prijs zit?

 • no-profile-image

  Peter

  Heren, wat heeft Vion in week 6 betaald voor de slachtzeugen en wat voor kosten berekenen zij? Ik heb in België ontvangen € 0,84 per kilo levend.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.